Magyar szerep a Vikings alapításában

Max Winter_1Hiába, hogy az Egyesült Államokban alapították. Hiába a skandináv őslakosokról elnevezett csapat, a Minnesota Vikings együttesét akkor is magyar ember alapította.

A Vikings történetében most visszautazunk az időben egészen 1904. június 29-ig, ekkor született meg a Vikings egyik alapítója Max Winter. Ebben az időben még nem létezett Magyarország, ekkor az Osztrák-Magyar Monarchia volt Európa egyik meghatározó állama. A határok kicsit kijjebb voltak meghúzva az atlaszokban mint manapság, éppen ezért az Ostrava-n (ez ma már Csehország) született Max magyar állampolgár volt.

1911 és 1913 között Max apja és testvére emigráltak az USA-ba, majd 1914 áprilisában Max és az anyja is a nagy vízen át kellve érkezett meg az ígéret földjére.

Már a kezdet kezdetén Minnesota államban telepedtek le, Max gyakorlatilag itt élte egész életét. 1922-ben egy helyi középiskolában érettségizett, majd kosárlabda ösztöndíjjal felvették őt a Hamline Egyetemre.

1933-ban a testvérével Henry-vel (aki amúgy boksz manager volt) saját éttermi vállalkozásba kezdtek és megnyitották a The 620 Club nevű helyet. Ez a hely főleg török specialitásokat kínált a betérő vendégeknek. Hamar jött a siker és a fellendülés. 1950-re ez lett a legjobb török ételeket kínáló étterem az egész Egyesült Államokban. 1965-ben azonban bezárták a boltot, mert Max valami sokkal nagyobb dologba vágta a fejszéjét, abba, amit ma mi Minnesota Vikings-ként ismerünk.

Még azonban ne ugorjunk előre sok évet, elég csak 1947-ig mennünk az időben. Ebben az évben döntött úgy Max Winter, hogy beszáll az akkor alakult Minneapolis Lakers kosárlabda csapatba, mint tulajdonos. A csapat nevét a „Land of 10 000 Lakes” miatt kapta, mivel Minnesota államban tényleg ezerszámra vannak tavak. (A csapat 1960-ban átköltözött Los Angeles-be, ahol nem igazán vannak tavak, éppen ezért hangzik kicsit hülyén a Los Angeles Lakers abban a betondzsungelben. Bocs a Lakers fanoktól.)

Az 1959 augusztusában három üzletember Bill Boyer, H. P. Skoglund és Max Winter úgy döntött, hogy egy új franchise-t hoznak létre szeretett városukban. (Minneapolis-ban amúgy már 1905 óta volt professzionális football csapat Minneapolis Mariners néven. A Mariners 1929-ben Minnapolis Red Jackets-re változtatta a nevét, majd 1930-ban eltűnt a színről.) Ekkor még két liga volt az AFL és az NFL. Eredetileg úgy tervezték, hogy a Minnesota Vikings az AFL-ben (American Football League) fog szerepelni és ehhez minden engedélyt és jogot is megkaptak, ám végül a vezetők engedtek a NFL (National Football League) nyomásának és 1961-től kezdve NFL tagként szerepeltek.

A csapat nevét a Minnesota Vikings-ot 1960 óta használják, mivel Minnesota állam főleg skandináv bevándorlók lakta vidék volt, plusz Boyer és Skoglund a dán vonalat erősítette az USA-ban, így nem is lehetett kérdéses a névválasztás.

Max Winter egészen 1989-ig volt a Minnesota Vikings igazgatóságának tagja, 1965 és 1987 között pedig a klub elnöke volt. 1985-ben sokkolta a Vikings tulajdonosait, hogy el akarta adni a csapatot. Ez a dolog odáig fajult, hogy bírósági ügy lett belőle és az igazságszolgáltatás végül Winter-nek adott igazat. Végül az 1980-as évek végén eladta klubot, de továbbra is maradt elnökségi tag.

Max Winter a Minnesota Vikings magyar alapítója végül 1996. július 26-án tért végső nyugalomra.

A klub főhadiszállása és edzőközpontja a Winter Park, mind a mai napig őrzi a nevét, tisztelegve az alapító előtt.

Forrás:.

Minnesota Vikings Hungary

vikingscountry.wordpress.com