A Fekete hétfő várható áldozatai

Ma megrendezik az idei alapszakasz utolsó fordulóját így hétfőn eljön az NFL edzők rettegett napja, a fekete hétfő. Az utolsó alapszakasz mérkőzéseket követően 20 csapat már csak a következő szezonra fog koncentrálni.

Ennek az első lépése az edzők (és több esetben a general managerek) eltávolítása szokott lenni.

Az idei szezonban több vezetőedző sem tudta befejezni az alapszakasz és idejekorán megköszönték az eddigi szolgálataikat.

Az első távozó a Miami Dolphins vezetőedzője Joe Philbin, a második pedig a Tennessee Titans vezetőedzője Ken Whisenhunt volt. Mindkét HC csapatának teljesítménye messze elmaradt a várakozásoktól így 4 és 7 mérkőzés után távozniuk kellett.

A Philadelphia Eagles vezetőedzője Chip Kelly sem húzta ki a Fekete hétfőig, Őt a héten rúgták ki. Az első két szezonjában 10 mérkőzést szerzett a csapatával így az év elején nagyobb hatáskört sikerült kialkudnia magának. Ez azonban nem jött be és a vereségek száma mellett a sok alkalommal teljesen ötlettelennek tűnő játék okozta Kelly vesztét.

Lássuk kik a potenciális állás nélkül maradó edzők!

Akiknek távozni kell:

Mike Pettine; Cleveland Browns

A legbiztosabb távozó, sőt igazából már ki is rúgták. Több hírforrás egybehangzó állítása szerint Jimmy Haslam már eldöntötte, hogy a mai mérkőzés után megválik a vezetőedzőjétől. A Browns mindenkori edzője nincs könnyű helyzetben de a mostani stáb még a minimumot se tudta hozni. Igaz már a kinevezése is érdekesen hatott mert az esélyesebb jelöltek nem akartak Clevelandbe menni és a vezetőség két éve nem akarta megvárni a playoff végét (Adam Gase később lenyilatkozta, hogy elvállalta volna a munkát de nem várták meg) és január közepén ki akarta nevezni a vezetőedzőjét. Pettine mellett a stagnálás főszereplője a general manager Ray Farmer aki nagy valószínűséggel a HC-val együtt távozik majd. A Drafton kiválasztott játékosokkal folyamatosan csak problémák vannak, nem tudnak beépülni a csapatba és sokuk már máshol játszanak. A szabadügynök igazolások sem ültek így változtatás következik Clevelandben. A HC és GM névsorról is kellene lassan egy Browns mez.

Mike McCoy; San Diego Chargers

A jó kezdés és playoff szereplés után stagnálás majd leolvasás jellemzi McCoy három San Diegoban eltöltött évét. Hét mérkőzéses vereségsorozatban vannak és a hasonló teljesítmény mellett nem szoktak szó nélkül elmenni. McCoy mellett szól, hogy a csapat egy hónapja hároméves szerződéshosszabbítást kötött general managerével Tom Telesco-val. McCoy a GM embere így még a végén megtartják. Mindemellett a csapat hamarosan Los Angelesbe költözhet és ez is befolyásolhatja a vezetőedző személyét. Egyes hírek szerint Sean Payton lenne a poszt elsőszámú esélyese.

Chuck Pagano; Indianapolis Colts

Az idei szezonban vitathatatlanul a Colts vesztette a legtöbbet. Az offseasonban potenciális Super Bowl esélyes csapatként tekintettek rájuk de két vereség után már csak a problémákról és az összeomlásról lehetett hallani. A Colts-t több helyen is jó nevű veteránokkal erősítették meg de a piacról szerzett játékosok és a Drafton kiválasztott fiatalok sem váltották be maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket. A hírek szerint Pagano nagy rossz viszonyban van a general manager Ryan Grigson is ami soha sem könnyíti meg egy csapat helyzetét. Pagano biztosan távozni fog de Grigson maradása nem okozna nagy meglepetést.

Jim Tomsula; San Francisco 49ers

A 49ers idei szezonja tulajdonképpen már az offseasonban véget is ért. A vezetőség elüldözte Jim Harbaugh-t, rengeteg kezdőjátékosuk távozott vagy visszavonult. Ennyi játékost lehetetlen pótolni egyetlen offseason alatt és ez nem is sikerült a 49ers számára. A vezetőség számára ideális báb lett Tomsula akihez nagyon ragaszkodtak és várható volt, hogy egyetlen szó nélkül, egy teljesen felforgatott kerettel le fogja nyomni az idei szezont. A csapat jelenleg a harmadik legrosszabb mérlegű csapat az NFL-ben így várhatóan megköszönik az eddigi munkáját. Trent Baalke GM valószínűleg marad és az Ő vezetésével fogják kiválasztani az új Harbaugh-t és újjáépíteni a csapatot.

Tom Coughlin; New York Giants

Két Super Bowl győzelem de eljárt felette az idő. A keret már nem olyan erős mint néhány éve és pár jó mérkőzést leszámítva egy helyben toporog a csapat. Az igaz, hogy sok mérkőzésüket a hajrában szórakozták el és ha pár perccel rövidebb lenne egy mérkőzés akkor már régen megnyerték volna a csoportjukat. De egy NFL mérkőzés 60 percig tart, addig kell játszani. A két bajnoki cím miatt nehéz kirúgni egy edzőt de Coughlin már 69 éves így nem biztos a piacon bármelyik GM is vele képzelné el a jövőt ha elérhetővé válna. Kölcsönös megegyezéssel kell távoznia. A visszavonulás komolyan benne van a pakliban ha nem maradhat a Giants vezetőedzője.

 

Az ideiglenes vezetőedzők:

Miami Dolphins; Dan Campbell

Philbin távozása után a tight endek edzője kapta meg a lehetőséget, hogy ideiglenes vezetőedzőként befejezze az idei alapszakaszt. Campbell irányításával igen biztatóan kezdett a Dolphins de hamar elfogyott a lendület és az utóbbi hetekben mérkőzésről mérkőzésre egyre gyengébben teljesít a csapat. Az év végén lehetőséget fog kapni egy interjún de kizárt dolog, hogy a következő szezonban is Campbell legyen a Delfinek HC-ja.

Mike Mularkey; Tennessee Titans

Hasonló helyzetben van mint a Dolphins-os kollégája. Mularkey csapat a legrosszabb mérleggel áll az NFL-ben és az 1/1-es Draft pick potenciális várományosa. 2-6-os méleget ért a Titans vezetőedzőjeként és egy interjúnál több nem néz ki a számára. Főleg úgy, hogy Marcus Mariota egyetemi edzője Chip Kelly kikerült a piacra.

Pat Shurmur; Philadelphia Eagles

Csak a héten nevezték ki és egyetlen feladata van, hogy lezárja az évet és lejátssza a New York Giants elleni mérkőzést. Még az is elképzelhető, hogy a vezetőség vereséget vár el az ideiglenes HC-jától, hogy az idei Drafton minél jobb helyre kerüljenek.

 

Akik a határon táncolnak:

Sean Payton; New Orleans Saints

A Super Bowl győzelem emlékei már szertefoszlottak és az utóbbi években csak egy helyben topog a Saints. A helyzetüket nem könnyítik meg az utóbbi években aláírt magas fizetésű szerződések sem. A fizetési sapka problémákat már elkezdték orvosolni az offseasonban de meg a teljesítményüket befolyásolta. Payton kicsit fura helyzetben van mert egy váltás valószínűleg mindkét fél számára is jót tenne. Ha kikerül a piacra az egyik legkeresettebb HC jelölt és valószínűleg szabadon kiválaszthatja majd a számára legmegfelelőbb együttest.

Jim Caldwell; Detroit Lions

Caldwell a tavalyi szezonban újonc Lions HC-ként 11 gypzelmet szerzett az alapszakaszban amelyre 1991 óta nem volt példa Detroitban. Ezek után természetesen mindenki egy jó szezon várt a Lionstól de messze elmaradtak a várakozásoktól. 1-7-es mérleggel kezdődött az alapszakasz és több helyen is változások következtek be. Elküldték az offensive koordinátor Joe Lombardi-t, a general manager Martin Mayhew-t és a csapat elnökét Tom Lewand-ot de Caldwell a helyén maradt. A csapat feléledt és az utolsó 7 mérkőzésen 5 győzelmet (0 másodpercre voltak a hatodikhoz) szereztek. Matthew Stafford és a szezon közben kinevezett OC Jim Bob Cooter párosa működik és ez megmentheti Caldwell állását is.

 

Akik biztonságban vannak:

Jeff Fisher; St. Louis Rams

Fisher jó nevű vezetőedzőnek számít de a Rams-el eddig igen felemás, inkább gyengén teljesített. Eddgi négy szezonja egyikében sem tudott poziítv mérleget produkálni. Egy mai győzelememmel a Rams-es legjobb, 8-8-as szezonját tudná befejezni. A nevek alapján nagyon jónak számít a defense de a statok alapján csak közepesen teljesítenek. A másik oldalon a futójátékot leszámítva nagyon gyenge offense. Nagyon sok minden teendő van a csapatnál de a tulajdonos nagyon támogatja a general manager Les Snead-el együtt. Valószínűleg kapni fog még egy utolsó esélyt.

Lovie Smith; Tampa Bay Buccaneers

Tavalyi "újonc" évében csalódást keltett és a szezon végén már csak azon dolgoztak, hogy az 1/1-es Draft pick büszke tulajdonosai legyenek. Tavaly azt mondtam, hogy a gyenge teljesítmény ellenére is kapnia kell még egy évet. Nos Smith él a lehetőséggel, jól beépítették az újonc irányítójukat és Doug Martin feltámadásával több mérkőzésen is egészen használhatóan teljesítették. Még bőven van min javítaniuk de az idei Bucs nem annyira reménytelen mint amilyen a korábbi években volt.

Jason Garrett; Dallas Cowboys

A Cowboys-nál finoman szólva sem ilyen szezonban reménykedtek de az Ő szezonjukat döntően meghatározták Tony Romo sérülései. A kezdőirányítójukkal 3-1-es mérleget míg az összes több irányítóval 1-10-es mérleget produkálták. Nyilvánvalóvá vált, hogy Romo sérülékenysége miatt szükség van egy megfelelő tartalékirányítóra és erről Jerry Jones GM és Cowboys mindenhatónak kell gondoskodnia. Garrett 2015 elején ötéves szerződéshosszabbítást kötött így biztosan vele fognak nekivágni a következő szezonnak is.

Fotó: profootballspot.com, twitter.com, sportsfix.org, indystar.com, csnbayarea.com, bigblueview.com, upi.com, pewterreport.com, rantsports.com, mlive.com, endzonescore.com, phillymag.com, raiders.com