A fekete hétfő várható áldozatai

Holnap megrendezik az idei alapszakasz utolsó fordulóját így hétfőn eljön az NFL edzők rettegett napja, a fekete hétfő. Az utolsó alapszakasz mérkőzéseket követően 20 csapat már csak a jövőre fog koncentrálni.

Ennek az első lépése az edzők (és több esetben a general managerek) eltávolítása szokott lenni.

Az idei szezonban egyedül az Oakland Raiders vezetőedzőjét Dennis Allen-t küldték el szezon közben. Most viszont már egészen más a helyzet.

Lássuk kik a potenciális állás nélkül maradó edzők!

AZ NFL HUNGARY VÉLEMÉNYE SZERINT!

Akiknek távozni kell:

Jim Harbaugh (San Francisco 49ers): Harbaugh esete más hiszen az Ő távozását tulajdonképpen a szezon közepén bejelentették. Megromlott a viszonya a vezetéssel és több játékossal is. Az első három szezonjában NFC Főcsoportdöntőt és tavaly februárban Super Bowl-t játszott a csapattal de az idei szezonban nem szerepelt túl jól a csapat. A Michigan Egyetem már fel is ajánlott egy rekordösszegű szerződést a számára. Egyes hírek szerint már alá is írta, más hírek szerint még vár de ha az NFL-ben szeretne maradni bőven tud majd válogatni a csapatok között.

Rex Ryan (New York Jets): Távozására már a tavalyi szezonban is számítani lehetett azonban valami csoda folytán a posztján maradt. A helyzet nem javult, sőt még romlott is így Ryan menesztésre teljes biztonsággal lehetne fogadni. Ha idén sem küldik el akkor ki fog derülni, hogy egyszer megmentette a Johnson család valamelyik tagjának az életét mert a maradását már semmi mással nem lehetne magyarázni.

Marc Trestman (Chicago Bears): Az idei szezonra szétesett a Bears és a tavalyi 8-8-as alapszakasz mérleggel szemben eddig csak 5 győzelmet szereztek az alapszakaszban. A támadójáték sok esetben katasztrófálisan muzsikált amit Jay Cutler-nek és Trestman-nek róttak fel. Nagy valószínűség szerint az edző és az irányító is távozik majd.

Joe Philbin (Miami Dolphins): Bár sokáig élt a remény de a Dolphins idén sem jutott be a playoffba. Philbin három szezonjában egy középcsapatot irányított de se előre se hátra. Volt több jó igazolásuk de igazán nem változott a helyzet. A stagnálás miatt váltani kellene.

A holnapi mérkőzésen múlik:

Mike Smith (Atlanta Falcons): Nagyszerűen kezdett a Falcons-al hiszen az első négy évében playoffba vezette a csapatot. A tavalyi szezonban viszont szétesett a csapat és jelenleg negatív mérleggel állnak. A Carolina Panthers-el ki-ki mérkőzést játszanak holnap este és a győztesnek meglesz a playoff. Ha bejutnak akkor a negatív mérleg ellenére is maradni fog még egy évet.

Ron Rivera (Carolina Panthers): Két évvel ezelőtt a fejét követelték de hős lett miután 12-4-es mérleggel playoffba jutottak a tavalyi szezonban. A Falcons legyőzésével meg lesz a playoff és ebben az esetben maradni fog. Ellenkező esetben valószínűleg kereshet magának új csapatot.

A tulajdonosok kezében vannak, kaphatnának még egy évet:

Némileg rossz kategórianév hiszen minden edző sorsa a tulajdonos kezében van de az Ő esetükben az elküldés és a maradás is megmagyarázható volna.

Gus Bradley (Jacksonville Jaguars): Az összes vezetőedző közül Bradley volt a legnehezebb helyzetben az utóbbi két évben. Szinte vitán felül áll, hogy a Jaguars-nak volt a leggyengébb kerete és tulajdonképpen ennek megfelelően is teljesítettek.

Lovie Smith (Tampa Bay Buccaneers) és Ken Whisenhunt (Tennessee Titans): A két "újonc" vezetőedző nagy harcot vív az 1/1-es választásért és a legrosszabb csapatok edző szinte mindig távoznak az idény után. Egy edző sem tudott pozitívan változtatni a csapatán sőt mindkét gárda gyengébben szerepelt mint a tavalyi szezonban. Mindketten játszottak már Super Bowl-t a korábbi csapataikkal és mivel csak idén érkeztek valószínűleg kapni fognak még egy évet.

Jay Gruden (Washington Redskins (3-11): A másik két "újonchoz" hasonlóan Ő sem javított a csapatán. Sok probléma volt a sérülésekkel no meg az irányítókkal de valószínűleg megbocsájtják neki az idei szezont.

Felejtsük el, hogy kirúgják Őket:

Sean Payton (New Orleans Saints): Igen sikeres szezonok után jött egy rossz szezon és máris kongatják a vészharangot. Sokan megkérdőjelezték a jövőjét de hiba lenne elküldeni. Helyre kell tenni a védelmet (a friss hírek szerint Rob Ryan marad) és jövőre ismét a playoff lesz a cél.

Jeff Fisher (St. Louis Rams): Zsinórban a második szezonjában elvesztette a kezdőirányítóját, több kulcsjátékos is megsérült a szezon közben és tulajdonképpen már a szezon elején mindenki eltemette a csapat. Rácáfoltak a várakozásokra és egész szépen összeállt a csapat. A védelem nagyon meggyőző volt az utóbbi hetekben így mindenképpen maradni kellene.

+1 Tom Coughlin (New York Giants): Az utóbbi szezonokban szenved a csapat de Coughlin speciális helyzetben van hiszen a Giants két Super Bowl-t nyert az irányításával. Csak a múltból nem lehet sokáig megélni az NFL-ben de a két bajnoki címet nem lehet elfelejteni. Coughlin-t nem fogják kirúgni, az Ő esetében inkább bejelentik az edző visszavonulását és a szép múltra gondolva elbúcsúznak egymástól.

+1 Tony Sparano (Oakland Raiders)Sparano esete némileg más hiszen Ő a szezon közben vette át Allen helyét. Még nincs kimondva, hogy távozni fog de ennek a csapatnak egy teljesen új kezdetre van szüksége így valószínűleg az egész stábot lecserélik majd Oaklandben.

Fotó: cbssports.com, joeyporterspitbulls.blogspot.com, csmonitor.com, profootballtalk.nbcsports.com, thesportsquotient.com