Ez NFL szinten nagyon kevés (videóval)

Tampa Bay Buccaneers @ Jacksonville Jaguars 10-16

Végre véget ért a több havi fociböjt, tegnap éjszaka láthattunk futballt a tv-ben, megkezdődtek a felkészülési meccsek. De azt hiszem, hogy a mutatott kép alapján egyáltalán nem lehetünk túl bizakodóak.

Hol is kezdjem? Nem tudom ki hogy van vele, de én ma néztem meg a mérkőzést felvételről, és egy a “Jags TV” által rögzített példányt sikerült ma kézhez kapnom a meccs felvételei közül. Melynek elfogultságáról, csak annyit mondanék, hogy a kommentátorok már alapjáraton Jaguars-os pólóban, és Bortles mezben jelentkeztek be a kis fülkéjükből. Szóval érintett tv csatorna szerint a mérkőzés embere, a “Jags D-Line” lett. Úgy cakkumpakke ánblokk. Azaz a Jaguars védősora. Én pedig isten igazából nem szeretném rombolni jelen irománnyal érdemeiket, a három sack-et amit regisztráltak, a számtalan remekül megállított futást, vagy a még annál is több irányítósiettetést. De meg kell osszak velük, és veletek is egy nagy titkot:

Nem a Jags védőfala volt ilyen jó, hanem a Buccaneers támadófala botrányosan szar. Ha pedig ezzel a szóval kell jellemeznem magát a falat. Akkor a baloldalát csak a darabos szar. Oniel Cousins-t pedig a híg fos szavakkal tudom illetni. Pesszimista lennék? Vagy netán igazságtalan? Aki tud mutatni a tegnapi mérkőzésről egyetlen momentumot, ahol a #75-ös játékos tudta tartani az emberét. (Ez Cousins) Az máris nyert tőlünk egy Best of Cousins DVD-t. (Sajnos egyenlőre még üreset.) Olvasgatom én a külföldi blogokat, olvasgatom én az NFL honlapját. Az ott említett, finom fogalmazásban kiadott cukormázas szavak a támadófalunkra. Miszerint kevés lesz az NFL-be. Hát az enyhe kifejezés.

Már-már közhely szerűen szokták mondani, hogy a támadófutball egy jó támadófallal kezdődik, meg, hogy ők az NFL szürke eminenciásai, kiknek sokszor nevét sem tudják, mégis rajtuk múlik a futójáték sikere. Rajtuk múlik mennyire tud hatékony lenni egy irányító, tehát rajtuk múlik a passzjáték sikeressége is. Szegény Josh McCown (QB) megpróbálta. De gondolom az edzéseken nem 1,5 másodperces labdabirtoklás után próbált meg megszabadulni a bogyótól. Volt itt minden, kétségbesett rohangászás, pontatlan passz, fumble, és pick six is. Ez utóbbit vissza is horda Winston Guy (FS) egy 68 yardos TD-re. A teljesen kizökkentett, és felidegelt McCown-t így hamar le is vitte Lovie Smith, aki így egy harmad alatt négy passzkísérlethez jutott, melyből csak kettő volt sikeres. Ennél több labdavesztése volt… mármint mint sikeres passza. Persze hangsúlyozom, nem az ő hibája! Hanem egy rendkívül elcseszett támadófalé.

0809_2meccs

Josh McCownnak baromi nehéz napja volt…

Lovie Smith szépen forgatta a játékosokat, mindenki kapott lehetőséget mondhatni egyformán. Mike Glennon érkeztével már kissé jobban alakultak a dolgok. A tavalyi évhez képest számomra szembetűnő volt, hogy idén már kissé gyorsabban szabadul meg a labdától. Viszont a széleken történő pontatlanságot még mindig nem sikerült levetkőznie. Az első félidőben ugyan már csak egy mezőnygóllal sikerült szépítenünk. De a Jags támadóegysége sem tudott feljebb jönni. Hisz a védelem idén egyenlőre úgy tűnik nagyon rendben van. Míg a kezdők játszottak szembetűnő voltGerald McCoy vadállati játéka. Illetve, hogy a pass rush idén valóban jelen van a mi csapatunkban is. A linebackerek is szépen tették a dolgukat, mind futás ellen, mind pedig a hátsó területek lefedezése terén. A védőfal annyira ütőképes lett, hogy még a tartalék játékosok produkcióját is öröm volt nézni.

Sajnos azonban továbbra is el kell mondani, hogy pontok nélkül nem fogunk mérkőzést nyerni. Ez pedig már tavaly is alapvető probléma volt. Szerencsére a második félidőre letakarították Cousins-t, Helyét az a Jace Daniels vette át, aki eddig csak a gyakorlócsapatban kapott helyet, de a változás maga már így is felüdítő volt. Ekkor már kezdett támadófal kinézetünk lenni, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy eddigre a Jags kezdő védőfala is pihizni ment.

Mivel Josh McCown az őt “segítők” miatt teljesen tehetetlen volt, és Mike Glennon begyakorolt figurák alapján szórta szét össze vissza a labdát, hisz 2,5 másodpercnél neki sem volt sokkal több ideje egy-egy megmozdulás kivitelezésére, így az egész támadóegység játéka egyenlőre értékelhetetlen volt. Mármint ami az elkapókat illeti. Feltűnt azonban tight end pozícióban az újonc, Austin Seferian-Jenkins bíztató játéka. Illetve a Glennon, és Louis Murphy (WR) között kialakuló összhang. Murphy egyébként a legeredményesebb elkapónk volt a mai napon 43 yarddal.

0809_3meccs

Az újonc ASJ játéka bíztató volt.

A Buccaneers-től egy touchdownra futotta a mai napon, ezt Mike Glennon adta, a mai este egyetlen értékelhető drive-jában, ahol 10 játékból, 85 yardon sikerült vinni a labdát. Ekkor már a Jaguars 3. számú emberei ellen. A befejezés sikerességéről pedig Tommy Streeter (WR) gondoskodott, egy 6 yardos elkapással.

A mérkőzés eredményét Denard Robinson állította be egy 26 yardos futással, aki egyébként elkapó. Az extra pontot azonban elszórakozta a Jags, akik ugyan egy büntinek köszönhetően újabb próbálkozáshoz juthattak, ekkor már két pontra szerették volna váltani a kísérletet, de ez sem jött össze.

A végére pedig ide biggyeszteném amiket nekem sikerült leszűrnöm a találkozóból:

- Anthony Collins játéka is kiábrándító volt.

- Jeff Tedford támadórendszerének “egyetem” szaga van. A trükkös játékok rendszeresen besültek, és többségük nem hiszem, hogy NFL-be való.

- Da’Quan Bowers kihúzta a bulipatront a seggéből és igyekezett.

- Blake Bortles jó választás volt a Jags-től a drafton. Megvan az irányítójuk.

- A védelmünk bitangjó, kár, hogy csak tékozlódik évről évre, egy szar támadóegység miatt.

- A támadófal teljesítménye még a legpesszimistább Bucs szurkolónak is csak a rémálmaiban jönne elő. A futásblokkolás nulla, mint ahogy a passz blokkolása is. Egyszerűen nem létezik. Pedig nem a Jags-é a legkeményebb D-Line a jövő évi ellenfeleink közül.

- V-Jax felé egyszer repült a labda, de úgy levette, hogy még mindig emlékszek rá. Mike Evans-t azonban nem láttam a pályán.

- A speciális egység jól dolgozott, a puntokat Koenen folyton a 10 yardoson belülre tolta, a visszahordás azonban a tavalyi évekhez mérten, még mindig működésképtelen.

A MÉRKŐZÉS FÉLÓRÁS ÖSSZEFOGLALÓJA:


TBvJAC by pre1b

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com