We love Johnny!?

Egyre nagyobb pletykaáradat söpör végig Florida partjain. Melynek témája a Buccaneers, és Johnny Manziel. Először egy, majd kettő, most pedig már négy különböző forrás állítja, hogy Lovie Smith szeretne lecsapni az irányítóra a közelgő drafton. És bizony előkelő helyen szerepel a játékos a Buccaneers kívánságlistáján.

Lance Zierlien szerint, Smith, és vele egyetemben Jason Licht is meg van őrülve a játékosért. “Lovie Smith imádja Johnny Manzielt.” Zierlien persze tisztában van a Bucs szükségleteivel, és azzal is, hogy ott van Sammy Watkins, vagy akár Mike Evans is a lehetséges célpontok között. Ő mégis szentül hiszi, hogy a Buccaneers választása Manzielre fog esni. Itt nem mellékesen megjegyezendő, hogy Lance Zierlien kiváló elemző hírében áll, és nagyon szoros ismeretség fűzi Texasba is. Ahonnan Johnny Manziel, és többek közt Lovie Smith is származik.

0425_2ana

Persze továbbra is fenntarthatjuk a jogot, hogy félrevezetésnek tekintsük a ravaszdi, öreg Smith ilyen jellegű tevékenységeit, és médiaspekulációt. Mégis egyre több, komolyabb forrásból hallani, hogy Lovie Smith a hetedik választási lehetőségével, Manzielt akarja kifogni magának. Az viszont tény, hogy már a kezdetek óta, vezetőedzőnk megjegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy valóban egy Manziel típusú játékost keres, az irányítói feladatokra. Ha pedig valóban csak egy megtévesztésről van szó. Akkor el kell ismerni, hogy gondosan felépített, és remekül sikerült kis tréfa ez. És reméljük a támadófalunkat is sikerül majd úgy felépíteni, ahogyan ezt. Az igazság pedig odaát marad, azaz a falon túl. Ugyanis, hogy csak egy megtévesztésről van-e szó, vagy valami másról azt már csak a One Buc Place falain belül tudnák megmondani.

Azonban továbbra is ő a legtöbbet emlegetett prospect ha a csapatunk szóba kerül. Az új vezetés szeretne egy mobilis irányítót. Manziel személyében pedig meg is találhatná azt. Smith pedig többször kifejezte már, hogy mennyire fontos része lesz ez az új támadórendszernek, mely lassacskán bennünk szurkolókban is kezd szépen összeállni. Nagyon úgy tűnik, hogy a hangsúly a sok futáson lesz, rövid pontos passzokkal fűszerezve, az irányító feladata pedig az lesz, hogy a labdával a kezében, afféle read-option rendszerben eldöntse, hogy passzoljon, a futónak adja a labdát, vagy ő fussa-e meg azt a bizonyos first downt. Én legalábbis az eddig hallottak alapján ezt a rém egyszerű dolgot szűrtem le a Bucs “hatalmas” terveiből.

0425_3ana

Persze attól függetlenül, hogy Manziel a mi emberünk avagy sem, nagyon is nagy esély van rá, hogy mire a hetedik pick-ig eljutunk, addigra ő már rég Clevlandben landol. Hisz azon túl, hogy tiszteletét tette a Tampa Bay vezetőségénél, bizony a Browns-hoz is ellátogatott. Ők pedig ugye a 4. helyen draftolnak idén, ráadásul irányítógondjuk az van ám rendesen. Elkapó gondokkal is komolyan küzdenek, de én egyáltalán nem lennék biztos benne, hogy nem csapnának le Manzielre, mikor a QB probléma évek óta szerves része a cleveland-i franchise-nak is.

Tehát egy szó mint száz: szeretjük Manzielt. Szeretjük az ESPN szerint, szeretjük Ed Werder szerint, szeretjük Lance Zierlien szerint, és szeretjük a tulajdonosi találkozón is állítólag, ahol Lovie Smith, az ifjú irányító érdemeit méltatta a Glazer családnak.

Manziel játékstílusa egyébként az a fajta, amit valóban szeretnek a védekező szellemiségben gondolkodó edzők, a támadókoordinátorok viszont már annál kevésbé. Én továbbra is osztom azok véleményét, akik azt mondják, hogy Manziel egy remek irányító, megfogja állni a helyét az NFL-ben, és bizony valahol boldog is lennék ha a Bucs találna végre egy franchise irányítót, akár az ő személyében. Manziel kétségkívül egy értékes játékos, és ha elérhető lesz még számunkra a drafton, bizony lehet valóban le kéne rá csapni. És mondom ezt az összes hiánypozíciónk tudatában.

0425_4ana

Többször hangsúlyozzuk a mobilitás kulcsfontosságát, és jelenleg Manziel a legtehetségesebb elérhető játékos ezen a téren. Általában ezeket a tulajdonságokat is emelik ki vele kapcsolatban, és arról már többen megfeledkeznek, hogy mindemellett, a “hétköznapi” irányítói feladatokat is képes remekül ellátni. Mondjuk ki. Akár Mike Glennonnál is jobban. Magyarán szólva, oda tudja dobni a labdát, ahova kell. Átadásai pontosak, és bizony, a kemény, erős passzokra is képes, ha arról van szó. Lábainak fürgesége páratlan. A zsebből való menekülését pedig úgy gondolom senkinek sem kell külön bemutatni.

Egyetlen egy bibi van. Új támadókoordinátorunk, Jeff Tedford mindig is híres volt pontosan felépített támadórendszeréről. Többen pedig kételkednek abban, hogy ebbe beleillene-e Johnny Manziel. Hisz az ő játéka gyakorta szól az improvizációról. Egy dolgot pedig ne felejtsünk, hogy milyen szinten jót is tenne ő a franchise-nak. Nézvén most itt kissé az anyagi dolgokat, és a tulajdonosok szemszögét. Hisz ez a srác, egy jelenség. Úgy gondolom az ő arcával, nevével, játékával bármit, de bármit el lehetne adni ezen a világon. Manziel feltűnő, Manziel stílusos, Manziel maga a “futball”. Szerintem nincs az a Glazer ezen a földön, aki ezt ne szeretné magáénak tudni. A csapat szempontjából nézve pedig, az öltözőben is remekül megállta a srác a helyét, még Texas-ban. Állítólag igazán szimpatikus jelenség, igazi vezéregyéniség.

Összességében megtudom érteni, miért szimpatizál Lovie Smith ezzel a sráccal. És azt is megtudnám érteni, ha őt választanánk az első körben, ha még elérhető lesz a drafton. Hisz nem minden franchise mondhatja el magáról, hogy bármikor szerezhet egy ilyen szintű játékost, egy ilyen szintű egyéniséget.