50 dolog, amit semleges nézőként tudni kell a Carolina Panthers csapatáról

A Panthers az egyik legjobb szezonját futja a franchise történetében, és a 17-1-es eredmény, valamint a szupersztár játékosok a csapathoz vonzzák az új rajongókat. A csapat a Denver Broncos ellen lép pályára az 50. Super Bowl-on vasárnap, itt van 50 dolog, amit az alkalmi szurkolónak tudnia kell erről a csapatról a nagy meccs előtt.

50. Sikeres futójáték: A Panthers 27 egymást követő alapszakasz meccsenn ért el legalább 100 yardot, ez a leghosszabb aktív sorozat az NFL-ben. Mióta draftolták a futó Jonathan Stewart-ot 2008-ban, a Panthers vezeti az NFL-t 17621 futott yarddal.

49. Sweet Caroline: Minden hazai győzelem után a Bank of America Stadium-ban a Carolina Panthers lejátssza Neil Diamond "Sweet Caroline" című számát a stadion hangszóróin. A játékosok és a szurkolók csatlakoznak ehhez és kórusban éneklik. A dal szinonimájává vált a Panthers győzelemnek.

48. Lucky Lunch: Minden pénteken az 2015-ös szezon során a Bojangles' 'Famous Chicken 'n Biscuits' gondoskodik arról, hogy ebédet kapjon a csapat. A Charlotte-i illetőségű étteremlánc átutazta az országot, hogy ellenőrizze, a csapat meg tudta tartani a pénteki hagyományát a Super Bowl előtt is.

47. Spanyol Rádió: Jamie és Luis Moreno Jr. szolgáltatja a spanyol rádió közvetítését hat szezon óta, de a népszerűségük az idén szökött az egekbe, miután az izgalmas és lelkes touchdown közvetítések felrobbantották a közösségi médiát.

46. Fozzy egyedülálló neve: Fozzy, a running back igazi neve Foswhitt Jer’ald Whittaker. Keresztneve egy mix apja keresztneve és vezetékneve után, aki a Foster Whittaker nevet viseli.

45. A hazai pálya előnye: A Panthers 49-15-ös győzelme az NFC döntöben az Arizona ellen a csapat 13. egymást követő győzelme volt a Bank of America Stadium-ba, beleértve a rájátszás meccseket is. A 13 meccses győzelmi sorozat a leghosszabb aktív sorozat az NFL-ben és több mint kétszer hosszabb, mint a második legjobb csapatnak.

44. Benjamin nélkül is nyertek: Egy kiugró szezon után a wide receiver Kelvin Benjamin ACL szakadást szenvedett az edzőtáborban és sok szakértő leírta a Panthers-t. Az offense-nek bizonyítania kellett a világnak, hogy tévednek, és az egész szezonban azért játszottak, hogy bizonyítsanak, különösen az elkapók.

43. Buckeye Brothers: A Panthers keretében több Ohio State-en végzett játékos van, mint bármely más iskolából: az elkapó Ted Ginn Jr. és Philly Brown, a guard Andrew Norwell és a safety Kurt Coleman mindannyian a Buckeyes-ben játszottak.

42. Josh és Delta: A cornerback Josh Norman-nek van egy Delta nevű lova, akinek szintén van saját Twitter fiókja. Josh szabadidejében mindig vele foglalkozik. Az interception-ök utáni ünneplés is a Delta előtti tisztelgés.

41. Jonathan Stewart tehetsége: A running back Jonathan Stewart az iskolában kezdett zongorázni, egy tehetséges és végzett zenész, aki saját "hip-pop" számokat is ír.

40. Szezon végi sikerek: Mióta Ron Rivera a vezetőedző, a Panthers rengeteg sikert ért el az alapszakaszvégén. Rivera alapszakasz eredménye decemberben és januárban 19-5, amely holtversenyben a legjobb eredmény 2011 óta.

39. Összetartó O-Line: Ryan Kalil, a Panthers támadófal vezére kibérelt egy egész mozit Charlotte-ban a csapattársainak, hogy megnézhessék a Star Wars legújabb epizódját. Később, azon a héten együtt dolgozott a helyi művész Joey Ellis-el, kidolgoztak egy "Purrbacca" pólót, az ebből befolyt pénzt Greg Olsen alapítványa kapta.

38. Clemson-i kötödés: A hazai meccseket a Carolina az első szezonban, 1995-ben a Clemson Memorial Stadium-ban játszotta. A Panthers hazai eredménye abban a szezonban 5-3 volt.

37. Tolvajok utcája: A védelem szereti leszedni a QB labdáit és kieröszakolni a labdavesztést. A Carolina a rájátszás legjobbja volt +8-as turnover mutatóval és az NFL legjobbja volt az alapszakaszban +20-as eredménnyel. A védelem vezette az NFL-t 24 interception-nel, ami után a "Tolvajok utcája" becenevet kapták és ez a defensive back-ek sarkában is megtalálható az öltözőben.

36. Roaring Riot: A nem hivatalos rajongói csoportnak egy célja van: gyarapodni és egyesíteni a legnagyobb Carolina Panthers szurkolói csoportokat szerte a világon. A Roaring Riot-nak már nagy szerepe volt a csapat sikereiben ebben a szezonban, mint például a hazai pálya előnye az idegenbeli meccseken.

35. Ted Ginn Jr. a leggyorsabb játékos az NFL-ben: Az elkapó Ted Ginn 22.44 mph-al (36.11 km/h) futott a 74 yardos elkapása során az első negyedben a Panthers 14. heti győzelme során Atlantában. Az NFL Network "Next Gen Stats" szerint ez volt a leggyorsabb támadó játék az egész szezonban. Emellett Ginn 15 touchdown elkapásából nyolc a két Carolina-i szezon során legalább 25 yardos volt, ebből öt volt legalább 40 yardos.

34. Draftolatlan offense: Négy kezdöt a Panthers offense-ében nem választottak ki az NFL Draft-on: a bal guard Andrew Norwell-t, a jobb oldali tackle Mike Remmers-t, a wide receiver Philly Brown-t és a fullback Mike Tolbert.

33. Creed bomb: A linebacker Ben Jacobs kezdte el az öltözői trendet, meglepve a csapattársát azzal, hogy egy Creed dalt énekelt.

32. 2015 volt a legjobb szezon a franchise történetében: A 17. héten, a Tampa Bay ellen a Panthers az alapszakaszt franchise-rekordot jelentő 15 győzelemmel zárta, megdöntve a korábbi rekordot, a 12-t, amit háromszor értek el: 1996-ban, 2008-ban és 2013-ban. A Carolina a negyedik csapat a Super Bowl történetében, amely a szezont 14-0-al kezdte, csatlakozva az 1972-es Miami Dolphins-hoz, a 2007-es New England Patriots-hoz és a 2009-es Indianapolis Colts-hoz. A Panthers 392 napig nem kapott ki alapszakasz meccsen.

31. LUUUUKE: A szurkolók és a játékosok egyaránt a linebacker Luke Kuechly keresztnevét kiabálják, miután a játékos megcsinál egy nagy játékot. Amikor Cam Newton először hallotta ezt hazai pályán, azt gondolta, a szurkolók lehurrogják a védelem kapitányát.

30. Második Super Bowl: A vasárnapi lesz az Panthers második Super Bowl meccse. A csapat kikapott a New England Patriots csapatától a Super Bowl XXXVIII-n a 2003-as szezonban.

29. Wofford College: A Panthers edzőtábora Spartanburg-ban van, ahol a csapat minden évben felkészül a következő szezonra, mióta a franchise 1995-ben megalakult. A Panthers alapító tulajdonosa, Jerry Richardson a Wofford College-en játszott, mielőtt a Baltimore Colts draftolta az 1958-as NFL Draft-on.

28. G2x: A defensive line visel ilyen mezt a bemelegítés során, melynek "jelentése", hogy "menj arra a pontra", de a pont sokféle értelemmel bírhat. Az irányító sack-elését, egy játékot, vagy csak az edzés végét, a G2X mindenre jó, hogy elérd a célod. Eric Washington, a Panthers defensive line edzője fejlesztette ki, a Panthers front seven pedig arra használja ezt, hogy ösztönözzék magukat a feladat befejezésére.

27. A 2014-es Draft osztály különleges volt: A három nap alatt a 2014-es NFL Draft-on a general manager Dave Gettleman hozzáadta a hét legfontosabb darabot a Panthers keretéhez: Kelvin Benjamin, Kony Ealy, Trai Turner, Tre Boston és Bene Benwikere, valamint a draftolatlan szabad ügynök Philly Brown és Andrew Norwell. Mindegyik játékos azonnali hatást jelentett a Carolina játékában.

26. Panther Kék: A hivatalos és technikai neve a Carolina Panthers színének Process Blue C. A Panthers a kék alternatív mezt 2002-ben mutatta be és a kék nadrágot az NFL Color Rush program részeként adták hozzá 2015-ben.

25. A legidősebb és a legfiatalabb: A legidősebb játékos a keretben a defensive end és aktív sack király Jared Allen 33 évesen. A legfiatalabb játékos az újonc elkapó Devin Funchess. Az átlagos életkora a 2015-ös keretnek 26,6 év.

24. Híres szurkolók: A Panthers-nek olyan hírességek szurkolnak, mint az NBA-ben MVP Stephen Curry, a profi teniszező John Isner, a modell és színésznő Brooklyn Decker, a színésznő Marg Helgenberger, a profi pankrátor Brad Maddox és az NBA-sztár Anthony Morrow.

23. Rájátszás szakáll és Luke haj: Több játékos, köztük a tight end Greg Olsen, a center Ryan Kalil, a linebacker Ben Jacobs és a jobb oldali tackle Mike Remmers növesztett playoff szakállat az elmúlt néhány hónapban. A linebacker Luke Kuechly úgy döntött, hogy hagyja a haját nőni a Panthers Super Bowl-ért folytatott harca során és nem vágatja le a haját, amíg a szezon véget nem ér.

22. Carolina-i kötődés: Öt játékos járt egyetemre a régióban: Josh Norman, Mike Tolbert (Coastal Carolina); Jerricho Cotchery (NC State); Tre Boston (UNC); és Brenton Bersin (Wofford).

21. Rekordszámú Pro Bowl játékos: Franchise rekordot jelentő 10 Panthers játékost választottak be a Pro Bowl keretbe ebben az évben.

20. TD kemény: A Panthers 6. heti meccsén, a Seattle elllen a linebacker Thomas Davis-nek kificamodott az ujja, de visszament játszani, és megcsinált egy nagy szerelést a running back Marshawn Linch-en. Nem ez volt az első alkalom, hogy ilyen megtörtént.

19. Super Bowl tapasztalat: Tizenkilenc edző és játékos lép a Panthers csapatában úgy pályára az 50. Super Bowl-on, hogy van korábbi Super Bowl tapasztalata, összesen 29 meccsen vettek részt.

18. A fordulópont: Talán a legfontosabb játék a 2015-ös alapszakaszban Greg Olsen touchdown elkapása volt a 6. héten a Seattle ellen. Ez volt az a pillanat, amikor a világ - és a Panthers - rájött, hogy képes legyözni bármelyik csapatot.

17. Tisztelgés az elesett hősök előtt: A Carolina Panthers büszkén tiszteleg és támogatja a hadsereget. Ebben a szezonban minden játékos egy elesett hős nevének kezdőbetűit viselte a sisakon a csapat 9. heti, Green Bay elleni győzelme során.

16. Riverboat Ron: 2013-ban, amikor a Carolina 12-4-el zárt és megnyerte a divíziót első alkalommal öt év után, Rivera úgy vált ismertté, mint "Riverboat Ron", miután úgy döntött, hogy több kulcsfontosságú negyedik-és-rövid játéknak is nekimennek. Rivera megmutatta hitét a játékosokban és ők megoldották a feladatot.

15. Short rekordja: Kawann Short franchise rekordot ért el a defensive tackle-k között, miután 11 alkalommal sack-elte az irányítót ebben a szezonban.

14. Next Man Up: Ez nem csak egy mondás Carolina-ban.

13. Teher volt a vállukon: Senki sem hitt ebben a csoportban, hogy eljutnak idáig. Sokan úgy gondolták, hogy nem jutnak be a rájátszásba. Ez egy összetartó család, amely azért játszott, hogy bizonyítson, valahányszor a pályára lépett.

12. Beam Edző: Mi a Panthers sikereinek egyik titka ebben a szezonban? A hat éves tiszteletbeli edző, aki küzd a rák ellen és inspirációként szolgál a Panthers csapatának.

11. Az offense történelmi teljesítménye: 2015-ben a Panthers csapat rekordot ért el 500 pontot szerezve, vezetve az NFL-t 31,3 pontot szerezve meccsenként. A csapat szintén az NFL legjobbja volt csapat rekordot jelentö 59 TD-t szerezve ebben a szezonban, megdöntve a korábbi rekordot (50 - 1999-ben).

10. CAMVP: Az irányító Cam Newton az első játékos az NFL történetében, aki legalább 30 passzolt (35) és 10 futott TD-t szerzett egy szezonban. Newton összesen 45 TD-t szerezve vezette az NFL-t és az évet 99,4-es passer rating-el zárta. Newton a negyedik legjobb irányító volt a negyedik negyedben az NFL-ben, 106,3-as passer rating-el.

9. Fékezhetetlen szellem: Hat ikonikus bronz Párduc szobrok szegélyezi a Bank of America Stadium bejáratait. 1996 nyarán leplezték le őket, ezek a szobrok a legnagyobb szobrok az Egyesült Államokban.

8. A Carolina erős védelme: A Carolina védelme az egyik legjobb az NFL-ben ebben a szezonban, a hatodik helyen zárt a védelmek összesítésében, a negyedik a futás elleni védelkezésben, a 11. a passz elleni védelkezésben és a hatodik legkevesebb pontot kapta. A Carolina a Seattle mellett a másik csapat, amely TOP10-es védelemmel zárt az elmúlt négy szezonban. A Panthers védelme a második helyen állt az engedett yardok tekintetében, első a labdaszerzésben, a legtöbb interception-t szerezte, a hatodik legtöbb sack-et és az első az ellenfele passer rating-jét tekintve.

7. Luke Kuechly nagyon, nagyon jó: Annak ellenére, hogy kihagyott három meccset 2015-ben, a linebacker Luke Kuechly 12. helyen zárt az NFL-ben 118 szereléssel és vezette az NFL-t 2012-ben és 2014-ben. Mióta az NFL-be került 2012-ben, Luke Kuechly összesen 11 interception-t szerzett, ez a legtöbb az NFL linebacker-ek között ezen időszak alatt.

6. Cam Newton adja az alaphangot: Cam Newton a Carolina Panthers vezérévé vált. Hencegő stilusa és önbizalma áthatja az egész offense-t, és a legjobbját nyújtotta a nagy pillanatokban.

5. Thomas Davis a szíve ennek a csapatnak: A Pro Bowler linebacker, Thomas Davis a legrégebbi Panthers játékos és az első NFL játékos, aki visszatért és végigjátszott egy teljes szezont három ACL szakadás után, a szíve és a lelke a Panthers-nek. Ő testesíti meg a "Keep Puding"-ot. Szavai és játéka erőteljes hatással van a csapattársakra és az edzőkre. A pályán Davis a csapat második legjobb játékosa volt 123 szereléssel és karrier csúcsot jelentő 5,5 sack-el valamint négy interception-el.

4. A Keep Pouding dob: Közvetlenül a pénzfeldobás előtt minden hazai meccsen egy tiszteletbeli dobos feltüzeli a teljes stadiont, a hatalmas kétméteres Keep Pounding dobot négyszer megütve, jelezve a négy negyedet. A Keep Pouding dobosok különböző háttérrel és szakmákkal rendelkeznek, de mindannyian leküzdöttek egy nagy próbát vagy csapást, amely nem csak erőssé tette, hanem ösztönözte is őket. A hagyomány még fiatal, de ez nagy hatással volt a csapat kultúrájára. A defensive line edző Sam Mills azt mondta: "A dob annak a jele, hogy egy nehézsúlyú küzdelem elkezdődik. Minden vasárnap részesei vagyunk egy nehézsúlyú küzdelemnek és amikor valaki megüti a dobot dob, ideje harcba menni."

3. A Hall of Honor: A Carolina Panthers Hall of Honor 1997-ben alakult, tisztelegve a kiemelkedő egyéni hozzájárulások előtt: A korábbi general manager és elnök, Mike McCormack, az egykori linebacker és edző Sam Mills és a PSL tulajdonosai előtt. Kitüntetettjei életnagyságú bronz szobrokat kaptak a Bank of America Stadium bejáratánál.

2. A szurkolók a csapat legértékesebb tagjai: A Panthers alapító tulajdonosa, Jerry Richardson mondta ezt egyszer és ez a kifejezés - az ő kézírásával - megtalálható a Bank of America Stadium több pontján.

1. Keep Pouding: Ahogy minden játékos elmondja, ez több, mint két szó a mez gallérjába hímezve. Ez lett a csapat mantrája néhai Sam Mills, az egykori Panthers játékos és edző tiszteletére, aki rákban halt meg. Mills használta először a "Keep Pouding" kifejezést, mint edző, amikor egy érzelmes beszédet intézett a csapathoz a Panthers rájátszásbeli, Dallas Cowboys elleni, 2004-es meccse előtt, amiben beszélt az elkötelezettségről, az odaadásról a csapattársak felé, a csapatmunkáról, és arról, hogy soha ne add fel. A kifejezés ma már egyet jelent a franchise-al.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu

Fotó: charlotteobserver.com