2014, avagy a Caldwell éra kezdete?

A 2014-es NFL szezon csapatunk számára remekül sikeredett. Új vezetőedzőnkel Jim Caldwell-el 11 meccset nyertünk és hosszas idő után bejututtunk a rájátszásba. 2014-ben az ellenfelek egy nagyon kemény védelemmel és sajnos egy közepes szintű támadó egységel találhatták magukat szemben. Hogy mik voltak a szezon fontosabb pillanatai, azt megtudhatjátok ebben a cikkben.

1. Egy "rossz" korszak vége, Caldwell jött Scwartz ment.

2014 első történései között említendő, hogy a rosszul teljesítő Jim Scwartzot menesztettük, és a helyére a Super Bowl győztes Jim Caldwell-t neveztük ki. Schwartz előbb védő kordinátor( 2001-2008), majd 2009 től 2013-ig vezetőedző volt. Ezen időszaka alatt produkáltunk sorrendben (2-14,6-10,10-6,4-12,7-9)  szezonokat. Nos ezek után nem is csodálkozhat senki, hogy elérkezett az edzőváltás ideje. Egy olyan edzőt neveztünk ki aki rengeteg tapasztalattal érkezett hozzánk, és mint kiderült jó döntés volt kinevezni. Caldwell már most első éve után történelemet írt a Lionsnál. 11 győzelem és playoff szereplés írható a neve mellé, így olyan edzők mellé sorolható a neve, mint George Wilson, vagy Buddy Parker.

Jim Caldwell átvette a csapatot,  11 győzelemig, és playoffba vezette az oroszlánokat. 

2.  NFC North, a Green Bay letaszítása a trónról?

2002-ben nevezték át az NFC Centralt NFC North-ra. Köztudott, hogy a csoport legnevesebb tagja a Green Bay Packers, akik 4 szer nyertek Super Bowlt. Sajnos a Lions még nem tudott Super Bowlt nyerni, és mindössze csak háromszor nyertük meg a csoportot. Ha a csoportbeli csapatok közül körülnézünk a akkor 1966 óta a Vikings 18, Green Bay 17, a Chicago 18, és a Detroit csak 4 szer tudta megnyerni csoportját. Szomorú statisztikák, de előttünk az évek , hogy javíthassunk.  A 11-5-ös  eredményünkhöz nagyban hozzájárult a csoportbeli szereplésünk is. A Packers mellett 5-1 mutatóval rendelkezünk, ami az NFC Southba a csoport elsőséghez is elég lett volna.

Íme a csoportbeli eredményeink:

Green Bay @ Detroit 7-9        1-0

Detroit @ Minnesota 3-17       2-0

Chicago@ Detroit  17-34        3-0

Minnesota @ Detroit  14-16    4-0

Detroit @ Chicago  20-14       5-0

Detroit @ Green Bay 20-30    5-1

3.  Stafford és az elit támadó egység elittelensége

Passz játék

Matthew Stafford a Lions irányítója 6-ik szezonját húzta le a csapatban. Ez alatt több, mint 21 ezer yardot, 131 TD-t, és 85 Interceptiont dobott. Az ide szezonban Joe Lombardi támadó kordinátor, és Jim Caldwell kinevezésével Stafford új lehetőséget kapott, ugyanis Lombardiék új szerepkört akartak találni neki. Golden Tate érkezésével, és Calvin Johnson megatronnal ki akarták egyenlíteni a futójáték hiányát. De ehez Staffordnak hoznia kellett volna azt ami 1/1-es játékostól elvárható, ám  ezt csak részben tudta teljesíteni. Szorított helyzetben szinte csak Megatron felé tudott passzolni, amire az ellenfelek is felkészültek. Ez is hozzájárulhatott ahoz, hogy Megatronnak nem ez volt élete szezonja (1077 yard, 8 TD). Megatron sérülése, miatt a Seattle-től érkező Golden Tate lett Stafford első számú célponta, aki viszont élete legjobb szezonját produkálta (1331 yard, 4 TD). Tight End szinten 3 játékos közül rotálhatott Lombardi. Joseph Fauria, Brandon Pettigrew és az újonc Eric Ebron között. Számomra igazából csalódás a Lions TE játéka, mert Stafford nem igazán használta egyikőjüket sem. Ebron draftolása után mindenki azt gondolta, hogy olyan szerepe lehet, mint a Patriotsnak Gronkowski.

Íme az elkapások statisztikája:

Golden Tate 99 elkapás 1331 yard 4 TD
Calvin Johnson 71 elkapás 1077 yard 8 TD
Reggie Bush 40 elkapás 253 yard 0 TD
Jouqie Bell 34 elkapás 322 yard 1 TD
Theo Riddick 34 elkapás 314 yard 4 TD
Eric Ebron 25 elkapás 248 yard 1 TD
Corey Fuller 14 elkapás 212 yard 1 TD
Brandon Pettigrew 10 elkapás 70 yard 0 TD
Joseph Fauria 6 elkapás 74 yard 1 TD
Jed Collins 5 elkapás 39 yard 1 TD

 

Megatront idén sérülések is hátráltatták, de az ellenfelek is jobban kiismerték

 

Golden Tate Super Bowl győztesként jött, és Megatron sérülése alatt elit szinten tudta vezetni a csapatot.

A futójáték

1998 óta, Barry Sanders visszavonulása óta nem működik a Detroiti futójáték. Bár a múltból nem lehet megélni, csak abból ami jelenleg van. Futóink Reggie Bush és Jouqie Bell egész évben harcoltak az első számú helyért. Ebben a párharcban nem voltak egyenlő feltételek, mert Bush a fél szezonban sérült volt, így Bell került kezdő pozícióba. Már pedig ő ki is használta a lehetőséget, a gyenge futójátékunkon javítani tudott és közel 800 yardot, és 7 TD-t tudott termelni. Úgy gondolom, hogy a jövőben három lehetőség áll rendelkezésre. 1. Bellt és Busht megtartjuk és ők ketten próbálnak yardokat hozni. 2. Bell remeklése miatt Bush távozik, és a harmadik számú futó Theo Riddick lép előrébb. 3. Bush távozik és Draftolunk egy jó futót.

Jouqie Bell 860 yard 3.9 átlag 7 TD
Reggie Bush 297 YARD 3.9 átlag 2 TD

 

Bell és Bush, vajon jövőre is láthatjuk e ezt a párost?

 Védelem

Emlékszem tavaly mindenki azt mondogatta, hogy milyen jó támadó egység, gyenge védelem ,secondary. Hát az ide évben nem, hogy megfordult, hanem az új védő kordinátorunk által elit szintű védelem lett. Minden védekező statisztikában az első 3-ban vagyunk. De felesleges szövegek helyett, inkább a statisztikák és a tények beszéljenek.

69.3  yard engedett futás meccsenként. - Legkevesebb a ligában

300 engedett yard meccsenként.- Második legkevesebb a Seattle után.

40 sacket mutattunk be (Suh 8.5, Ansah 7.5, Jones 5)

11 Fumble-t csináltunk (Ihedigbo 3, Ansah 3, Jones 2 )

926 szerelés ( Levy 157, Whitehead 86, Ihedigbo 71)

20 interception ( Quin 7, Ihedigbo 4, Vaughn 2)

Glover Quin az interception király

Vajon Suh marad, vagy megy?

Mit hoz majd a jövő?

Egy ilyen jó szezon után elég kérdéses a jövő több okból is. Teryl Austin védő kordinátor több állás lehetőséget is kapott, de még nem döntött. Egyik jegjobb védőnk Suh lehet, hogy távozik. Több védőnk szerződése is lejárt. Egy biztos, hogy ha többet szeretnénk elérni, akkor Staffordnak sokkal jobban ott kell lennie fejben, és a futó játék ujjáélestésén kéne dolgozni, mert így irányítónknak is nagy terhek esnének le a válláról. Jim Caldwell remek munkát végzett eddig, és ne feledjük ott van a szabadügynök piac, és egy draft is. Sok sikert!

BannerFans.com

Forrás:

Detroit Lions Hungary Club

lionsfan.blog.hu