A Bucs linebacker depth chartja

Úgy gondolom két pozíció kapcsán merülhetnek fel kételyek a szurkolókban a draftot követően, ha az kerül szóba, sikerült-e az adott területet megerősíteni. Az egyik ilyen a guard, amiről már esett szó. A másik a linebacker sor, ahol ha talán nem is léptünk hátra, erősíteni véleményem szerint nem sikerült.

Mivel a linebacker sornál különülnek el leginkább a különféle feladatok, amennyiben van még köztetek, aki nem fújja már kívülről kinek mi a dolga, annak elöljáróban egy kis egyszerűsített magyarázat, a játékban  alkalmazott elnevezésekkel.

A Tampa Bay Buccaneers 4-3- at védekező csapat. Ennek okán alapesetben 3 linebacker van a pályán és ők a következők:

SAM: Az erős oldali linebacker. Egyik és talán legfőbb feladata az ellenfél tight end-jének semlegesítése. A magasság ezen a poszton előnyös tud lenni, valamint számításba kell venni, hogy az általában masszív testalkattal bíró tight end-del találkozik majd és őt kell földre vinnie. Még jobb ha a passzsávok lezárásával meg tudja akadályozni a labda átvételt. Helyén olykor alkalmazzák az ún. nickel cornerback-et, így a pályára ekkor 5 defensive back kerül.

WILL: A másik szélső linebacker. Az övé a gyenge oldal. Mivel ezekben a szituációkban kevésbé valószínű, hogy falemberrel, valamint blokkal találkozik testalkatukat tekintve a legkisebbek. Alapvetőbb kitétel ezen a területen a gyorsaság, robbanékonyság.

MIKE: A belső linebacker. A tackle gyáros. Masszív testalkat, nagy ütközések. Alapvető feladat a falon keletkező rések betömése, a nagy futójátékok megakadályozása.

Ennek tükrében nézzük a linebacker sor változásait a tavalyi évhez képest, amikor is így festett a garnitúra:

WLB: Lavonte David

MLB: Mason Foster

SLB: Dekoda Watson

4. Jonathan Casillas

5. Jacob Cutrera

6. Najee Goode

( A szakelemzők nem említik ide Adam Hayward-ot, aki bár ott volt az 53-as rosteren a linebackerek közt, feladatot lényegében a speciális egységben kapott. Ő a free agency alatt a Redskins / előre is sűrű, tiszteletteljes elnézéseket kérve az összes mély érzelmű indiántól/ gárdájához távozott)

Ehhez képest így néz ki jelenleg a keret:

WLB: Lavonte David

MLB: Mason Foster

SLB: Jonathan Casillas

4. Dane Fletcher

5. Danny Lansanah

6. Damaso Munoz

Eget verő nagy változás tehát nem történt, hacsak a keret mélysége nem lett szegényesebb.

Lavonte David-ről nem kell sokat beszélni. Mindannyiunk kedvence, ligaelit játékos. Derrick Brooks méltó utódja.

Középen Mason Foster helyzete kicsit más. Ahogy már egy korábbi cikkben is szó esett róla, az idén nagyobb teher fogja a vállát nyomni, hiszen mint az alapesetben szokás is, a linebacker sor játékának ő kell majd, hogy fazont szabjon. Foster egy fizikális, a futások ellen kiválóan alkalmazható játékos. Mégis nehéz elképzelni, hogy Lovie Smith hosszú távon is benne látja a poszt megoldását. A jövő évi draft első körében még az sem lepne meg, hogy eme szívéhez közel álló poszton Benardrick McKinney (Mississippi State) vagy Ramik Wilson (Georgia) személyében egy új középső LB érkezne csapatunkhoz. Persze ha a Marcus Mariota, Jameis Winston, Brett Hundley irányító hármas már kiment, mire sorra kerülünk.

Jonathan Casillas már tavaly is megelőzte végül a rangsorban Dekoda Watson-t, akitől inkább a speciális egységben láthattunk kiváló dolgokat. Watson távozását követően a helyet a stáb Dane Fletcher-rel töltötte fel, aki egy elég sokoldalú, mind középen, mind a szélen bevethető játékos. Csak ne lenne annyira sérülékeny!

Az újonnan érkező Lansanah, Munoz kettős valószínűleg a speciális egységben kap majd nagyobb szerepet. Legalábbis képességeik alapján így gondolom.

Ezek tehát a változások. Érdekes egyébként, hogy azért a szurkolók többsége bizakodó. 71%-uk látja jobbnak az idei névsort, míg 29 %-uk szerint nem lett jobb az új keret. Hajlok rá, hogy a kisebbséghez tartozzam, mert erősítést én sem igazán látok a tavalyihoz képest.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com