Titánok harca / Beharangozó: Titans vs. Buccaneers

Winston vagy Mariota? Mariota vagy Winston? Mint egy néphülyítő kiszavazó show! Pedig ugye rémlik még, hogy pár hónappal ezelőtt egészen a draft napjáig ez a kérdés foglalkoztatott minden Bucs szurkolót? A Bucs akkor Winstont hívta szerelmi légyottra. A sors pedig úgy hozta, hogy az alapszakasz első fordulójában Marcus Mariota és csapata teszi tiszteletét Tampába.

Winston vs. Mariota

A Bucs tehát Winston mellett tette le a voksát a drafton, így ezzel az 1/1 büszke titulusa is az övé lett. Azonban közvetlenül a Bucs mögött, 1/2-re a Tennessee Titans félrehesegetve a pipiskedő Chip Kelly-t, rárabolt Marcus Mariota-ra. Ki döntött jól? Erre nagy valószínűség szerint úgy 2-3 év múlva tudunk csak megnyugtató választ adni. A találgatások azért természetesen a mai napig mennek. A draft előtt egyébként több NFL szakembert is megkérdeztek, hogy a két irányító közül kit részesítenének előnyben. Azok közül, akik valaha is foglalkoztak irányítókkal, bizony a többség Mariota nevét mondta. Az egyikük a névtelenség homályába burkolózva még az alábbiakat is hozzá tette, megindokolva, miért nem Winston az ő favoritja:

“Annyi sok rossz labdaeladása volt a főiskolán, amikor mindenki üres volt. Ez a kérdés nem tudomány. A főiskolán annyira volt inkonzisztens, amit még a legjobb főiskolai csapat állandóan meg tudott fordítani. Ha tévedek, hát tévedek. De így érzem. Nem gondolnám, hogy Mariota egy macska nyávogás ( szó szerinti fordítás, lövésem sincs mit értett ez alatt), de ő pontos lesz, precíz, hatékony. Winston harcosabb, de rossz döntéshozó és ez a rossz kiegyenlít.”

0912_3_jameiswinston

Mariotánál nem nyávognak tehát a macskák, azonban azt meg kell állapítani előszezon teljesítménye alapján, hogy egy tényleg  rendkívül pontosan passzoló újonccal van dolgunk. Labdáinak kereken 70%-a ért célba és ebben természetesen nincsenek benne a csapattársak által kiejtett, de jó helyre érkező passzok. Ez Winston esetében valóban rosszabbul fest, hiszen a  mi irányítónk csupán 48,9 %-os hatékonysággal dolgozott. Persze Winstonnak volt futott TD-je is, azonban 2 interception is rontja azt a mutatót, szemben Mariota 1 interception-jével. Az előszezon viszont akkor is csak előszezon és kár lenne ezekből az adatokból bármi magasztosat is kiolvasni. Én személy szerint úgy gondolom, hogy tényleg két tehetséges játékos érkezett a személyükben a ligába. Mariota teljesítménye valószínűleg kiegyensúlyozottabb lesz, azonban a mi irányítónktól is várhatunk majd szép megvillanásokat. Egyedül valóban az a félő, hogy az említett inkonzisztencia az megmarad nála.

Az edzőkről

Egy újoncnál természetesen nagy jelentőséggel bír, kinek a keze alá kerülnek. Nos én személy szerint Jameis esetében ezt ugyan nem tudom kijelenteni, de Mariota tekintetében bátrabban nyilatkozom, hogy ő tényleg nem a megfelelő kezekbe került. Ken Whisenhunt vezetőedző legnagyobb sikere eddig egy Super Bowl még 2008-ból az Arizona Cardinals csapatával. S ő nem is kimondottan irányítókkal foglalkozott eddigi karrierje során, hanem inkább tight end-ekkel és a speciális egységgel, mielőtt támadó koordinátor majd vezetőedző lett. Ha megnézzük ki most az irányító edzője a Titans csapatának, bizony egy ismerős névbe ütközhetünk. John McNulty a Schiano éra alatt Tampában is szerencsét próbált. Ha azt nézzük, hogy Josh Freeman pályafutása bőven szakadék felé robogott ebben az időben, akkor róla is azt mondhatni, hogy inkább kevesebb, mint több sikerrel dolgozik. Ismerős még az ellenfél támadófal edzője is. Ugyancsak a Schiano éra egyik tampai résztvevőjéről beszélünk. Bob Bostad ugyanis most Nashville-ben munkálkodik. Nála is túlzás lenne azt állítani, hogy egy rettegett egységet létrehozva.

0912_4_dicklebeau

“Blitz, blitz, blitz”

Van azonban egy öreg motoros, aki Pittsburgh-ből Nashville-be tette át székhelyét. Dick LeBeau a védelmi guru, a blitz mágus. Ha az elmúlt időszakban arról beszéltünk, hogy a tampai O-line nehezen veszi fel a blitz-eket, akkor most bizony el lehet gondolkodni, hogy mire is számíthatunk ettől a vén rókától? A támadófalunk tagjai a mérkőzés végére még képben lesznek, hogy egyáltalán merre állnak arccal? Remélni lehet, hogy igen, de én egy fillérrel sem mernék ez ellen fogadni Dick LeBeau neve hallatán!

Minden esetre az edzők dolgoznak és a Titans oldalán a Tampa2 védelem szétszedéséről álmodnak. Marcus Mariota nyilatkozatából ki is derül, hogy készülnek ellene és videóznak is, mert az újonc irányító rátapint a lényegre. Íme:

“Nyilvánvaló, hogy az MLB játssza majd be a pálya közepét. Gyakoroltunk erre, bár persze nem ugyanazon a szinten, mint amivel vasárnap találkozni fogunk.Összpontosítanunk kell, hol van megértési probléma a zónában és oda eljuttatni a labdát.”

Megértési probléma bizony szokott akadni a Bucs zóna határain. Ettől kissé tarthatunk, hisz Mariota nem tűnik ideges játékosnak, a rostert pedig tele töltötték tight end-ekkel, hogy ezzel is segítség játékát. Tekintve, hogy a tampai pass rush sem igazán látszik létezni, lesz ideje kiszűrni ezeket a megértési problémákat, s ha ellenünk is bír 70%-os pontossággal passzolni, az már nem fog jól kinézni. Nem is beszélve mobilitásáról. Bár az előszezon alatt megkímélték őt ettől, kétségünk ne legyen, az alapszakaszban már futni is fog. Itt fog következni majd egy tampai újonc, a nálunk az előszezon kalózának választott Kwon Alexander játékának a fontossága. Ha valóban ő kezd majd MLB poszton, kimondottan nehéz dolga lesz az ellenfél játékait leolvasni, pont Mariota mobilitásából adódóan. Lehet, hogy az igazi párharc nem is Mariota és Winston között, hanem Mariota és Alexander között lesz?

Egymás ellen

0912_2_titanscheerleaders

A Tennessee Titans, mint franchise 1997-ben költözött Nashville-be. Előtte Houston Oilers néven voltak ismertek. Kedvenc kalózainkkal 10 esetben találkoztak és elsöprő a fölényük. Nyolc sikerük mellett a mieink csak kétszer tudtak borsot törni az orruk alá. A legutóbbi találkozás is nekik sikerült jobban. 23-17-re győzött a Titans még 2011-ben, ahol az utolsó negyedben veszítettük el a meccset. Pedig az utolsó 15 percre fordulva még 17-10-re vezettünk. De aztán jött a tragikus sorsú Rob Bironas két mezőnygólja és egy 2 yardos elkapás, s máris a Titans örülhetett.

Az előszezonról

Az előszezont ellenfelünk ugyanúgy 2-2-vel zárta, mint a Bucs. Mondjuk az igazsághoz tartozik, hogy a harmadik mérkőzésen, a Kansas City Chiefs elleni produkciójuk nagyon kilátástalan volt. Viszont volt, amiben lehetett fejlődést észlelni a Titans csapatánál. Ez pedig a futójáték volt. Futásaikat főleg középre összpontosították, ahol a frissen draftolt guard Jeremiah Poutasi a vártnál mozgékonyabb volt és Chance Warmack is mintha mutatott volna valami életjelet. Éppenséggel ő egy első körös választottja soros ellenfelünknek még 2013-ból és eddig nem sok vizet zavart. Lehet most ért be? Sack-et sem sokat gyűjtöttek be, szóval lehet, hogy Bob Bostad életet lehelt támadófalukba? Szeretném hinni, hogy nem! Van aztán nekik egy második körös idei draftoltjuk. Az elkapó Dorial Green-Beckham. Ha Mike Evans esetében el vagyunk ájulva a méreteitől ( 1,96 m., 103 kg.), akkor mit szóljunk Dorial 1,98 m. magasságához és 108 kg-jához, amihez még Evanshez hasonlatosan dinamika és gyorsaság is párosul? Szóval jobb lesz szerintem rá nem Chris Conte-t állítani!

Az időjárásról

Egy mérkőzést akár még befolyásolni is tud az időjárás. Ezért aztán itt egy kis előrejelzés. Tampában a szombati napra elvétve várnak záport, vihart. Vasárnapra már helyenként viharos időjárás mellett 29 C fokot jósolnak. A szél várhatóan nyugati irányú lesz és 22 km/h-ás széllökések lehetnek. A mérkőzés napján, nap közben a felhőszakadás esélye 60%, majd ez a valószínűség az estéhez közeledve egyre csökken.

Akik hiányozhatnak

0912_3_mikeevans

Nem túl jó hír, hogy Mike Evans csak tegnap tudott edzésbe állni. Ezek szerint sérülése súlyosabb annál, mint amit Lovie Smith a vászonra festett nekünk. Játéka azonban valószínű, bár mindenki megjegyzi, hogy a combhajlító sérülések rányomják bélyegüket a játék minőségére. Vállsérülés miatt T.J. Fatinikun nem edzhetett és friss sérültünk Mike Jenkins is, akinek a pótlása azért Jennings vagy Moore által megoldható. Kisebb betegség miatt kellett edzést kihagynia George Johnson-nak, de a hírek szerint vasárnap már készen fog állni.

Az ellenfélnél a nose tackle Sammie Hill és a cornerback Jason McCourty nem tudott a társakkal gyakorolni. Friss sérültjeik is vannak. Ilyen a cornerback Perrish Cox, a center Andy Gallik és a running back Antonio Andrews.Játékuk kérdéses.

Fiatal titánok futnak majd ki vasárnap a gyepre. Reméljük nem csak Tennessee-ből!


bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com