A floridai levegő / Beharangozó: Jaguars vs. Buccaneers

Hogy a floridai levegő milyen is, arra Polek barátunk tudna első kézből választ adni. De, hogy valami cucc van benne az már szinte biztos. Alapozom ezt az állítást arra, hogy az állam mindhárom NFL gárdája már hosszú évek óta egy helyben toporog, vagy éppen süllyed. Köztük a hétvégi ellenfél Jacksonville Jaguars is.

Pedig ez a tény sportgazdasági szempontból is elég érthetetlen. Történetesen ugyanis, ha szerény ismereteim jók, akkor éppen Florida és Texas államban a legkedvezőbbek az adózási feltételek Egyesült Államok szerte. Vagyis adott bruttó bérezés után itt több marad az adózás után egy játékos zsebében, mint bárhol máshol az országban. Ez a csábító lehetőség ide vonzza a jó játékosokat is gondolhatnánk. Lehet, hogy van ilyen, azonban ez nem mindig párosul megfelelő játékkal és hozzáállással. Erről mi tampai szurkolók ódákat tudnánk zengeni.

Mert itt Tony Dungy és Jon Gruden távozása óta sosem működnek a dolgok egyszerre. Ha van jó védelem nem tudunk pontokat szerezni. Ha végre mégis sok pontot szerzünk, akkor az ellenfél még többet szerez. Ha jól védekezünk futás ellen, akkor szétpasszolnak minket. És még lehetne sorolni. Az utóbbi évek szerencsétlenkedései révén nem csoda, hogy a soros ellenfelünk is jobb, ha az örökmérlegre pillantunk. A Jaguars fiatal franchise, ezért párharcunk mindössze 1995-ig nyúlik vissza. Ekkor még nyerni tudtunk, de ezután négy vesztes mérkőzés következett. Természetesen ezekben nincsenek benne az előszezon mérkőzések, amik sehová nem számítanak. A legutóbbi vereséget (14-41) 2011-ben gyűjtöttük be Josh Freeman irányítói munkája mellett. 14-0-ra is vezettünk, de irányítónk passzpontossága alig érte el az 50%-ot és csúnya zakó lett a vége.

1010_2_scream

Most komolyan ilyennel akartok ijesztgetni minket, amikor hetente járunk Bucs meccsre?

Persze öröm az ürömben, hogy a lúzerek szigetén (vagy ha Floridára gondolok a félsziget a pontosabb megnevezés) nem vagyunk egyedül. Ott csücsülnek mellettünk lehorgasztott fejjel a Jaguars fanok is. Szerencsétlenkedésben ők is vetekednek velünk. Szériájukat jól jelzi, hogy csapatuk pozitív mérleggel legutóbb 2007-ben zárta a szezont. Az utolsó három drafton egyszer 2., kétszer 3. helyen választhattak az első körben. Előtte való évben is az 5. helyen, azelőtt pedig a 10.helyen választottak ki egy Blaine Gabbert nevű irányítót, akivel ugyancsak besültek. De a 2014-ben 3. helyen kiválasztott Blake Bortles sem az az irányító, akinek a hihetetlen zsenialitása fog meccseket hozni a floridai szomszédvárnak. Aztán ott van a legutóbbi draft 3. helyén választott passzsiettető, Dante Fowler, aki már az edzőtábor alatt olyan súlyosan megsérült, hogy az első évét teljesen ki kell hagynia. Ezután azt hiszem nem csoda, ha Jaguars logója így néz ki:

1002_3_jaxlogo

Persze az a sikeres üzletember sem százas, aki ebbe a franchise-ba fektet be. Pedig a pakisztáni származású Shahid Khan ezt tette pár évvel ezelőtt. Ténykedését egy kicsit a Glezerekéhez tudnám hasonlítani. Mert bár két éve végrehajtottak egy vezetőedző cserét és a stadionban a nézőtéren lehet pancsikálni átlátszó medencékben, mint díszhal az akváriumban, valahogy eredményesség nem kíséri a beruházásokat. Van egy olyan megérzésem egyébként, ha esetleg realizálódna egy európai franchise létrejötte, Shahid Khan (akinek ugyancsak vannak angliai érdekeltségei) és a Glazerek nyaktörő teperésbe kezdenének érte. Egyet viszont nem lehet elvitatni Shahid Khan-tól. A mérkőzéseken legalább tiszteletét teszi és Jacksonville-ben divattá tette a bajuszt. Íme:

1010_3_shahidkhan

“No fiacskám! Hétvégén elgyüssz velem Tampába, a vásárba, oszt ott majd veszek néked asszonyt!”

Nincs azonban arrafelé ki az összes kereke a vezetőedző Gus Bradley-nek sem. Ezt azért mondom, mert ő két éve a Seattle védőkoordinátori székét hagyta ott a megbízatásért, ezzel eldobva magától egy bajnoki gyűrűt. Két éves ténykedése alatt a Jags 7 mérkőzést tudott megnyerni, ami egy évadra is kevés szokott lenni egy playoff szerepléshez. Főleg olyan csoportban, ahol a Colts is ott van. Az a Colts, akitől a legutóbbi fordulóban is kikaptak egy hosszabításos mérkőzésen. Pedig az ellenfél irányítóját ezúttal nem is Andrew Luck-nak hívták. Kicker-ük Jason Myers kétszer is hibázott kulcs szituációkban. Mi a héten kirúgtuk kicker-ünket, Myers pedig a hétvégén az állásáért játszik majd. Szóval, ha hozzávesszük, hogy az idei évben is 1-3 a Jags mérlege, akkor azt hiszem Bradley gyermekeinek nem tanácsos dicsekedni a suliban, hogy apukájuk a városi NFL franchise vezetőedzője.

1010_5_gusbradleyfamily

“Drágám! Nem látod, hogy ezt már a gyerekek is unják?”

Akik hiányozhatnak

A Buccaneers oldalán hiányzó lesz Austin Seferian-Jenkins, aki vélhetően még a következő fordulóra sem lesz bevethető állapotban. A sérüléssel bajlódó, kérdéses státuszú játékosok sora még bővebb. Johnthan Banks, Logan Mankins, Gerald McCoy, Russell Shepard, Evan Smith és Luke Stocker tartoznak ide. Major Wright viszont már teljes edzésmunkát végezhetett, játéka valószínű.

A Jags oldalán egy sor elkapó volt már egyébként is IR listán, vagy állt eltiltás alatt. Ide tartozik a régi ismerős Arrelious Benn, az újonc Rashad Greene és Justin Blackmon. IR listán található még az említett Dante Fowler-en túl Ziggy Hood (DT) és a fiatal, tehetséges guard, Brandon Linder.

A mérkőzést bizonyosan kihagyja még egy újabb elkapó Marqise Lee, valamint John Lotulelei (LB) és Denard Robinson (WR/RB). Nem valószínű a játéka a safety James Sample-nek sem. Kérdéses státuszú Sen’Derrick Marks (DT), a tackle gyár Paul Posluszny (LB) és az új igazolás Julius Thomas (TE). Allen Hurns végül a hét második felére már teljes edzésmunkát végzett, játéka valószínű. Csakúgy mint Sergio Brown (FS), Chris Clemons (DE), Aaron Colvin (CB), Davon House (CB), Mercedes Lewis (TE) játéka is.

Mi lehet a hétvégi meccs summája? Leginkább az, hogy az egyik szurkoló tábor a szokottnál is letargikusabb lesz. Vasárnap, magyar idő szerint 19:00 órakor tehát útjára indul a labda a Raymond James-ben. Most egy floridai házi rangadón, ahol csak egy kérdés merül fel! Ki a lúzerebb?

1010_6_shahidkhan

“Jameis fiam! Aztán ellenünk ennyi interception-t dobjál!”

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com