Miért kerül ennyibe Gerald McCoy?

A Tampa Bay Buccaneers védelmének vezére 6 éves, valamivel több mint 95 milliós kontraktust írt alá korábban a csapattal. Ebből az összegből 51,5 millió garantált. Tudom, hogy néhányan megkérdőjelezitek, McCoy ér-e ennyit!

Nos, ha csak a számadatokat nézzük, akkor én is azt mondanám, hogy nem. De a helyzet nem ennyire egyszerű. Korábbról már J.J. Watt mega szerződése (6 év, 100 millió) és a nyári Ndamukong Suh átigazolás is (6év 114 millió) megmutatta, a piacon hatalmas a respectje a kiváló képességű 3-4-es defensive end-eknek vagy a másik, 4-3-as felállás esetén ügyködő defensive tackle-öknek. Hogy J.J. Watt statisztikái jobbak, mint McCoy hasonló számai? Nos, igen! J.J. Watt nálam simán az elmúlt szezon játékosa. Azonban olyan, a posztján sokoldalú játékos, mint Gerald McCoy akkor is kevés akad a ligában. S a piac diktálta számok bizony beárazzák az ő jogosnak vélt anyagi igényeit is.

Lovie Smith Tampa 2-es védelmi rendszere nagy terheket ró a védőfalra, azon belül is a középső részlegre. Hogy miért? Egész egyszerűen azért, mert ebben a játékrendszerben szinte alig van blitz, az ellenfél irányítójára történő nyomást szinte kizárólag a védőfalnak kell generálnia. Mondanom sem kell, hogy ezt csak a két szélen lévő defensive end nem tudná megvalósítani, ha a fal közepéről nem kapna hathatós támogatást. A 4-3-as defensive tackle-öknek tehát nem csak a futás ellen kell ügyködniük, hanem elég gyorsnak, mozgékonynak kell lenniük a pass rush megvalósításához is. Közülük az egyik ún. 1 technique DT ( ez ebben a felállásban a nose, mint Clinton McDonald) a másik az ún. 3 technique DT, ami Gerald McCoy helye, vagy éppen korábban a bajnokcsapatban Warren Sapp-é. A különböző számok egyébként azt jelölik, hogy támadófal tagjai közötti résekben, kinek hol van feladata. Ezt az alábbi ábra jól mutatja.

0723_2_def

Bármennyire furcsa, a jó 3 technique DT nem túl gyakori. Miért? Rendkívüli sokoldalúságot igényel. Öt alapvető paraméter van egyébként, aminek meg kell felelniük és sokan már itt elvéreznek. Először is egy jó 3 technique DT testtömeg úgy 300 font (136kg.) körül van, de lényegében innen csak felfelé van mozgás. Ilyen játékos van sok, azonban ebben a pozícióban tudni kell uralni a guard és az offensive tackle közötti területet. Ez annyira nem egyszerű feladat, hiszen gyorsan kell reagálni és a játékos gyakran találkozik double team-mel. A gyors reagálást említve egyébként már rá is térhetünk a harmadik kitételre, hogy a labda mozgását gyorsan kell tudnia követni. Aztán eléggyorsnak kell lenni akár egy “hurok” kivitelezéséhez. S ha ez még mindig nem volna elég, képesnek kell lennie az ellenfél backfield-jére hatolni.

Hogy valaki mindezek birtokában legyen, az bizony ritka és drága kombináció. S Gerald McCoy bizony bír ezekkel e képességekkel. Így aztán csapatunk kénytelen megfizetni az árát. Egyébként ha valahol, hát defensive tackle pozícióban most jól állunk. Érkezett ugye a piacról Henry Melton, aki egyébként ugyancsak nagy pusztító gép volt úgy 2-3 évvel ezelőtt. A rendszert ismeri, kiváló mélységet ad a keretnek ezen a poszton. Bár hallani olyan híreket, miszerint a liga talán leggyengébb defensive end felhozatalára Lovie Smith és stábja éppen Melton szélre való vezénylésével próbál valami urasan kinéző báli ruhát adni.

Akárhogy is! McCoyt lehet szeretni vagy lehet nem szeretni, mégis higgyétek el, szükségünk van a játékára!

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com