Nem a tehetséggel van itt baj, hanem a kommunikációval

Már megint a támadófal… Nem voltunk boldogok az előszezon alatt, és nem lettünk az alapszakaszra sem. Hisz bár a Buccaneers támadófala teljes átalakításon ment át, mégsem sikerült azt teljesen összerakni sem a szabadügynök piacon, sem a draft során.

Most lépjünk túl azon kicsit, hogy miért nem, meg hogy kiket, mikor, és honnan kellett volna elhoznunk, hisz ezt kiveséztük már rendesen. Azóta gondolom Lovie Smith is belátta, hogy hiba volt Carl Nicks-re alapozni, és idehozta hozzánk a New England Patriots kiválóságát, Logan Mankins-t. Azonban hétről hétre mégis fogjuk a támadófal miatt a fejünket. Hisz olyan profi játékosok is követnek el szarvas hibákat, mint Evan Dietrich-Smith, és hétről hétre nem igazán látni a változást. Felmerült már bennünk az egykori cleveland-i szakember, George Warhop alkalmassága is, mellyel kapcsolatban szeretnék veletek megosztani pár gondolatot az SB Nation oldaláról.

Egy dolog volt közös mindhárom alapszakasz mérkőzésünkön (Josh McCown interceptionein túl), mégpedig a siralmas támadófal. Múlt hét csütörtökön pedig az Atlanta Falcons ellen sikerült kifejezetten szörnyű produkciót bemutatni. Itt ugyan nem csak a támadófalról van szó, hanem az egész csapatról. Azonban az offensive line-nal kapcsolatban is felmerült egy kérdés: Tudta ott bárki, hogy éppen mit csinál? A helyenként nagy nevekkel is tűzdelt támadófal kifejezetten tehetségtelennek tűnt, és szemlátomást nagyon kényelmetlenül érezték magukat a pályán.

A probléma hasonló volt a védelemnél is, ahol nem is feltétlenül a szisztémával volt gond. Hisz a zónázást használják más csapatok is, többek nagyon is sikeresen. A gond abból adódott, hogy a játékosoknak lövésük sem volt mit is kellene éppen csinálniuk adott szituációkban, és azt a bizonyos valamit hol is kéne csinálniuk. Ezt pedig nem egyedülálló, hisz kifejezetten a támadóegységnél is ez volt a helyzet. Kiváltképp a támadófalban.

Persze ez valahol várható is, amikor összeraksz öt embert, akik korábban nem játszottak még együtt. Szegény Mankins is a szezon kezdete előtt 11 órával került ide. Így egyértelmű problémák vannak az összeszokottsággal. Oniel Cousins távozásával a falból, látszólag megoldódtak az ellenfél egyértelmű fizikai fölényéből adódó gondok. Most jöhet a következő lépés, megszüntetni végre a kommunikációs problémákat. Ezzel a gonddal szintén az egész eddigi szezonban szembesülnünk kell, és itt visszakanyarodhatunk első kérdésünkhöz: Megfelelő George Warhop a pozíciójára? Hisz a kommunikációs problémák megszüntetése valójában nem Oniel Cousins dolga lenne, hanem az övé. Rengeteg a lentihez hasonló szituáció miatt jutnak közel idén az irányítónkhoz a másodpercek törtrésze alatt.

Persze ez sem menti fel Josh McCownt minden buta hibájának felelőssége alól. De valljuk meg lényeges könnyebb dolga lenne, ha az előtte lévő fal nem szenvedne az alapvető kommunikációs hibák tömkelegétől. A jelenlegi fal, ahol olyan nevek sorakoznak mint Demar Dotson, Patrick Omameh, Evan Dietrich-Smith, Logan Mankins, és Anthony Collins, már első hangzásra sem egy kutyaütő társaság. Nem a tehetséggel van itt a gond. Hanem az általuk használt támadórendszer meg nem értéséről, és nem megfelelő elsajátításáról. Hiányzik a tudatosság, az egymásba, és a támadórendszerbe vetett bizalom.

Ez a dolog pedig bizony jelen van ha teljesen új edzőgárdát hozol, új játékosokat, és új rendszert. Azonban nem vagyok benne biztos, hogy nem Warhop feladata lett volna ezt a nyáron megfelelően összerakni. Remélhetőleg a Bucs-ban dolgoznak annyira érett szakemberek, hogy hamar le tudják ezt a gondot vetkőztetni a játékosokkal.

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com