A 4 verticals és az O-line

Dirk Koetter imádja a passzjátékot. Ezt tudtuk eddig is. S itt ne is a 2 vagy 3 elkapóval való felállásra gondoljunk. Ez természetesen speciális kihívások elé állítja a támadó falat is.

Az Atlanta Falcons támadó egysége Koetter keze alatt már korábban is alkalmazta az ún. 4 verticals játékszisztémát, ami legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy az ellenfél területét négy elkapó egyidejű vertikális mozgással támadja. A hírek szerint ez a szisztéma az egyik alapköve lesz a Buccaneers idei playbook-jának. Nézzük meg pár formáját!

0619_1_vert1

Basic 4 vertical with comebacks

A szisztéma alapja az ábrán jól látható. Négy elkapó előre mozgásából a két szélső elkapó visszalép. Mivel a középső területeken a cover a két másik vertikális mozgásban lévő játékost követi a két szélső elkapó közül az egyik biztosan, de nagy valószínűséggel mindkettő egy az egyben marad a cornerback-kel. A cornerback itt nem kockáztathatja a nagy játék létrejöttét, ezért helyezkedése lehetőséget ad a szélső elkapónak, hogy egy visszalépéssel kizárja őt a labda ívéből és tiszta elkapást produkálhat. Ez olyan termetű elkapóknál, mint Vincent Jackson és Mike Evans, abszolút gyümölcsöző lehet. Alap helyzetben a running back blokkoló szerepkörben van. Viszont ha utána számolunk, már meg találhattuk a szisztéma sebezhető pontját. Az irányító megvédésére a szokásos 7-8 ember helyett, ebben a szisztémában a futó játékossal együtt hatan maradtak. Így aztán alap feltétel, hogy az öt tagú O-line ura legyen a szituációnak és az irányítónak kellő időt és védelmet biztosítson. Ezt az állapotot azonban a következő szisztémával egy újabb szintre lehet emelni, ami a fal részére még nagyobb kihívás.

0619_1_vert2

4 verts RB Leak/Angle/Hitch

Az ún. RB “szivárgás” annyiban változtat a helyzeten, hogy itt már a futó játékos sem blokkoló szerepkörben tetszeleg, hanem a négy játékos felvétele után az ellenfél defense játékosai által üresen hagyott területre való érkezéssel a RB egyfajta 5. elkapóvá lép elő. Hatásos módszer. Az elszakadás szinte garantált, már csak el kell kapni a labdát és futni, ahogy azt Koetter egyik alap filozófiája is mondja. Igen ám, csak itt egyedül az öt tagú fal védi az irányítót, mindenfajta egyéb segítség nélkül.

0619_1_vert3

4 vertical trips

Csak a teljesség kedvéért említjük ezt a harmadik szisztémát is, mely ugyancsak Koetter előszeretettel használt kelléktárának a része. Ez annyiban más, hogy egy asszimetrikus felállásból indul, mely által kialakul az erős és a gyenge oldal. Itt 6 ember blokkol.

Dirk Koetter korábbi egysége sem a kiváló O-line munkáról volt híres, azonban az engedett sack-ek számában a Buccaneers csapata előtt végeztek így is. A tavalyi Bucs O-line produkciója kiábrándító volt. A blitz-ek felvétele röpke százalékban sikerült főleg a 3-4-et védekező csapatok esetében, de még a gyenge DE állománnyal rendelkező 4-3-as Atlanta is tudta csapatunkat terrorizálni Kroy Biermann által. Mindezt a szokásos 7-8 blokkoló emberrel értük el. Vajon most elegendő lesz Warhop számára ehhez 5-6 ember?

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com