A Dan Quinn mágia / Beharangozó: Buccaneers @ Falcons

Dan Quinn, az Atlanta Falcons évad elején kinevezett vezetőedzője az élő példa rá, hogy nem kellenek hosszú hónapok vagy évek, hogy egy szakember új csapatával eredményeket mutasson fel. Mágia! Boszorkányság! Kiáltana fel erre a kijelentésre Lovie Smith.

Az a Lovie Smith, aki immáron majd két éve szenved Tampában és még mindig nem tud kézzel fogható stabilitást építeni a csapat játékába. Ha csak azt nem vesszük eredménynek, hogy holdvilágos tekintetével rekord számú Bucs szurkolót tud fogcsikorgatásra késztetni, mialatt csapata egy lényegében már megnyert meccset is el tud bukni.

Ezalatt Dan Quinn és a Falcons végig verte az egész NFC East-et, a Texans-t és a Titans-t. Egyedül a New Orleans Saints tudta legyűrni őket. Persze én elismerem, hogy jelen állás szerint nem az utunkba kerülő két másik csoport a liga legkeményebb négyese, de az ellenfeleink akkor is ugyanazok, mint az Atlantának. A 6:1 és a 2:4 között meg azért van tetemes különbség.

Pedig ez az Atlanta még keretében sem változott sokat a tavalyi leszereplő alakulathoz képest. A szabadügynök piacról nem igazán jött “nagy fogás”. Valamint egy draft időszak telt el. S a Falcons mégis egy teljesen más arcát mutatja az új vezetőedzővel. Egy sikeresebb arcát. Ez mágia? Korántsem! Csak tervezett, szervezett csapatépítés mind a játékosállományban, mind a játékokban.

1031_3_falconscheers

Dan Quinn egyébiránt a Seattle Seahawks védelmi koordinátori székét cserélte az új megbízatásra. Hogy mestere a szakmájának arra talán a legjobb védjegy az általa és az új Seahawks DC, Kris Richard által életre hívott Legion of Boom. De a tavaly siralmas Falcons defense-be is új életet lehelt. Van tartásuk, tudnak küzdeni és nem utolsó sorban a pályán mindenki tudja, hogy mi a dolga.

Mi Bucs szurkolók sokat tépelődtünk csapatunk O-line egységének a szereplésén. Nos! Atlantában sincs jó O-line. Legalábbis a nevek alapján könnyen tehet ilyen kijelentést az ember, főleg hogy már Lamar Holmes és Jon Asamoah sem hadra fogható. Mégis fordulóról fordulóra látjuk, hogy egy Devonta Freeman nevű running back szét futja a ligát, többek közt a Falcons fal segítségével. Ennek a falnak az edzői székébe hozta magával Quinn a Seattle O-line eddigi asszisztensét, Chris Morgan-t. S tegyünk egy említést a Falcons új támadó koordinátoráról is. Ő Kyle Shanahan, egy fiatal, dinamikus szakember, aki érti a liga változásait és hajlandó is alkalmazkodni az ezen változásokból adódó kihívásokhoz. Előttem nem kétséges, hogy előbb-utóbb édesapja nyomdokain láthatjuk őt majd az egyik franchise vezetőedzői székében.

Devonta Freeman-re térjünk egy kicsit vissza, mert ő lett egyébiránt a hónap running back-je a ligában. Persze, hogy ő lett, hiszen vezeti a futott yardok statisztikáját. Ebben Doug Martin egyébként harmadik. Annyit azonban megjegyeznék, hogy a mi running back-ünk lényegesen több 20+ yardos játékot tudott eddig csinálni és a futásonkénti yard átlaga is jobb valamivel, mint atlantai ellenlábasának.

Ha a csapatok játékát elemezzük, azt mondhatjuk, hogy soros ellenfelünk erős a futásokban és az ellenük való védekezésben is. Hogyne lenne az, hiszen Dan Quinn fő szakterülete a védőfal. Matt Ryan-től már eddig is láthattuk, hogy az ő általa irányított passzjáték, megspékelve olyan elkapókkal, mint Julio Jones vagy Roddy White rendkívül veszélyes. Előbbit konkrétan képtelenség lehet fogni, ha egészséges. Az ellenfelek szempontjából még szerencse, hogy szinte állandóan valami kisebb-nagyobb nyavalyával küzd. Ahol talán kicsit gyengébb ez az Atlanta, mint a liga átlag, az a passz elleni védekezés. Mike Evans, mint olvashattuk felépült. Rajta hát!

NFC South esélylatolgató

Carolina Panthers. Mérlegük 6:0, csoporton belül 2:0. Cam Newton most már igazi beért franchise irányító benyomását kelti. Az elmúlt években jól építkeztek, sok tehetségük van. Azonban még mindig egy betonkemény védelem az, ami szállítja nekik az eredményeket. Jól reagáltak a sérülésekből adódó nehézségekre is. Aki a csoport élén akar végezni, őket kell, hogy legyőzze!

Atlanta Falcons. 6:1, 0:1. Egyértelműen ők a Panthers kihívói. Lényegében elmondhatjuk, hogy a két csapat egymás közötti mérkőzései döntenek a csoportgyőzelem sorsáról. Kicsit rosszul mutat az a csoporton belüli 0:1, főleg úgy, hogy a Panthers eddig mindkettőt megnyerte. A jelenlegi állás szerint emiatt oda-vissza verniük kellene Ron Rivera-ékat. Mit mondjak? Nem lesz egyszerű!

New Orleans Saints. 3:4, 1:2. A Saints iszonyatosan rosszul rajtolt. Nem is hiszem, hogy ezt a hátrányt, amit kiépítettek maguknak be lehet-e még hozni! Azonban az elmúlt fordulókban már ők is elkezdtek nyerni, szóval mondhatnánk, hogy hosszú még a szezon. Ennek ellenére én nem látom bennük azt az erőt, ami az előzőekben említett csoportellenfelek elé tudná helyezni őket.

A Buccaneers! 2:4, 1:1. “Végre” elfoglalhattuk jól megérdemelt és az elmúlt időszakból már-már megszokott helyünket. Ha egy csapat nem tud élni a lehetőségeivel, ahogy azt csapatunk tette az előző fordulóban, az bizony a jogos helyére emeli a dolgokat. Nekünk ez a csoport utolsó helyét jelenti. Van innen előre? Én részemről a csoport harmadik helyét nem tartom talajtól elrugaszkodott vállalásnak. Azonban még ehhez is egy koncentráltabb, stabilabb játékra lesz szükségünk.

1031_4tbvsatl

Akik hiányozhatnak

A Bucs részéről már megírtuk nektek, hogy V-Jax megsérült és kihagyja a hétvégi találkozót. Nos ez valószínű így lesz státuszilag mégis úgy határozták meg az ő részvételét, hogy játéka nem valószínű. Nem edzett egész héten, sérült. Ebbe nem tudom hogy fér bele a valószínű szó még akkor is, ha előtte egy nem szócska van. Lényegében helyet cserélnek Mike Evans-szel. De mikor láthatjuk újra egymás mellett őket? Ez a nagy kérdés.

Kihagyja egyébként a találkozót Reid Fragel. Nem valószínű továbbá a játéka Tony McDaniel-nek (lágyék sérülés), Clinton McDonald-nak (mell izom), Major Wright-nak (térd ín) és fiatal tight end-ünk ASJ státusza is ez. Kérdéses Russell Shepard (térd ín) és Evan Smith (boka) játéka. Logan Mankins már szinte a megszokott módon hét közepén nem edzett. Hivatalosan nem sérült és játéka valószínű. Nem tudom, hogy ez jól van-e így egyébként. De ez egy külön elemzést érdemelne. Folyamatos váll problémai ellenére valószínű Gerald McCoy játéka is.

A Falcons oldalán nem riogat majd minket visszahordásaival “Devil” Hester, hiszen IR listán van. Jobb is, nehogy visszatérjenek a tavalyi rémálmok! Kihagyja a meccset William Moore (S) és Leonard Hankerson (WR). Ez utóbbi sérülése nyithatja majd meg az utat a frissen draftolt Justin Hardy előtt. Kérdéses egy további elkapó, Nick Williams szereplése. Hát sérüléssel küzd még Jonathan Babineaux (DT) és a védőfalból O’Brien Schofield-nek (térd) is panaszai vannak. Játékuk ennek ellenére valószínű.

Vasárnap, magyar idő szerint 19:00 órakor tehát csoportmérkőzés Atlantában. A csoportrangadó megnevezést már le sem merem írni. Minden esetre jól jönne, ha addig valaki észhez térítené Lovie Smith-t. Mondjuk így:

1031_5

bucsbejegyzesbanner_1.jpg

Forrás:

Bucs Blog

buccaneershun.wordpress.com