2014-es Giants draft értékelő

1/12: Odell Beckham Jr., WR (LSU)

Egy első körös elkapó távozott, egy újabb első körös pedig érkezett. A korábbi LSU elkapó jó vérvonallal rendelkezik, édesapja a Tigers running backje, édesanyja pedig az atlétika csapat tagja volt. Nem csoda hát, hogy ő is kiváló sebességgel rendelkezik, a combine-on 4,38 másodperces időt repesztett 40 yardon. Talán ez a legnagyobb előnye, amit remekül egészít ki azzal, hogy jól lát a pályán. Ugyan slot méretekkel rendelkezik (5'11" és 198 lb), de inkább az oldalvonal mellett szánnak majd neki szerepet. Sokoldalú játékos, aki a visszahordásoknál is be tud segíteni, két return TD-je van az egyetemről. Már freshman évében kellően produktív játékot hozott, amit minden évben fokozott. Jó kezekkel rendelkezik és az elkapásokban is fejlődött az elmúlt 3 évben.

Értékének megfelelő helyen érkezett, top 15 játékos. Várható volt egy elkapó érkezése, de nem ezt tartottam a legnagyobb hiányposztnak. Victor Cruz, Rueben Randle, Jerrel Jernigan és Mario Manningham is meg tudta volna oldani a WR feladatokat, ha jó védelmet kap Manning ezeket a játékosokat is megtalálja labdáival. Ennek ellenére a jövő Beckhamé lehet, hiszen Jernigan szerződése lejár és Manningham is csak egy évre érkezett. Irányítónk ismeri már legújabb elkapónkat, egy középiskolába jártak és Manningék táborába is visszatérő vendég volt a korábbi LSU játékos. Az összképet viszont rontja, hogy Aaron Donald is elérhető volt, aki a legnagyobb értéket képviselte az elérhető játékosok közül. Ez a választás sem rossz, de maradt némi hiányérzet bennem.

Értékelés: B-


2/43: Weston Richburg, C (Colorado State)

Mint ahogy korábban is írtam nálam Richburg az első számú idei center, így örülök, hogy rá és nem Marcus Martinra esett a választás. Richburg legnagyobb erénye a tartóssága, 49 mérkőzésen kezdett a Colorado State színeiben. Jól kezeli a bull rush-t és blokkjaival képes elérni a második szintre is. Agilitását jól lehet használni a screen játékoknál is, amelyek tavaly nem különösebben működtek. Ugyan nem nagynevű iskolából érkezett, de a nevesebb csapatok, például az Alabama ellen sem vallott szégyent. Néhány mérkőzésen guardként és bal oldali tackle-ként is bevetették. Rendkívül intelligens játékos, társait is folyamatosan felügyelet alatt tartotta.

Mikor leigazoltuk J.D. Waltont sejthettük, hogy nem ő lesz a jövő centere, hiszen nem rendelkezik rossz képességekkel, de az elmúlt két évben nem lépett pályára. Idén ők ketten küzdhetnek a kezdő helyért, de a jövő egyértelműen Ruchburgé, aki 10 évre megoldhatja a center pozíció kérdését. Lehet, hogy sokaknak nem jön be a választás, de a center a vakoldali tackle után a legfontosabb poszt és játékosunk hiába 10-15 helyes reach, a 3. körben már nem biztos, hogy elérhető lett volna.

Értékelés: B+


3/74: Jay Bromley, DT (Syracuse)

Helyi gyerek, a Syracuse-ról pedig az utóbbi időben szeretünk választani (tavaly onnan érkezett Justin Pugh és Ryan Nassib is). A középiskola elvégzése után nem tartották top játékosnak, de a college-ban kellemes meglepetést és fokozatosan javuló teljesítményt hozott. Atletikus játékos, aki több blokk ellen sem teljesen esélytelen. Utolsó évében 10 sacket szerzett. A jó tulajdonságai mellett számos hiányossága is van, amelyeket javítania kell, ha az NFL-ben is sikeres szeretne lenni. Vállait sokkal alacsonyabban kell tartania és több esetben sem tudta merre jár a játékszer, mivel szemeivel lefelé nézett.

Meglepetést keltett az, hogy ilyen hamar elkelt, a 3. napra várták. Őt maga is egy élelmiszerboltban tartózkodott mikor felhívták, hogy Giants játékos lesz. Először azt hitte átverés az egész. Linval Joseph távozása után szükség volt egy defensive tackle-re, hiszen Cullen Jenkins nem mai gyerek, Johnathan Hankins-ből pedig még nem sokat láttunk. A poszt tehát rendben van, viszont jelen pillanatban nem biztos, hogy Bromley a megfelelő játékos erre a feladatra, de ezt majd a jövő eldönti. Az esélye megvan rá, hogy kellemes meglepetést okozzon.

Értékelés: C-


4/113: Andre Williams, RB (Boston College)

Harcban volt a legutóbbi Heisman trófeáért és őt választották a legjobb 2013-as egyetemi running backnek. Ez nem is csoda, hiszen 2000 yard felett zárt. Jó testalkattal rendelkezik, 230 fontos tömeggel bír, csapatunkba kompatibilisek az ilyen futók. Erejéhez képest korrekt sebességgel is rendelkezik. Hátránya, hogy nem "teljes" játékos, mindössze 10 elkapása volt a 4 év alatt. Több mint 700 carry-t kapott, agyonhasználták.

David Wilson egyelőre a visszatérésén dolgozik, Michael Coxról még semmit sem tudunk, Peyton Hillis képességei limitáltak, Rashad Jennings pedig önmagában kevés. Nem minden nap talál az ember Heisman döntős játékost a 4. körben, még akkor sem ha a running back poszt elértéktelenedett az elmúlt években. Ha Wilson egészséges tud maradni, akkor ő és Williams remek párost alkothat a jövőben (ne feledjük Jennings már 29 múlt). Nagy reménységű running backet sikerült találni, aki idővel a kezdőcsapatba is beverekedheti magát.

Értékelés: A


5/152: Nat Berhe, S (San Diego State)

Bromley-hoz hasonlóan az ő kiválasztása is némi meglepetést keltett. Mindössze két csillagos prospectként érkezett az egyetemre, de nem tartott sokáig mire beverekedte magát a kezdőbe. Átlagos sebessége van, de rendkívül aktívan és jó ösztönökkel játszik. Kiváló csapatember és megfelelő mentalitása van a profi világhoz is, értékét elsősorban mentális képességeiben kell keresni. Némi gyorsaságra és erőre még szüksége lenne, de nem nagyon tud már magára izmot feltenni.

Will Hill helyzete bizonytalan, Stevie Brown és Antrel Rolle pedig szerződése utolsó évébe ért, így elkél az utánpótlás. Berhe korrekt értéket képvisel a második napon, a jövőben akár 3. számú safety is lehet belőle. Az egyetem alatt sok szerelést gyűjtött össze, szeret a line of scrimmage-hez közel játszani. Kell a mélység a pozícióra, Berhe pedig mentális képességei miatt hasznos lehet a jövőben.

Értékelés: B


*5/174: Devon Kennard, LB (USC)

Középiskolában sztárjátékos volt, a legtehetségesebb védőként érkezett a USC-re. Ott több poszton is bevetették, defensive end, középső és szélső linebackerként is lehetőséget kapott. Sokoldalúsága jól jöhet még a profik között, igaz nem tudunk egy olyan játékelemet mondani, amit tökélyre fejlesztett volna. Rendelkezik pass rush képességekkel is, seniorként 9 sackig jutott. Némi kérdéseket vet fel tartóssága, két súlyos sérülésen is túl van már. Középiskolásként ACL, 2012-ben pedig mellizomszakadást szenvedett. Jó vérvonallal rendelkezik, édesapja is NFL játékos volt.

Csapatunk 4-3-as védelmében az erős oldali linebacker poszt lehet az övé. Persze nem azonnal, hiszen Jameel McClain is pont ide érkezett az offseasonban. Évek óta szükség van egy olyan linebackerre, aki blitzelni is tud, ő a későbbiekben képes lehet ennek a feladatnak a betöltésére. Tartósságával kérdések vannak és az sem teljesen biztos még, hogy pontosan milyen szerepkört is szánunk neki. A draft ezen szakaszában már belefér a kísérletezés, Kennard pedig korrekt értéket képvisel az 5. kör végén.

Értékelés: B-

6/187: Bennett Jackson, CB (Notre Dame)

Elkapóként érkezett a Notre Dame-re, freshman szezonja után azonban cornerbackké képezték át. Az elmúlt két évben mind a 26 mérkőzésen kezdett és némileg csalódást keltő senior szezonja ellenére 6 interceptiont szerzett. Nem egy kimagasló atléta, de korrekt sebességgel rendelkezik, agresszíven játszik és meg tudja állítani a futást. Sokoldalú, a special teamből is ki tudja venni a részét (kick returnerként is), a profik között valószínűleg itt lehet majd jövője.

Nem vagyok elragadtatva a választástól, jelenleg 7 játékosunk van az 5 helyre (DRC, Amukamara, Thurmond, McBride, Hosley, Bowman, James). Nem tudom még egy cornerback hogyan fog elférni és nem is látom Jacksonban azokat a képességeket, amelyekben extrát jelentene bármelyik felsorolt játékoshoz képest.

Értékelés: C-

Összesítés

Jelen pillanatban korrektnek tűnik az idei class, papírforma szerint 2 vagy 3 játékosból is hosszútávon kezdő lehet. Kifejezetten pozitív, hogy látszik a koncepció, jó személyiségű játékosok kiválasztása mellett döntött a stáb, többük csapatuk kapitánya is volt. Idén a futballtudás a fizikai képességek felett állt.

A kiválasztott újoncok képességeivel többségében nincs probléma, igaz Bromley harmadik körös érkezése magát a játékost is meglepte. Néhányan Richburg draftolását is valamelyest reach-nek tartják, de érzésem szerint a legjobb center kiválasztása a második körben nem számít tragédiának. Az utolsó két kör játékosainak értékével sincs probléma, az hogy valakit például a 6-7. körbe várnak és az 5-ben viszik el érzésem szerint nem eget rengető reach.

A (szerintem nem túl nagy) elkapógondot Odell Beckham Jr. érkezésével tökéletesen sikerült orvosolni és a támadófal is további szilárdságot kapott. Azt se feledjük, hogy a tavalyi legjobb college running back is nálunk folytatja, a lerobbant támadóegység tehát új arcokkal gazdagodott. A defense-be leginkább csak a védőfal kívánt meg érkezőt a draft első felében, ez is teljesült (kérdés Bromley megfelel-e az elvárásoknak).

Ami viszont aggasztó, az a tight end poszt további hanyagolása. Ezt tartottam a legfontosabb feladatnak a draft előtt és ezt nem sikerült megoldani, ez pedig nagyot ront az összképen. Ugyan Beckham képességeivel sincs bajom, de baklövésnek tartom Aaron Donald lepasszolását. Az utolsó húzást sem értettem, nagy bravúrra lesz szüksége jacksonnak ahhoz, hogy az 53-as keretbe kerüljön. A draftolt játékosok képessége többnyire megfelelő, a TE-n kívül a lyukakat is sikerült betömni. A közepesnél valamivel jobbra értékelem Jerry Reese-ék munkáját.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: nfldraft