A legnagyobb pozícióharcok a Bucs-nál

Az OTA már tart, hamarosan kezdődik az edzőtáborozás, és ezzel az igazi felkészülés is a 2015-ös szezonra. Ahogy az lenni szokott drága edzőink hirdetik a versenyhelyzetet minden mennyiségben, de persze mi tudjuk, hogy a pozíciók többsége már előre eldöntetett, azonban vannak olyan posztok ahol valóban kialakulhat egy-két érdekes szituáció.

Running back

Ez az egyik olyan pozíció ahol valóban elég kérdéses lehet a kezdő játékos, esetleg játékosok személye. Sokáig Doug Martin volt csapatunk első számú futója, de miután újoncévét követően nem tud értékelhető szezont felmutatni, egyre csökken a belé vetett bizalom. Olyannyira, hogy tavaly már Charles Sims, az akkori harmadik körös újonc szépen át is vette a helyét a szezon vége felé. Sims helyzetét könnyen segítheti azon túl, hogy hatékonyabb is volt, hogy még is csak ez az edzőgárda draftolta őt. Ráadásul tovább ront Martin helyzetén, hogy nem kívántak élni az ötödik körös opciójával sem. Azonban Lovie Smith azt nyilatkozta, hogy “nem látta az igazi Doug Martint még.” Martin felé tehát idén sem csökkentek az elvárások, sőt! Igen is azt várják tőle, hogy az idei támadófal mögött jobb produkciót nyújtson majd a tavalyinál, hisz láthattuk már 2012-ben, hogy le tud ő tenni 2000 fölötti scrimmage yardot is az asztalra.

Fura, hogy mindig erről a két futóról beszélünk amikor szóba jön a kezdő pozíció a Bucs-nál. Hisz a Kalózok legeredményesebb futója egyáltalán nincs is köztük, ugyanis ő Bobby Rainey. És nem csak a tavalyit, de az elmúlt két évet tekintve is. Rainey mégis rendszeresen a periférián kívülre szorul. Amikor Martin és Sims egészségesek állandóan a visszahordó szerepét kapta meg. Azonban most új támadó koordinátor van Tampában, így ez a dolog is nagyon könnyen változhat. És ne felejtsük el, hogy ott van még a keretben Mike James is, akinek bokatörése előtt szintén voltak érdekes mérkőzései, ha bár kevésbé is, de ő is beleszólhat még a dolgok alakulásába.

Safety

A Bucs többször is világossá tette már, hogy Bradley McDougald lesz a kezdő játékos strong safety pozícióban. Persze ha csak le nem sérül, vagy valami brutális mentális összeomlást nem produkál az edzőtáborban. Nem is igazán akadt kihívója, aztán megérkezett a Texans-tól kivágott, egykori második körös rosszfiú, D.J. Swearinger is, így a kérdés már nem is olyan nyitott. Ez a párharc minden bizonnyal kettejük között fog lezajlani. Free safety pozícióban azonban már kicsit bonyolultabb a helyzet.

0526_2_bradleymcdougald

A csapat ugyanis meghosszabbította Major Wright szerződését, aki tud játszani mindkét pozícióban, – bár megmutatnia ezt eddig még nem igazán sikerült – és a szabadügynök piacról elhozta Chris Conte-t is, akinek ugyan borzalmasan lett az elmúlt két éve, de annak idején Lovie Smith rendszerében tudott szép dolgokat produkálni. Aztán megtartottuk Keith Tandy-t, aki évek óta itt regnál a keretben, de akárhányszor a pályára küldik csak lehúz valahogy egy interceptiont. És persze nem szabad elfelejteni az újoncokat sem. Bár Chris Hackett draftolatlanul érkezett hozzánk, az egyik legnagyobb labdavadász volt a fiatal tehetség az egyetemén. Kiválóan dolgozik passz játék ellen, Lovie Smith pedig szereti az ilyen játékosokat ebben a pozícióban.

Azonban nagyon úgy tűnik, hogy a csapat idén a “win now” módot választotta. És ha ebből indulunk ki, akkor máris borítékolható Conte kezdő pozíciója, hisz ezen játékosok közül ő az egyetlen aki ismeri a Tampa 2-t, mint olyat. Valamint jobban is fekszik neki ez a pozíció, mint mondjuk Major Wright-nak. Azt pedig már láttuk tavaly, hogy a secondary tagjainak milyen nehezen megy ezen rendszer elsajátítása, így lehet, hogy az új érkezők többek közt ezért is fognak egyelőre az oldalvonalon túlra szorulni.

Cornerback

Az szinte itt is borítékolható, hogy a Pro Bowler cornerback Alterraun Verner marad az egyik kezdő, függetlenül attól, hogy neki is nem kevés nehézséget okozott Lovie Smith rendszerének az elsajátítása. De a tavalyi szezon végén valóban úgy tűnt, hogy egyre jobban megy a dolog. Azonban a második számú, valamint a nickel/slot corner szerepe egyáltalán nem eldöntött. A második számú szerepére rögtön Johnthan Banks neve ugrik be mindannyiunk számára, hisz tavaly sem volt vészesen csapnivaló a játéka. Azonban ha visszaemlékszünk akkor sem neki szánták ezt a szerepet, hanem már a szezon első mérkőzésén lesérült Mike Jenkins-nek. Ő pedig most újra egészséges. És nem könnyíti meg a helyzetet a frissen igazolt Sterling Moore jelenléte sem. Bár ő tapasztalt slot corner, és ebbe a pozícióba lenne a legideálisabb, méretei lehetővé tennék, hogy akár a pálya szélén is lehetőséget kapjon. Nagy előnye pedig neki is, hogy teljesen jól alkalmazza Lovie Smith Tampa 2-es rendszerét.

0526_3_alterraunverner

Bár én úgy gondolom a kezdő pozíció ettől függetlenül még mindig Banks-é lesz, aki tavaly is egyre több játékidőt kapott, miután ő is kezdte magáénak érezni ezt a bizonyos rendszert. Kár, hogy ezt mindenki csak a szezon végére tudta valóban elsajátítani.

Erős oldali linebacker

Az gondolom mindenki számára világos, hogy a gyenge oldalon Lavonte David a favorit, ő a legjobb, és ő is fog ott játszani. Mint ahogy azt is teljesen világossá tették, hogy a 4 millió dolláros szerződést aláírt Bruce Carter fog idén középen tevékenykedni, ha már kifizettek neki ennyi pénzt egy évre. Na meg hát ott a valódi ok is: Carter is ismeri a rendszert. Így pedig kijelenthetjük, hogy szegény Danny Lansanah nagyon nagy bajban van. Az egy dolog, hogy a semmiből érkezve nagyon is kiemelkedő produkciót rakott le tavaly az asztalra, nagy nehezen a kezdő keretbe feldolgozván magát, úgy, hogy valljuk meg korábban egyikünk sem nagyon hallott róla. De most összesen 9 db linebackerrel kell ismét megküzdeni ezért a pozícióért. Hisz ennyien maradtak a keretünkben, miután a másik két posztra egyértelműen megvannak a csapat kezdői.

0526_4_dannylansanah

Tavalyi produkciójától függetlenül, Lansanah azért nem volt mindig ennyire következetes játékos, hisz azért itt van ő már a ligában 2008 óta, és ez az első emlékezetes teljesítménye. Atletikai képességei mellett azonban valóban nem lehet elmenni szó nélkül. Azért három interception, nyolc levédekezett passz, és két interceptionből visszahordott touchdown nem lehet csupán a vak szerencse műve. Ezek azért elég impresszív statisztikák. Ráadásul, mint a fentiekből már kiderült, hatalmas előnyt élvez idén, aki ismeri a rendszert. Márpedig Lansanah már elsajátította azt.

Azonban még is küzdenie kell. A legnagyobb ellenfele az edzőtáborban pedig nem lesz más, mint az újonc Kwon Alexander. A Bucs-nál már elkezdtek áradozni a negyedik körös játékos sebességéről, atletikusságáról, és futball intelligenciájáról, meg persze munkamoráljáról. De újonc védőként nagyon nehéz pályára kerülni Lovie Smith keze alatt. Mégis erős oldali linebackerként ez nem is olyan lehetetlen. Hisz azt már korábban említettük nektek, hogy a Bucs-nál ez egy elég jelentéktelen pozíció. A védelmi felállások kevesebb mint 50%-nál vannak a pályán. Így jelentősen csökken a felelősség is.

Aztán ott van még a keretben Khaseem Greene, Orie Lemon, Jason Williams, bár köztük is van tehetséges játékos, valószínűleg nem fognak a speciális egységnél tovább jutni. De ebben a pozícióban éles versenyhelyzetre számíthatunk majd.

Bal oldali tackle

Azt hiszem ezt a posztot már sokszor kiveséztük, azonban mégis ezt övezi nálunk a legnagyobb kíváncsiság. Sok dolog itt nincsen. Donovan Smith, vagy Kevin Pamphile? Ez itt a kérdés. Mindkét esetben egy zöldfülű játékosról van szó. Hisz míg Donovan Smith az idei második körös pickünk, addig Kevin Pamphile is csak a tavalyi drafton került hozzánk, játékidőt pedig alig kapott. És bár George Warhop szerint egyelőre tartja kezdő pozícióját Smith ellenében, azért végül mindenki az újonc játékost várja befutónak. Győzni fog a nagyobb motiváció, a magasabb munkamorál. És reméljük, hogy a megfelelő felkészítés is, hisz ez a legfontosabb pozíció a falban, ha az újdonsült franchise irányítónk testi épsége, és minőségi játéka a cél.

A végére pedig egy kis best of Johnthan Banks

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com