“Cam”ikaze / Beharangozó: Panthers vs. Buccaneers

RG III súlyos sérülése után az NFL-ben lett nagy riadalom. Amikor már úgy tűnt a ligát elözönlik a mobilis irányítók, az ominózus eset után mindenki vészharangot kongatott. A mobilis irányítók játékát pedig legfőképpen a japán öngyilkos berepülő pilóták munkásságához kezdték hasonlítani. Pedig a hétvégi ellenfél irányítója, Cam Newton a bizonyosság, hogy ez nem feltétlenül van így.

Mert Cam “Superman” Newton egy mobilis irányító, méghozzá a legrosszabb fajtából. Nem elég rájönni, hogy az adott játékban ő fogja cipelni a labdát, földre vinni sem egyszerű, hiszen fizikai paramétereit nézve akár fullback is lehetne. Newton mérkőzésről mérkőzésre él adottságával és bizony a 3. down-os kísérletek jelentős részét ő futja meg a Panthers csapatában. Hozzá kell tenni, hogy ezek a futások általában második szándékból történnek, ennek ellenére rendkívül hatásosak. Cam jelen pillanatban 144 yardnál tart három forduló alatt és két TD-t muzsikált össze futásokból. Nem kérdés, védelmünkből egy embernek külön az ő játékát kell kontrollálnia, különben képtelenség lesz kivédekezni a 3. down-os játékokat.

Várható párharcok

Ez az ember nagy valószínűséggel Kwon Alexander kell, hogy legyen, hiszen Lavonte David-nek szinte bizonyosan Greg Olsen-nel lesz tánc órája a mérkőzés alatt. Greg Olsen ugyanis jelen helyzetben tight end létére, a Panthers legeredményesebb elkapó játékosa is egyben. Kiváló méretek, nagyon jó kéz jellemzi. S fel tud tűnni a pálya bármely szegletében, kissé pótolva a hétvégi ellenfél szélső elkapó poszton jelentkező kisebb-nagyobb hiányosságait.

1003_2_gregolsen

Charles Johnson sérülése árnyékolta be a Párducok legutóbbi győzelmét. Sokáig azonban nem maradtak tétlenek, hiszen egy 6. körös draft pick-ért megszerezték a Bears csapatától Jared Allen-t, akiről Doug Martin-nak bizonyára jó emlékei vannak egy korábbi Minnesota elleni mérkőzésről. Akkor ugyanis running back-ünk métereket tolta őt maga előtt, így érve be a célterületre. Persze Jared Allen-nel, ezt rendkívül keveseknek sikerül véghez vinniük. A hétvégén ez első sorban Donovan Smith vagy Gosder Cherilus feladata lesz. Annyi hozzáfűzni való lehet talán még, hogy Allen már azért korántsem produkálta a pár évvel ezelőttről tőle megszokott számokat. Ebben persze annak is nagy szerepe volt, hogy John Fox 3-4-es védelmi rendszerében csak szenvedett, hiszen ő 4-3-as defensive end-ként tud igazából kiteljesedni. Természetesen a Panthers-ben ezt a posztot fogja játszani, vélhetően felváltva  a fal mindkét szélén.

A cornerback Josh Norman-ra jó lesz odafigyelni! Bár a hétvégén játéka  kérdéses, azért az elmúlt fordulókban levédekezett 5 passz kísérletet és 2 alkalommal el is csente a labdát. Legutóbb éppen a hétvégén, amikor is a Szenteket a vártnál higgadtabban irányító Luke McCown éppen a győzelemért tepert. Két perc sem volt már hátra és pár yard hiányzott a Párducok célterületéig. Ekkor McCown úgy gondolta jó ötlet lesz Brandin Cooks felé megindítani a labdát a célterületre. Hogy ez mégsem olyan jó ötlet, azt Josh Norman egy akrobatikus mozdulattal bebizonyította. Az interception jelentette számukra a győzelmet. Ha játszik a hétvégén, minden valószínűség szerint a sérülése után önmagát kereső Mike Evans-re állítják majd.

A Panthers támadófal az első fordulót leszámítva igen jól nyitott a futásokhoz. Ezeknek a nyitásoknak az alapkövei voltak a center Ryan Kalil, a guard Trai Turner és az új igazolás Michael Oher. Hogy ezek a nyitások ne üljenek, abban Gerald McCoy-nak nagy szerepe kell, hogy legyen! Tekintve, hogy McCoy váll problémákkal küzd, ez nem is tűnik olyan egyszerű feladatnak.

Akik hiányozhatnak:

Csapatunknál nem tudott edzeni Johnthan Banks, Doug Martin, Evan Smith, Luke Stocker és Austin Seferian-Jenkins. Limitáltan edzhetett George Johnson, Gerald McCoy, Donovan Smith és Major Wright. Hétközi limitáltsága után Chris Conte viszont visszatért az edzésekhez.

Az ellenfélnél is bő az ilyen-olyan nyavalyával küszködők névsora. A már említett Charles Johnson-on túl nem edzhetett az elkapó Jerricho Cotchery, a linebacker Luke Kuechly, akik ki is hagyják a mérkőzést. Utóbbi elég bíztató hír, bár az ellenfél linebacker sora még így is erős. A már ugyancsak említett Josh Norman nem sérülés miatt hagyott ki edzéseket. A futó Jonathan Stewart, a cornerback Charles Tillman és a fullback Mike Tolbert viszont ez okból. Limitálva volt a guard Amini Silatolu ezért a Carolina stáb nem nevezi.Viszont Dwan Edwards (DT),Thomas Davis (LB), és Philly Brown (WR) visszatérhettek az edzésbe.

1003_3_cheers

Vasárnap 19:00 órától a Sport 2 élőben közvetíti a találkozót a Raymond James-ből. Részemről egy Panthers szurkoló ismerősömmel nézem. Még szerencse, hogy nem az a vérszívó fajta, mert látok rá “halvány” esélyt, hogy a végén ő legyen örömittasabb. Már csak magából abból a tényből is kiindulva, hogy a Panthers jelenleg 100%-os. A Jaguars, a Texans és a Saints is fejet hajtott kőkemény védelmüknek. Legutóbb 2012 novemberében tudta soros ellenfelét legyűrni a Bucs egy hosszabításos mérkőzésen. Azóta négy vesztes találkozón vagyunk túl. Talán most? Már hinni sem merek ilyesmiben!

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com