10 érdekesség a Lions- Cowboys meccs előtt

Vasárnap eldől, hogy ez a szezon lesz a Detroit Lions történetének holtversenyben legsikeresebb éve vagy marad csak az egyik legsikeresebb. Kedvenc csapatunk Dallasba látogat, és a helyi Cowboys ellen játszik egy olyan meccset, amelynek végkimenetele a statisztikákat és a történelmet böngészve szinte megjósolhatatlan. Vagy pontgazdag lesz a meccs, vagy nem. Vagy folytatódik a Detroit nyerő szériája a Cowboys ellen, vagy nem. És még sokáig sorolhatnánk a hasonló okosságokat. A számok és a történelem tekintetében egy dolog biztosnak tűnik: szoros mérkőzés lesz. Összeszedtünk 10 érdekességet, amik az összecsapással és a Detroit eddigi nem túl fényes playoff-szereplésével kapcsolatosak.

1. A Lions eddigi utolsó győztes playoff meccsét éppen a Dallas Cowboys ellen vívta, még 1991-ben. Azóta zsinórban hét meccset veszített a rájátszásban a Detroit.

2. A Lions eddig kétszer meccselt a rájátszásban a Cowboys-szal. A már említett 1991-es meccsen hazai pályán nyert a Detroit 38:6-ra. 1970-ben viszont a playoffok történetének egyik legkevesebb pontját hozó mérkőzésén a Dallas hazai pályán nyert 5:0 arányban.

3. A Lions még soha nem játszott január 4-én. A franchise történetében a vasárnapi lesz mindössze a hetedik meccs, amit az év első hónapjában játszanak. Korábban háromszor veszített a Detroit január 8-án (kétszer a Redskins, egyszer a Packers győzött ellenük), január 12-én egyszer (szinténa  Redskins győzött), január 7-én szintén egyszer (a Saints nyert) kapott ki a Lions. Az eddigi utolsó győztes playoff meccs dátuma január 5-e volt, ahogy már írtuk, a Dallas Cowboys ellen.

4. Összesen négy csapat van a ligában, amelyik még nem vett részt Super Bowl-on.  Ezek közül az egyik sajnos a Detroit Lions. Rajtuk kívül nem szerepelt még a nagydöntőben a Cleveland Browns (1944-ben alapítva), a Jacksonville Jaguars (1993-ban alapítva) és a Houston Texans (2002-ben alapítva).  A fenti csapatokon kívül további öt játszott ugyan a döntőben, de nem sikerült nyernie (San Diego Chargers, Atlanta Falcons, Tenessee Titans, Carolina Panthers, Arizona Cardinals).

5. A Lions vasárnapi ellenfele, a Dallas Cowboys a Super Bowl-ok történetének második legeredményesebb csapata. Eddigi 8 döntőjükből ötöt megnyertek (az utolsót 1995-ben). Náluk csak a Pittsburgh Steelers szerepelt jobban a döntőkben: szintén nyolcszor jutottak el a szezon utolsó meccséig, de a Cowboys-szal szemben ők hatszor tudtak győzni (utoljára 2010-ben).

6. Mindössze négy öregebb franchise van a Lions-nál az NFL jelenlegi mezőnyében.  Az Arizona Cardinals-t és a Chicago Bears-t 1920. Szeptember 17-én alapították. A Green Bay Packers-t 1921. augusztus 27-én, míg a New York Giants-et 1925. augusztus 1-jén.  Így szerencsére elmondhatjuk magunkról, hogy nem a Lions a legrégebb óta létező csapat, amely még nem nyert Super Bowl-t, mert ez a cím a Caardinals-é. Viszont a Lions a legkorábban létrejött franchise, ami nemhogy a Super Bowl-ba, de valójában annak közelébe sem került még. Reméljük, ez már csak néhány hétig lesz így.

7. A Lions kezdő quarterback-je, Matthew Stafford, a dallas-i Highland Park High School tanulója volt. Bizonyos szempontból elmondhatjuk tehát, hogy a 9-esünk vasárnap kicsit hazai pályán is játszik majd.

8. A Lions eddig mindössze 25 alkalommal játszott az NFL 1960 óta íródó története során a Cowboys-szal. Ha vasárnap nyerünk, akkor kiegyenlítünk, mert ebben a pillanatban az örökmérleg 13 dallas-i és 12 detroiti győzelmet mutat. Viszont ha megszakadunk, akkor sem tudjuk egyelőre behozni a ponthátrányt: a Cowboys eddigi 619 pontjával szemben a Lions csak 475-öt szerzett.

9. Az utolsó meccset Dallasban 2011-ben játszotta a két csapat. Ekkor a Lions 34:30-ra nyert. Az eddigi utolsó meccsüket Detroitban rendezték, 2013 októberében. A Lions itt is győzött, 31:30-ra.

10. A Wild Card 1970-es bevezetése óta összesen 10 csapat jutott el a playoff első körétől a Super Bowlig, közülük pedg 6 tulajdonosa fel is emelhette a Vince Lombardi-trófeát.  1980-ban az Oakland Raiders, 1997-ben a Denver Broncos,  2000-ben a Baltimore Ravens, 2005-ben a Pittsburgh Steelers,  2007-ben a New York Giants, 2010-ben pedig a Green Bay Packers lett a világbajnok, a Wild Card Weekendről indulva. Mi idénre várjuk a 11. Wild Card Super Bowl-ost, és a 7. győztest: a Detroit Lions-t.

BannerFans.com

Forrás:

Detroit Lions Hungary Club

lionsfan.blog.hu