Ha 3-4-re állna át a Giants védelme

Az elmúlt néhány évben többször is felvetődött csapatunk védelmi felállásának megváltoztatása, de mindig arra jutottunk, hogy ez teljesen értelmetlen lenne. A nyári uborkaszezon beköszöntött, sok témánk nincs, szerencsére letartóztatásokról sem hallottunk még, így most újra előveszem a témát és megvizsgálom, hogy lenne-e értelme 3-4-re váltania a defense-nek.

Nose tackle

A rendszer egyik legfontosabb posztja a centerrel szemben felálló nose tackle. A liga legnagyobb játékosait ezen a poszton találjuk és közös jellemzőjük, hogy az igazán jó NT-ből csak kevés van. Egy esetleges átállásnál tehát meg kell kérdezned magadtól, hogy tudsz-e megfelelő képességekkel rendelkező védőt szerepeltetni. Egy játékosunk jöhet szóba, mégpedig Johnathan Hankins. 320 fontos tömegén lehet még növelnie kellene egy keveset, de ő az aki akár készen is állna a szerepre. Pass rush képességei limitáltak, ellenben a futás megállítására képes. Valódi tudásáról egyelőre csak találgatunk, de bemutatkozása a kevés játéklehetőség ellenére sem volt rossz a profik között.

Defensive end

A 3-4-es DE nagyobb méretekkel rendelkezik 4-3-as társainál. Anno Chris Canty jött erről a posztról és csapatunkban DT-t játszott. Keretünkben Cullen Jenkins az, aki a legjobban készen állna erre a feladatra. Utolsó egyetemi évében az újonc Jay Bromley 10-szer is sackelte az ellenfél irányítóját, így az ő posztja is meglenne. Kelcy Quarles szerepeltetésében szintén lenne fantázia. Lehet furán hangozna, de Jason Pierre-Paul helyét is a védőfalban találnám meg. Az offseasonban leadott kb. 15 fontot, korábban tehát 285 lb körül szerepelt, ami már 3-4-es méret. Ha beválna ő lehetne a mi J.J. Wattunk.

Szélső linebackerek

A pass rush feladata elsősorban a szélső linebackerek szerepe lenne, akik közül legalább egyiküknek a játék további elemében is helyt kell állnia. Damontre Moore a Texas A&M egyetemén játszott már ebben a szerepkörben, így egy játékosunk rögtön rendelkezésre állna. A túloldal Mathias Kiwanukáé lenne, aki ugyan sok kritikát kapott az elmúlt időszakban, de sokoldalúsága még mindig jelen van és korábban linebackerként nem lehetett rá különösebb panasz. Robert Ayers szintén bevethető lenne itt és a védőfalban is. Ez ugyanakkor még nem egy világverő névsor, egy klasszis pass rusherre szükség lenne a jövőben.

Belső linebackerek

Jon Beason eddig ugyan 4-3-ban szerepelt, de valószínűleg ebben a sémában sem lenne elveszett (igaz nem szeretném ilyen rendszerben látni). Cseréje Jameel McClain lehetne, de nem szabad leírni Mark Herzlichet sem. Beason társa a Spencer Paysinger/Jacquian Williams duóból kerülne ki.

Secondary

A secondary-ben nem lenne változás, a DRC-Rolle-Brown-Amukamara négyes lenne a kezdő, nickelben Thurmonddal kiegészülve.

Megvalósulhat?

Egyelőre továbbra sem látom értelmét, de egy lépéssel közelebb állunk hozzá, mint tavaly. Ne feledjük viszont, hogy 2013-ban alaposan összeállt a defense, a jó szereplés pedig remélhetőleg folytatódik idén is. Perry Fewell még hosszú ideig a defensive coordinatorunk lehetne, persze az is benne van, hogy egy másik csapat elviszi head coach-nak.

Elrugaszkodva a valóságtól vannak szerepek amelyekben jól teljesíthetnének játékosaink, de így is komolyabb átszervezésre lenne szükség. Hankins feltalálná magát NT-ként, de azt például nehéz lenne kitalálni, hogy JPP továbbra is a védőfalban, vagy pedig szélső linebackerként terrorizálhatná az ellenfél irányítóit (és persze azt sem tudjuk még milyen formába tér majd vissza). Legalább egy passzsiettetőre szükség lenne még és abban sem vagyok biztos, hogy linebackereink mennyire mozognának otthonosan ebben a szisztémában. Azt mondom továbbra is jó lesz nekünk a 4-3, az esetleges rossz szereplés nem ezen fog múlni.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Kép: giantsgab.com

Címkék: newyorkgiants