NFC East kitekintő: Washington Redskins

Újabb kitekintő következik, csoportriválisaink közül a Washington Redskins a soros. 2012-ben egy remeknek tűnő drafttal (RGIII és Alfred Morris igencsak jól mozgott újoncként) és a read optionnel sikerült rájátszásba jutniuk, a tavalyi év azonban borzalmasra sikeredett a fővárosiak számára. Lássuk mik az esélyeik idén a rézbőrűeknek.

Bizony, a szurkolók sokat várhattak tőlük egy éve, igaz valamennyire árnyalta a képet irányítójuk súlyos térdsérülése. Ez az egész szezonra rányomta a bélyegét, az utolsó fordulókra pedig Kirk Cousins lépett Griffin helyére. Hozzánk hasonlóan borzasztóan kezdték 2013-t, mindössze a negyedik fordulóban ünnepelhették első győzelmüket a Redskins szimpatizánsok, azt viszont még ők sem gondolták volna, hogy ezen kívül mindössze két W jön csak össze. Repültek is a fejek, Shanahanéknek nem volt maradása. Az új head coach Jay Gruden, az offensive coordinator pedig Sean McVay lett. Előbbi a Bengals-tól érkezett, utóbbi a Washington tight endjeinek edzője volt.

Érkezők

DeSean Jackson WR (Eagles)
Jason Hatcher DT (Cowboys)
Shawn Lauvao G (Browns)
Andre Roberts WR (Cardinals)
Tracy Porter CB (Raiders)
Clifton Geathers DE (Eagles)
Mike McGlynn G (Colts)
Darryl Sharpton LB (Texans)
Ryan Clark S (Steelers)
Akeem Jordan LB (Chiefs)
Colt McCoy QB (49ers)
Frank Kearse DT (Cowboys)

Távozók

J.D. Walton C (Giants)
WIll Montgomery C (Broncos)
Darryl Tapp OLB (Broncos)
Josh Wilson CB (Falcons)
Josh Morgan WR (Bears)
Josh Hull LB (Patriots)
David Gettis WR (Buccaneers)

Alapos mozgás volt Washingtonban is. A legnagyobb meglepetést DeSean Jackson érkezése jelentette, aki ezzel maradt az NFC Eastben. Nemcsak ő az egyetlen ilyen játékos, követte őt Clifton Geathers, Dallas-ból pedig Jason Hatcher tette át a székhelyét. A passzjátékot Andre Roberts is segíteni próbálja majd, míg a támadófalat Shawn Lauvao igyekszik megerősíteni. Tracy Porter leginkább csak a nevéből él már. Találunk néhány távozót is, a legnagyobb név a visszavonuló London Fletcher. A távozó posztokra jött legalább egy-egy érkező játékos, igaz egyikük sem képvisel all-pro színvonalat.

Draft

2/47: Trent Murphy OLB
2/66: Morgan Moses OT
3/78: Spencer Long G
4/102: Bashaud Breeland CB
5/142: Ryan Grant WR
6/186: Lache Seastrunk RB
2/217: Ted Bolser TE
7/228: Zach Hocker, K

Még mindig a RGIII cserét nyűgik Washingtonban, így a Rams boldogan húzta be a draft második választásaként Greg Robinsont. Egészen a 47-dik kellett várni az első Redskins húzásra, ők pedig a Stanford pass rusherét, Trent Murphy-t választották ki. Korrekt pick, lehetett volna rosszabb is. Morgan Moses nála is jobb, rögtön a kezdőcsapatban is találhatja magát. Spencer Long ellenben reach-nek számít, de valamit biztos láthattak benne odaát. Bashaud Breeland már egyértelműen jobb választás, azon sem lepődtünk volna meg ha egy körrel korábban talál gazdára. Ryan Grant kissé érthetetlen, elég jól állnak az elkapókkal a fővárosiak. Lache Seastrunk játékával sokaknak baja van, nekem nincs különösebb problémám vele, sebessége talán érhet valamit a profik között is. Az utolsó két választással sem lehet teljes mértékben egyetérteni, Bolsernél elérhetőek voltak jobb tight endek is, kicker helyett pedig nem feltétlenül kellett Washingtonba.

A keret

Egy kiváló és egy nem túl fényes szezonon van túl RGIII, aki egy éve bizony alaposan féltette korábban sérült térdét és a passzjátékokkal nem mindig sikerült előrehaladniuk. Idén vélhetően többet próbálkozhat majd a futásokkal is, de nem szabad összetörnie magát a 2012-es draft 1/2-es választottjának, mert az akár karrierjébe is kerülhet. Helyettese Kirk Cousins, akinek voltak jó megmozdulásai, de benne van a pakliban, hogy örök életére csereirányító lesz belőle. A futójátékot megoldja Alfred Morris, persze ha nem ejti el a labdát. Tehermentesítésére ott van Roy Helu és Evan Royster. Tetszetős WR sort sikerült összehozni, Pierre Garcon és DeSean Jackson neve is jól cseng, őket pedig Andre Roberts és Santana Moss egészíti majd ki. A tight end Jordan Reed kiválóan mutatkozott be az NFL-ben, ő is komoly célpont lesz RGIII számára. A támadófalat sikerült valamennyire megerősíteni, de még így is az offense kéziféke lehet. Trent Williams kiváló vakoldali tackle, a túloldalt pedig az újonc Morgan Moses-re bízhatják rá (Tyler Polumbus-t gondolom csak az ellenfelek szeretnék kezdőként látni). A belső hármassal (Shawn Lauvao-Kory Lichtensteiger-Chris Chester) kapcsolatban már lehetnek aggályok, egyikük sem közelíti meg az all-pro színvonalat.

A védelem legerősebb részének a védőfalat lehet mondani kiegészülve a passzsiettetőkkel. Dallas-ból érkezett Jason Hatcher, akinek ugyan műtötték a térdét, de elvileg az edzőtáborban már csapata rendelkezésére állhat. A NT Barry Cofieldet alaposabban ismerhetjük, hiszen anno pont tőlünk távozott Washingtonba. A harmadik kezdő Stephen Bowen vagy Jarvis Jenkins lehet, akik viszont átlag alatti játékosok. OLB-ből nincs hiány, anno Brian Orakpo és Ryan Kerrigan is a draft első köréből érkezett és mindkettejük húzása bevált. Melléjük érkezett Trent Murphy, aki már újoncként játékidőt kaphat. London Fletcher pótlására nem érkezett megfelelő utánpótlás, Akeem Jordan nem képvisel ekkora színvonalat. Egy másik alternatíva lehet a tapasztalatlan Keenan Robinson. A másik belső LB továbbra is az atletikus Perry Riley lesz. A secondary-be érkezve tovább gyengül a defense, DeAngelo Hall nem mai gyerek már, az egyetemen labdaszerzéseivel brillírozó David Amerson pedig hajlamos a hibázásra. E.J. Biggers-t szintén nem lehet az elit játékosok között emlegetni, Tracy Porterről pedig már esett szó. A safety-k közé érkezett Pittsburgh-ből Ryan Clark, aki még mindig képes lehet korrekt teljesítményre, ebbe a secondary-be ő komoly erősítést jelent. Már csak azért is, mert társa Brandon Meriweather vagy Bacarri Rambo lehet, akiktől azért nem ijednek meg az ellenfél irányítói.

A kicker Kai Forbath vagy az újonc Zach Hocker lehet. Előbbi irányába megrendülhetett a bizalom Hocker draftolása miatt, hiszen 2013-ban mindössze 81%-os pontossággal értékesítette mezőnygóljait. A punter Robert Malone elégségesnek tűik, a snapeket pedig Nick Sundberg adja majd.

Az esélyek

Nem biztos, hogy túl derűlátóak a Redskins drukkerek és ez esetben könnyen igazuk is lehet. 2012-ből kiindulni becsapós lenne, hiszen csapatunk bénázásának és a read option berobbanásának köszönhették csípték el a rájátszást. Tavaly aztán RGIII sérülése után kártyavárként omlott össze a Washington és ugyan tudtak valamelyest erősödni, de így is találunk lyukakat a csapatban. Valamivel átlag feletti offense-t és átlag alatti defense-t találunk a fővárosiaknál. Kérdés lesz, hogy irányítójuk mennyit fog (és mennyit tud) bevállalni, valamint az, hogy mennyire tudják megvédeni. A védelem a secondary felé haladva fokozatosan gyengül, egy defensive endre, egy belső linebackerre és több defensive endre nagy szükség lenne a Redskins-nél.

Azzal szerintem mindenki egyetért, hogy játékosállományban egyértelműen elmaradnak az Eagles-től és csapatunktól is, de a Cowboys is jobb minőséget képvisel. Persze egy új head coach érkezése új lehetőségeket hordoz magával, így nem szabad leírni a rézbőrűeket sem. Ennek ellenére elsősorban a védelemben levő lyukak miatt meglepne ha pozitív mérleggel tudnának zárni, valószínűleg a csoport harmadik helyéért szállhatnak harcba.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu