A 2015-ös All-Rookie Team

Az alapszakasz végén tulajdonképpen lezárulnak a szavazások és a teljes szezon tükrében lehet értékelni a játékosokat. Hajnalban ki fog derülni, hogy kik lettek az alapszakasz legjobb játékosai. A kiosztó előtt vessünk egy pillantást az Amerikai Futball Szakírók Szövetsége (PFWA) által összeállított újonc válogatottjára.

Az Év támadó és védőjátékosának olyan játékost választottak meg aki helyet kapott a Pro Bowl keretben is. A Rams futója Todd Gurley lett a legjobb támadó, a Chiefs cornerbackje Marcus Peters a legjobb védőjátékos címét nyerte el. A legtöbb játékost, szám szerint 4-et a Tampay Bay Buccaneers adja. A Seattle Seahawks is 4 helyen képviselteti magát de "csak" 2 játékost ad ezekre a posztokra.

TÁMADÓEGYSÉG

QB – Jameis Winston, Tampa Bay Buccaneers (1. kör 1. hely)

A Draft előtt a szurkolók többsége bustnak hívta de az újonc évében erre alaposan rácáfolt. 4.042 passzolt yardal, 22 passzolt touchdownal és csak 15 interceptionel zárta az újonc szezonját. Emellett 213 futott yardot, 6 futott TD-t szerzett és 84,2-es irányítómutatóval zárt.

RB – Todd Gurley, St. Louis Rams (1. kör 10. hely); Thomas Rawls, Seattle Seahawks (Draftolatlan)

A Draft-on meglepetést okozott a Rams amikor feljött Gurley-ért de az élet bebizonyította, hogy nagyon jól döntöttek. Gurley-t az új Adrian Peterson-ként tartották számon de térdsérüléssel bajlódott a kiválasztásakor így elég sok kérdés merült fel vele kapcsolatban. A fiatal futó az összes kétkedőre rácáfolt, 13 mérkőzésen 1.106 futott yardot és 10 touchdownt szerzett.

Rawls Gurley-hez hasonlóan nagyszerű újonc szezont produkált de riválisával ellentétben Ő nem a rivaldafényben hanem "vigaszágon" érkezett az NFL-be. Draftolatlanként csatlakozott a Seahawks-hoz és egyre több mérkőzésen, egyre nagyobb feladatot kapott. 830 futott yard 13 mérkőzésen.

WR – Amari Cooper, Oakland Raiders (1. kör 4. hely); Stefon Diggs, Minnesota Vikings (5. kör 146. hely)

Cooper a Draft egyik legjobb elkapójának számított, igazából csak az volt kérdéses, hogy Ő vagy Kevin White lesz az első kiválasztott elkapó. A Raiders jól döntött mert kihúzta az idei évfolyam legjobb újonc évét produkáló receiverét. 1.070 elkapott yardot szerzett és pár gyengébb mérkőzés és labdaelejtés ellenére is kijelenthető, hogy hosszútávon megoldást jelenthet a Raiders passzjátékára.

Diggs a szezon egyik nagy meglepetése. Nem volt aktív az első három mérkőzésen majd a Broncos ellen jól teljesített és hirtelen a kezdőcsapatban találta magát. A szezon során elég hullámzóan teljesített az utolsó négy mérkőzésen  csak 147 elkapott yardot szerzett de a szezon közepén látottak miatt itt a helye.

TE – Will Tye, New York Giants (Draftolatlan)

Tye Draftolatlan játékosként érkezett de a szezon végére sokan megjegyezték a nevét. 42 elkapásból 464 elkapott yardot szerzett. Fizikailag egy támadófalemberre emlékeztet de 4.55 másodperc alatt futja a 40 yardot. Nagyon jól blokkolt és a robbanékonysága miatt sokat segíthet a passzjáték feljavításában.

C – Mitch Morse, Kansas City Chiefs (2. kör 49. hely)

Morse 15 alapszakasz mérkőzésen kezdett de agyrázkódás miatt mindkét playoff mérkőzést ki kellett hagynia és hiányát rendesen megérezte a támadófal. Kicsit magas centernek de nagyon jó atléta és kitűnően szerepelt a passzjáték és a futójáték támogatásánál is.

G – Ali Marpet, Tampa Bay Buccaneers (2. kör 61. hely); Brandon Scherff, Washington Redskins (1. kör 5. hely)

Marpet nagyon jól szerepelt a futójáték támogatásánál. A Pro Football Focus a 12. legjobb guardként rangsorolta a futásblokkolás tekintetében, a 8. játékhéten még ligaelső is volt.

Scherff számára nagyon rosszul kezdődött a szezon és egyesek már kikiabálták a csapatból az újonc játékost. A szezon második felére azonban hatalmasat fejlődött, nagyon jól dolgozott a passzjáték és a futás támogatásánál is.

T – Rob Havenstein, St. Louis Rams (2. kör 57. hely); Donovan Smith, Tampa Bay Buccaneers (2. kör 34. hely)

A jobb tackle 13 mérkőzésen játszott és mindegyik alkalommal a kezdőcsapat tagja volt. Újonc szezonjában egyetlen sacket sem engedélyzett.

Smith kezdő volt az összes alapszakasz mérkőzésen és hatalmas pluszt adott a Buccaneers támadófalának. Nagyon atletikus játékos de a szakértők véleménye szerint soha sem lesz egy Pro Bowl jelöléseket halmozó játékos de stabil kezdő lesz az NFL-ben.

 

VÉDŐEGYSÉG

DL – Malcom Brown, New England Patriots (1. kör 32. hely); Eddie Goldman, Chicago Bears (2. kör 39. hely); Danielle Hunter, Minnesota Vikings (3. kör 88. hely); Leonard Williams, New York Jets (1. kör 6. hely)

Brown-t az első kör utolsó pickjénél választotta ki a Patriots és a defensive tackle meg is hálálta a bizalmat. Az összes alapszakasz mérkőzésen pályára lépett és 12 alkalommal a kezdőcsapat tagja volt. 48 tacklet és 3 sacket szerzett az alapszakaszban.

Goldman második körös pick volt de hamar bekerült a kezdőcsapatba. A nose tackle 15 mérkőzésen játszott, 12 alkalommal volt kezdő. 22 tacklet és 4.5 sacket szerzett az újonc szezonjában.

Hunter egy újabb bizonyíték arra, hogy a Draft közel távol nem ér véget az első napon. Harmadik körös pick volt, 14 mérkőzésen játszott, 33 tacklet, 1 kierőszakolt fumblet és 6 sacket szerzett.

Williams évfolyamának legjobb játékosaként érkezett a Draftra de a hiányposztok megerősítése miatt "csak" a hatodik helyen kelt el. Meglepetésre pont az elit védőfallal rendelkező Jets választotta ki és sokan féltették, hogy nem lesz majd helye a védelemben. Mindezek ellenére 15 mérkőzésen játszott, 63 tacklet és 3 sacket szerzett. Gyors és atletikus játékos, a jövőben több Pro Bowl-ba is beválasztják majd.

LB – Kwon Alexander, Tampa Bay Buccaneers (4. kör 124. hely); Stephone Anthony, New Orleans Saints (1. kör 31. hely); Eric Kendricks, Minnesota Vikings (2. kör 45. hely)

A Buccaneers középső linebackere a szezon egyik legnagyobb meglepetését okozta. Negyedik körös létére az első pillanattól kezdve kezdő volt. Eltiltás miatt ki kellett hagynia az utolsó négy mérkőzést de így is 93 tacklet, 3 sacket, 2 kierőszakolt fumblet és 2 interceptiont szerzett.

Anthony szerezte csapatának legtöbb tacklejét, szám szerint 117-et. Pályára lépett az összes alapszakasz mérkőzésen, 1 sacket, 1 interceptiont, 2 kierőszakolt fumblet szerzett és 5 labdát levédekezett. A gyengén szereplő defense (egyik) legjobb játékosa volt.

Kendricks 14 mérkőzésen játszott és 11 mérkőzésen kezdett. 92 tacklet és 4 sacket szerzett az alapszakaszban. A playoffban is megmutatta magát amikor a Seattle Seahawks elleni vesztes mérkőzésen 8 tacklet szerzett és 2 passzt is levédekezett.

CB – Ronald Darby, Buffalo Bills (2. kör 50. hely); Marcus Peters, Kansas City Chiefs (1. kör 18. hely)

Darby a Bills második körös választottja volt és igen maradandó teljesítménnyel rukkolt elő az újonc szezonjában. 15 mérkőzésen kezdett, 68 tacklet szerzett és 21 átadást védekezett le. A statjai alapján nem Ő volt a legkiemelkedőbb de igencsak megnehezítette az elkapói dolgát.

Peters a Chiefs elsőkörös pickjeként berobbant a ligába. 16 mérkőzésen kezdett, 60 tacklet szerzett, 26 átadást levédekezett és 8 interceptionjével holtversenyben a liga legeredményesebbje volt.

S – Adrian Amos, Chicago Bears (5. kör 142. hely); Landon Collins, New York Giants (2. kör 33. hely)

A Giants feltradelt Collins-ért a második kör első helyére és a safety meg is hálálta a belé fektetett bizalmat. 112 tacklejével csapatának legeredményesebb játékosa volt de problémája volt az emberfogásban. Nem fejtett ki megfelelő nyomást és az elkapói sok alkalommal el tudtak szakadni tőle. A kritikusok szerint lassú és gyenge safetynek így előbb utóbb linebacker lesz belőle, de ez majd kiderül a jövőben.

Ramos 5. körös pick volt de egyből bekerült a kezdőcsapatba. Az összes alapszakasz mérkőzésen kezdő volt. Remekül védekezett 1-1-ben és jónéhány kitűnő tacklet is bemutatott. Kritikusai kicsit lassúnak és gyengének tartják de egy "sima kezdőjátékosnál" sokkal több lesz belőle.

 

SPECIÁLIS EGYSÉG

PK – Josh Lambo, San Diego Chargers (Draftolatlan)

A korábbi futballjátékos 32 mezőnygólkísérletéből 26-ot értékesített. Erős lábbal rendelkezik és viszonylag pontosan lőtt az újonc szezonjában.

P – Matt Darr, Miami Dolphins (Draftolatlan)

Darr 47,6 yardos átlaggal puntolt és 30 rúgását küldte 20 yardon belülre amivel a 8. legjobb volt az alapszakaszban. Kicsit beárnyalta a teljesítményét, hogy nagy arányban megindultak a rúgásaiból. 526 visszahordott yard a harmadik legmagasabb érték volt az alapszakaszban.

KR – Tyler Lockett, Seattle Seahawks (3. kör 69. hely)

PR – Tyler Lockett, Seattle Seahawks (3. kör 69. hely)

ST – Tyler Lockett, Seattle Seahawks (3. kör 69. hely)

A speciális egységekben mindent vitt a Seahawks harmadik körös újonca. Lockett kick returnerként bekerült az All-Pro első keretébe. 33 Kick returnből 852 yardot, 1 touchdownt, 40 punt returnből pedig 379 yardot és 1 touchdownt szerzett.

(nfl.com, Fotó: francepress.ga, arizonasports.com, dcprosportsreport.com, twitter.com, seahawks.com)