NFC East kitekintő: New York Giants

Borzasztóan indult a 2013-as esztendő, a 6 vereség mindig is szégyenfolt lesz a csapat történelmében. Ezután sikerült javítani Manningéknek, sorozatban 4 győzelem következett, ez pedig újabb reményt adott a szurkolóknak. Ez sajnos nem tartott sokáig, hiszen a Cowboys majd a Chargers elleni vereség végleg betette a kaput, a vége pedig 7-9 lett. A támadófal totálisan szétesett, az offense pedig kiismerhető volt. Kevin Gilbride az elküldés elől a visszavonulásba menekült, helyére Ben McAdoo érkezett, aki eddig a Packers QB edzője volt.

Érkezők

Dominique Rodgers-Cromartie, CB (Broncos)
Goeff Schwartz, G (Chiefs)
J.D. Walton, C (Redskins)
Jameel McClain, LB (Ravens)
Rashad Jennings, RB (Raiders)
Walter Thurmond, CB (Seahawks)
Quintin Demps, S (Chiefs)
Zack Bowman, CB (Bears)
Charles Brown, OT (Saints)
Kellen Davis, TE (Seahawks)
John Jerry, G (Dolphins)
Mario Manningham, WR (49ers)
Trindon Holliday, KR/PR (Broncos)

Távozók

Linval Joseph, DT (Vikings)
Justin Tuck, DE (Raiders)
Brandon Myers, TE (Buccaneers)
Keith Rivers, LB (Bills)
Hakeem Nicks, WR (Colts)
Ryan Mundy, S (Bears)
Kevin Boothe, G (Raiders)
Aaron Ross, CB (Ravens)
Louis Murphy, WR (Buccaneers)
Bear Pascoe, TE (Falcons)
Andre Brown, RB (Texans)

Voltak érkezők és távozók is szép számmal, de szükség volt a vérfrissítésre. Elsősorban a támadófalat kellett megerősíteni, jött is a legjobb szabadügynök guard Geoff Schwartz személyében. A sérülékeny J.D Walton a center feladatokat láthatja el, John Jerry és Charles Brown pedig sérülés esetén ugorhat be. A secondary is kapott új játékosokat, Dominique Rodgers-Cromartie neve hangzik a legjobban, de Walter Thurmond is nagy fogásnak számít. A védőfal ellenben nagyot gyengült, sem Linval Joseph-et sem Justin Tuckot sem sikerült megtartani. Csak remélni lehet, hogy az érkező defensive backek ki tudják egészíteni az ő hiányukat. Andre Brown helyett jó alternatíva lehet Rashad Jennings, aki akár kezdőként is pályára léphet. A visszahordásokkal sem lehettek elégedettek edzőink, nem véletlenül jött Trindon Holliday és Quintin Demps is. A tight end posztot viszont ellenben sikerült megoldani, jelen pillanatban nem találunk kezdő kaliberű játékost a poszton.

Draft

1/12: Odell Beckham Jr., WR
2/43: Weston RIchburg, C
3/74: Jay Bromley, DT
4/113: Andre Williams, RB
5/152: Nat Berhe, S
*5/174: Devon Kennard, LB
6/187: Bennett Jackson, CB

Felemás drafton vagyunk túl, amely csak a Reese iránti bizalom miatt kapott tőlem éppen jó értékelést (de kezd betelni a pohár). Az első körben nekem meglepetést keltett Odell Beckham Jr. draftolása, hiszen visszatért Mario Manningham, ráadásul Victor Cruz és Rueben Randle mellett Jerrel Jernigan is végre megtalálta önmagát. Ehhez képest a távozó Linval Joseph helyére érkezhetett volna Aaron Donald. A következő pick már jobban tetszik, Weston Richburg 10 évre megoldhatja a center kérdést. Jay Bromley 3. körös draftolása nagyon nagy meglepetést keltett, őt kb. a 6. körbe várták. Andre Williams az értékének megfelelő helyen érkezett, ráadásul az NCAA legjobb futója volt tavaly. Nat Berhe és Devon Kennard sleeper lehet, elsősorban előbbi volt ismeretlen, de mentális képességei értékes játékossá tehetik. Kennard sztárként érkezett az egyetemre, ott azonban némileg megtorpant a fejlődésben, így a profik között javítani szeretne. Jon Beason kiesésével már első mérkőzésein játéklehetőséghez juthat. Bennett Jackson maximum special teamer lehet.

A keret

Eli Manning karrierje legrosszabb szezonján van túl, szeptemberig újra kell építeni az önbizalmát. A futójáték megerősítéséért kapott két új játékost Rashad Jennings és Andre Williams személyében, de remélhetőleg David Wilson is játékra kész lesz az edzőtáborra. Az elkapók Odell Beckhammel és a visszatérő Mario Manninghammel erősödtek, igaz én eddig sem bennük láttam a hiba elsődleges forrását. Az új filozófia szintén felüdülésként hathat a játékosokra. Sajnos a tight end posztot ismét sikerült elbagatellizálni, mindössze Kellen Davis érkezett. A kezdő remélem nem ő, hanem Adrien Robinson vagy Larry Donnell lesz. A legfontosabb azonban a támadófal újjáépítése volt. Ugyan Will Beatty-nek tavaly aláírt szerződése miatt maradnia kellett, de helyettesének érkezett Charles Brown. Egyelőre Beatty nem edzhetett még társaival, de az edzőtáborra vélhetően visszatérhet már. Segítség lehet a számára Geoff Schwartz érkezése, egy jó guarddal könnyebb lehet neki is a játék. David Baas-nak nem volt már maradása, utódja pedig J.D. Walton lehet. Persze az ő napjai is lehet meg vannak számlálva, hiszen 2 éve nem lépett pályára, Weston Richburg pedig ígéretes újoncnak tűnik. Ő akár jobb oldali guard is lehet 2014-ben, hiszen Chris Snee-nek eddig nem jött össze a visszatérés, továbbra is sérüléseivel bajlódik. Persze nem szabad leírni az érkező John Jerry-t és Brandon Mosley-t sem. Justin Pugh remekül mutatkozott be tavaly, hasonló jó játékot várnak tőle idén is. Továbbra sem rendelkezünk elit fallal (nehéz is lett volna ezt összehozni egy offseason alatt), de látható a minőségi ugrás és a cserék képessége is nagyot nőtt.

A védőfal két nagy távozót is elszenvedett március óta. Linval Joseph az egyik legalulértékeltebb DT a ligában, Justin Tuck pedig újra régi formáját mutatta 2013 második felében, de ez sem volt elég arra, hogy csapatunk megadja neki a kívánt összeget. Helyettük a fiataloknak kell előlépnie, de egyelőre még talány, hogy Johnathan Hankins és Damontre Moore valójában mire is képes. Ne felejtsük el Robert Ayers-t sem, ő Tuckhoz hasonlóan jó lehet az ellenfél futásainak megállításában is. A defensive line kulcskérdése az lesz, hogy Jason Pierre-Paul vissza tudja-e nyerni teljes erejét. Ha ez sikerül, akkor a többi pass rushernek is könnyebb dolga lesz, ellenkező esetben viszont jobb lesz ha elkezdjük figyelni a legjobb defensive endeket az NCAA-ben. A linebacker sort sikerült megszilárdítani Jon Beason megtartásával, igaz jelen állapot szerint a szezon első mérkőzéseit ki kell majd hagynia. Helyettese a Baltimore-ból érkező Jameel McClain lehet, az erős oldali feladatokat pedig az újonc Devon Kennard kaphatja meg. A jelentések alapján Jacquian Williams remekül mozgott az OTA-k során és neki szánják a kezdő vakoldali szerepkört, persze ehhez Spencer Paysingernek is lesz néhány szava. Akárki is lesz a kezdő, Beason felépülése után korrekt linebacker sorunk lesz. Kis túlzással kijelenthető, hogy a secondary az egész csapat legértékesebb része lett. Prince Amukamara felvette végre az NFL ritmusát és szerződésének ötödik évét is aktiválta a vezetőség, tehát úgy néz ki hosszú távon is számítanak rá. Érkezett mellé Dominique Rodgers-Cromartie, akinek a megszerzésére senki sem számított. A slot feladatokat Walter Thurmond láthatja el, aki nagy minőségi fejlődést hozhat a korábbi évekhez képest. A posztot rendkívüli módon sikerült mélyíteni is, hiszen újabb két évre írt alá Trumaine McBride és Chicago-ból jött Zack Bowman, a draft hatodik köréből pedig Bennett Jackson is. A safety pozíciójára még Will Hill távozásával sem lehet panasz. Tavaly Antrel Rolle posztján a liga egyik legjobb játékosa volt, Stevie Brown viszont ACL szakadás miatt nem léphetett pályára 2013-ban, de egy évvel előtte 8 interceptiont is szerzett. Ryan Mundy-t Quintin Demps helyettesítheti, Cooper Taylor és Nat Berhe pedig csereként kaphat játékidőt.

Josh Brown játékára nem lehetett panasz, így megkapta a jól megérdemelt szerződéshosszabbítást. Vetélytársának érkezett Brandom McManus, aki tavaly egy hangyányival maradt le a Colts 53-as rosteréről. A puntokat továbbra is a fizetéscsökkentésbe belemenő Steve Weatherford rúgja majd, a snapeket pedig Zak DeOssie adja neki.

Esélyek

Nagy mozgás volt az offseasonban, számos szabadügynököt sikerült megszerezni. A támadófal egyértelműen erősödött, igaz gyengíteni igen nehéz lett volna. A futójáték megszilárdítására is számos kísérletet láthatunk, vélhetően nem ismétlődik meg újra a tavalyi borzalom. A defense-ben a védőfal távozóit cornerbackekkel próbálta helyettesíteni Reese, az viszont majd csak ősszel derül ki mennyire válik be ez a terv. Tavaly sikerült a védelem javítása, idén pedig továbbra is képesek lehetnek játékosaink erre a jó teljesítményre.

A rájátszásra lehet esély, legfőbb riválisunknak a Philadelphia Eagles-t tartom. Persze egyik csapatot sem szabad leírni, a Dallas Cowboys bármikor képes lehet elmozdulni 8-8-ról. Egyedül a Washington Redskins-t érzem lemaradva a csoport többi alakulatához képest. Sikeres szezonunk a támadófal összeállásán, az új stratégia működésén és Manning 2014-es játékán fog múlni. A védelemmel elméletileg nem lehet baj, a tavalyi játékerőt nagyjából sikerült fenntartani.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Címkék: newyorkgiants