Akik franchise taget kaphatnak idén

Az NFL csapatok múlt hét keddtől franchise taget adhatnak az egyik lejáró szerződésű játékosuknak. A szabályok szerint minden csapat csak egy játékosnak adhat taget és a magas összeg miatt a legjobb lejáró szerződésű játékos szokta megkapni.

A taggel ellátott játékos az adott poszt öt legjobban kereső játékos fizetésének az átlagát vagy a saját tavalyi fizetésének 120%-át fogja keresni, attól függ melyik a magasabb. Így tényleg csak az a játékos kap taget aki a legjobb és a határidőig nem tudtak vele megegyezni a hosszabbításról.

1. Von Miller, Denver Broncos pass rusher

Az idei piac legjobb játékosa így nem lehet kérdés a megtartása. Az adatok szerint a liga történetében senki sem produkált jobb két egymást követő mérkőzést mint Miller az idén. Super Bowl bajnok és a döntő MVP-je lett. A nyilatkozatok szerint továbbra is a Broncos játékosa szeretne maradni de azt is elárulta, hogy a liga legjobban kereső védője akar lenni így mélyen a zsebbe kell nyúlni Denver-ben. Peyton Manning visszavonulása esetén bőven lenne hely idén Miller számára a fizetési sapkában.

2. Kirk Cousins, Washington Redskins irányító

A csapat general managere Scot McCloughan a múlt hónapban kijelentette, hogy hosszútávú szerződést akar kötni az irányítójával de szükség esetén felhasználja majd a taget is. Az irányítókra vonatkozó franchise tag előreláthatólag 19.6 millió dollár lesz. Sok pénz de Cousins jól játszott  tavalyi szezonban és a jelek szerint képes megoldani a csapat irányítóproblémáját. 4,166 passzolt yardjával megdöntötte a csapatrekordot, 34 touchdownt passzolt, 69.8%-os pontossággal passzolt és a liga ötödik helyén végzett a 101.6-os QB Ratingjével.

3. Josh Norman, Carolina Panthers cornerback

Norman eddig se számított rossz játékosnak de igazából tavaly robbant be a köztudatba. A csapat general managere Dave Gettleman már közölte, hogy nem lesz szégyenlős franchise taget adni Norman-nek ha erre lesz szükség. Már tavaly is hosszabbítani akartak vele, de a játékos ezt visszautasította mondván egy jó szezon esetén bankot robbant. Hát ez bejött. A cornerbackekre vonatkozó tag értéke körülbelül 13.7 millió dollár lesz de a hosszútávú szerződés is komolyan meg fogja növelni a bankszámláját.

4. Alshon Jeffery, Chicago Bears wide receiver

Jeffery messze a piac legjobb elkapójának számít de Norman-től eltérően a receiver egy feledhető szezon után került ki a piacra. A tavalyi szezonban sérülésekkel bajlódott és csak 9 mérkőzésen tudott pályára lépni. Egészségesen a legjobbak közé tartozik így a tavalyi szezon ellenére se fogják könnyen elengedni. A general manager Ryan Pace elárulta, hogy nem zárja ki a tag lehetőségét mert végső esetben ezzel is időt tud nyerni a hosszútávú szerződés kidolgozásához.

5. Muhammad Wilkerson, New York Jets defensive end

Wilkerson pályafutása legjobb szezonját futotta tavaly így a Jets-nél Ő pályázik legnagyobb eséllyel a tagre. A Jets Leonard Williams-t választotta ki a tavalyi Draft első körében és akkor úgy látszott, hogy előkészítik Wilkerson távozását de a tavalyi szezon után nehéz elképzelni a távozását. Ráadásul a defensive tackle Damon Harrison-nak és az irányító Ryan Fitzpatrick-nek is lejár a szerződése. Wilkerson mellett még Harrison kaphat taget, a posztjukon játszó játékosok tagje 15.4 és 13.4 millió dollárt ér de ez még mindig elmarad az irányítónak járó tag összegétől.

6. Cordy Glenn, Buffalo Bills offensive tackle

Glenn nem tartozik a liga legjobb nevű játékosai közé de az utóbbi három év során a liga legjobb vak oldali védői közé nőtte ki magát. Doug Whaley general manager állítása szerint kulcsfontosságú az offensive line együtt tartása mert ez sikeres futójáték kulcsa.

7. Doug Martin, Tampa Bay Buccaneers running back

Igazán figyelemreméltó újonc szezon de a bemutatkozást követő két szezon már nem sikerült jól. A csapat ezért nem hívta le az ötödik évet így a meglepően jól sikerült tavalyi szezon után most mélyen a zsebébe nyúlhat a Buccaneers. Martin All-Pro szinten teljesített és a taggel való megtartása kb. 11.5 millió dollárjába fájna a Bucs-nak azonban bőven van helyük így megengedhetik a taget.

8. Eric Berry, Kansas City Chiefs safety

A védőt Hodgkin-limfómával diagnosztizálták de felépült és olyan jól teljesített, hogy a tavalyi szezonban megválasztották az Év legjobb visszatérő játékosának. A Chiefs nagyon összeállt a szezon végére, Berry-t pályafutása során negyedszer választották be a Pro Bowl keretbe és a hírek szerint már tárgyalnak is a hosszútávú szerződésről. Ha nem sikerül egyezségre jutni a határidőig akkor be kell dobni a taget.

9. Olivier Vernon, Miami Dolphins defensive end

A szezon közepén még szóba se kerülhetett volna, hogy Vernon neve felkerüljön egy ilyen listára de az utolsó 8 mérkőzés igazán jól sikerült a számára. Az utolsó 8 találkozón 24 alkalommal ütötte meg az ellenfelek irányítóit és a Pro Football Focus szerint a legjobb 4-3-as defensive endként zárt. Esélyeit a tagre azonban csapattársa és faltársa Ndamukong Suh lecsökkenti mert Vernon tagjével ketten együtt már több mint 40 millió dollárt foglalnának el a fizetési sapkából.

(nfl.com, Fotó: abc7.com, panthers.com, rantsports.com, competenetwork.com)