Életkor és betegség alapján fizetnek a nagy NFL perben

Több mint 4.500 korábbi játékos beperelte az NFL-t mert pályafutások során maradandó sérüléseket szenvedtek. A játékosok hamarosan megkaphatják a kártérítésüket mert az ügyben eljáró bíró elfogadta az előzetes egyezségét. A fő problémát az jelentette, hogy a liga maximálisan 675 millió dollárt lett volna hajlandó kifizetni a károsultak részére. Anita Brody philadelphiai bírónő szerint 765 millió dollár kellene, hogy az összes károsultat kárpótolni tudják.

A korábbi határt most ugyan eltörölték de az érintettek szerint csak a felosztás aránya változott az összeg pedig a régi maradt. Az nfl.com-on megjelent példa szerint egy nemrégiben visszavonult izomsorvadásban vagy Lou Gehrig kórban szenvedő játékos 5 millió dollárt, egy 50 éves Alzheimer kórban szenvedő játékos 1.6 millió dollárt míg egy 80 éves demenciában szenvedő játékos 25 ezer dollárt kapna.

A mostani ítéletet is egyből bírálni kezdték mert egyes vélemények szerint a játékosok számára maradt a 675 millió dollár míg a többi pénzt az ügyvédek fogják megkapni. Az eredeti egyezség szerint 675 millió dollárt kapnának a játékosok illetve 75 és 10 millió menne kutatásra, oktatásra. További 112 millió dollárt kapnának a játékosok ügyvédei ami alapján több mint 870 millió dollárt fizetett volna a liga.

(nfl.com, Fotó: audetlaw.com)