Négy franchise tages játékos is aláírta a hosszútávú szerződését

franchisetag2015.jpgMa este 10 órakor lejárt a határidő és a csapatoknak alá kellett írniuk a korábban franchise taggel ellátott játékosaikkal. Ez persze nem volt kötelező, mert ha nem tudnak megállapodni a hosszútávú szerződés feltételeiről akkor a játékos franchise taggel végigjátszhatja a következő szezont.

Utóbbi eset történt meg Jason Pierre-Paul-al ugyanis a sokat emlegetett tűzijátékos balesete és az ujjamputációja miatt a defensive end esetében már nem volt téma a hossztávú szerződés. A New York Giants a baleset másnapján visszavonta a korábban felkínált ötéves, 60 millió dolláros szerződést.

A másik négy franchise taggel ellátott játékos azonban bizakodva várhatta a határidő végét és mostanra kiderült, hogy megérte az utolsó pillanatra halasztaniuk az új szerződésük aláírását. Dez Bryant, Demaryius Thomas, Justin Houston és Stephen Gostkowski is megkapta a hosszútávú szerződését.

A sort a Kansas City linebackere nyitotta ugyanis órákkal a határidő vége előtt bejelentették, hogy Houston hatéves, 101 millió dolláros szerződést kötött a csapatával. A szerződése 52.5 millió dollár garantált keresetet tartalmaz. A garantált összegből 20.5 millió dollárt a bónusz teszi ki míg a maradék 32.5 millió dollár teljes egészében garantált keresetnek minősül.

Houston korábban kijelentette, hogy hasonló volumenű szerződést akar magának mint amilyennel a Houston Texans defensive endje J.J. Watt rendelkezik. Kiderült, hogy nem csak akarta de meg is kapta az áhított szerződést. Watt tavaly hatéves, 100 millió dolláros szerződést kötött a Texans-al ami 30.9 millió dollár garantált keresetet tartalmaz.

A linebacker az elit játékosok közé csatlakozott az új szerződésével. Ndamukong Suh mögött Houston lett a liga második legjobban fizetett védője lett és csatlakozott azon 5 játékos közé aki nem irányítóposzton szerepel (Watt, Suh, Calvin Johnson és Mario Williams.) és 16 millió dollár felett keres évente.

A második leszerződött játékos a New England Patriots kickere Stephen Gostkowski volt. Franchise tages rúgójátékos esetében könnyeben meg szoktak egyezni a felek talán azért is mert jóval kisebb volumenű szerződésről beszélünk az esetükben.

Gostkowski négyéves, 17.2 millió dolláros szerződést kötött a csapatával. A jelenleg 31 éves Super Bowl győztes kicker nyolcéves pályafutása során 86.8%-os pontossággal értékesítette a mezőnygólokat. Az utolsó két évben legjobb formáját nyújtotta, 92.7 és 94.6%-al értékesítette a kísérleteket.

A négyes közül legkésőbb a franchise tages elkapók írták alá a szerződésüket. A két játékos szerződése nem csak az aláírás időpontjában hanem volumenében is nagyon hasonlít. A legfontosabb szempont azonban az, hogy az évi átlagos keresetüket tekintve holtversenyben a liga második legjobban kereső elkapójává váltak.

Dez Bryant és Demaryius Thomas is ötéves, 70 millió dolláros szerződést írt alá a mai napon. Előbbi a Dallas Cowboys utóbbi a Denver Broncos csapatával egyezett meg. A különbség, hogy míg Bryant szerződése 45 millió dollár addig Thomas szerződése csak 35 millió dollár garantált keresetet tartalmaz.

A két elkapó közül mindketten magabiztosan várhatták a határidő végét mert a csapatok miattuk már lemondtak egy-egy kimagaslóan teljesítő támadójátékosról. A Cowboys a running back DeMarco Murray-t, a Broncos pedig a tight end Julius Thomas-t passzolta az elkapók miatt.

A megítélésük alapján azonban mégiscsak különböző helyzetben voltak. Bryant esetében felmerült, hogy az új szerződéssel a liga legjobban kereső elkapójává válhatott volna. Pletyka szinten felvetődött az ötlet de legbelül mindenki tudta, hogy a Cowboys nem tud versenybe szállni Calvin Johson megaszerződésével. A Lions elkapójának 113 millió dolláros szerződése "nem forgott veszélyben" de Bryant a garantált összeget tekintve mégiscsak lenyomta a riválisát. 45 millió dollár a 43.8 millió dollárral szemben.

Demaryius Thomas infografika

Fotó: sportsonearth.com, bostonherald.com, twitter.com, wcvb.com, twitter.com, twitter.com