Rookie mini-camp 2015: Első benyomások az újoncok edzőtáboráról

A Buccaneers és újonc játékosainak bimbódzó szerelme egy a napokban végrehajtott edzőtáborozással vette kezdetét. A drafton behúzott 7, valamint 13 draftolatlan új kalóz során túl további 27 játékos kapott még meghívást.

Hogy e 27 játékosból sem mindenki csak töltelékként végezte, arra Donteea Dye a példa. A fiatal szélső elkapónak, aki egy divizió III-as bajnokságban játszott eddig egy heidelbergi egyetemen olyan meggyőző volt a produkciója, hogy a stáb szerződést kínált neki. Donteea egyetemi karrierje során 116 elkapást hajtott végre, mellyel 2298 yardot haladt. 26 alkalommal meg sem állt a célterületig. Utolsó évében e három szám 57, 1022 és 14. A fiatal játékos egyébként igen atletikus, a 40 yardot 4,45 alatt futja. Visszahordó szerepkörben is lehet rá számítani akár. Rosterre kerülésével Solomon Patton-nak köszönték meg az eddigi együttműködést.

Na de térjünk rá a draftolt játékosokra!

Jameis Winston nem okozott csalódást. Új irányítónk rendkívül magabiztosan viselkedett az edzőtábor gyakorlatai közepette. Egy rendkívül céltudatos srácot ismerhetett meg személyében az edzői gárda, aki szemmel láthatóan lubickol abban a szerepkörben, hogy vezérré kell válnia. Elmondása szerint már alig várja az nyári edzőtáborozásokat, hogy végre együtt dolgozhasson Koetter keze alatt, az offense további játékosaival. A gyakorlatok során a labdái szépen íveltek voltak, nem kacsáztak a levegőben és kevés kivételt leszámítva oda is mentek, ahová kell. Nagyon jól érzi az ütemet, az elkapók lényegében mindenfajta mozgás megtörés nélkül tudják megszelídíteni labdáit. Bizakodva várhatjuk a továbbiakat!

0511_2_donovansmith

Donovan Smith esetében a legtöbbet ún. double team játékok – mely során két játékos blokkol egy kiemelt figyelemmel kísért védőt- alkották a munka derékhadát. A stáb megnézte a játékos erejét és lábgyorsaságát és jó hír, elmondásuk szerint Smith alkalmas arra, hogy a nyári táborozások során megküzdjön a vakoldal birtoklásáért. Ezt minden valószínűség szerint Demar Dotson-nal kell majd megvívnia. De ha itt alul is maradna, a túlsó oldal megszerzésére is nagy az esélye. Szóval Smith jó kondíciókkal indul egy kezdő pozícióért.

Másik falemberünk, Ali Marpet esetében főleg a játékos erejének a felmérése játszott döntő szerepet. Donovan Smith-t tologatta egyébként ide-oda, ami Smith méreteit tekintve nem kis dolog. Ali passz védelem készségei elég jók, minden bizonnyal a futás blokkolás és a játék sebességéhez való hozzászokás lesz majd a nyári gyakorlatok során a fókuszban. Hogy a Hobart Egyetem után az NFL nem lesz kis kihívás, azt a játékos is elismerte. De természetesen nem megoldhatatlan feladatról beszélünk. Sok munka és kitartás kell hozzá.

0511_3_knowalexander

Kwon Alexander a Lovie Smith éra eddigi egyetlen védő játékosa, akit a draftról szereztünk. Az érte való feltrade is jelezte, sokra tartják a srácot. Nos, el kell mondani, hogy bár Kwon kisebb hüvelykujj sérüléssel küzdött, ez nem gátolta őt természetesen, hogy sebességével messze kiemelkedjen a többi LB közül. Minden jel arra mutat, hogy a Tampa 2-ben akár Lavonte David-del együtt két rakéta riogathatja az ellenfeleket. Hardy Nickerson LB edzőnk nagyon elégedett volt vele és ez viszont is igaz volt, ami Alexander nyilatkozatából ki is derül.

“Kemény játékot akar, de mindent megad nekünk. Csak ki kell mennünk és megcsinálni. Azt mondja: – Légy magabiztos! Menj ki, hívd a játékot és játssz magabiztosan! – Ő egy nagy edző. Élveztem vele az elmúlt napokat. Edzett engem és felkészített mindenkit. Mindenki szereti őt.”

A csapatról és a városról ezt mondta:

“Szeretek itt lenni, szeretem Tampát! Magabiztos vagyok. Érzem a bizalmat, mert ez kell a játékhoz. Idejöttem és érzem a nagy bizalmat, ezért szórakozva végzem a munkát.”

Az előrejelzések Kwon számára is nagy esélyt látnak, hogy már első évében komoly szerepet kapjon csapatunk linebacker sorában.

Kenny Bell-ről is kiderült, hogy egy olyan játékost választottunk, aki nagyon élesen futja útvonalait. Már most megvillant annak a lehetősége, hogy a WR depth chart előkelő helyén legyen szeptemberben. Sokan mint slot receiver látják benne a lehetőséget, azonban a táborozás alatt megmutatta, hogy nagyon keményen tudja támadni a mélységi területeket. Jó kézzel húzta le a labdákat, jól megértette magát Winstonnal.

Kaelin Clay-ről kiderült, jól használja ki apró termetét. a védőknek nehéz őt “eltalálni”, súlypontja nagyon alacsonyan van, egyensúlyából nehéz kibillenteni. Ezen tulajdonságait vélhetően mint visszahordó kamatoztathatja majd, de mutatta jeleit, hogy akár az elkapó sorban is lehet rá feladatot bízni.

0511_4_joeyiosefa

Joey Iosefa-ról pedig az derült ki, hogy bizony nem csak arra alkalmas, hogy blokkoljon vagy a kezébe nyomják a labdát, hanem bizony elég jól szelídíti meg még a nehezebb labdákat is. Ez a rövid passzos játéknál mondanom sem kell milyen nagy fegyver lehet. S ha már egyszer nála lesz az a fránya labda, onnantól bizony őt sem olyan egyszerű földre vinni.

Az újoncok edzőtáborozásából nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Azonban egy dolog, amit eddig is sejtettünk megerősítést nyert. Ez tényleg egy jó képességű játékosokból álló draft class. Innentől az edzői stáb térfelén pattog a labda. Mert a többit nekik kell hozzá tenni! Reménykedjünk, hogy sikerül!