Öt ok, miért tud a Panthers talpra állni

Amikor a Kansas City Chiefs látogat a Bank of America Stadium-ba vasárnap, a Panthers-nek szembe kell néznie azzal a csapattal, amely modellként szolgálhat a Carolina-nak az idei szezonra.

Az előző szezonban a Chiefs lett a második csapat a Super Bowl korszakban, amely 1-5-ös kezdés után bejutott a rájátszásba, megnyerve az utolsó 10 mérkőzését. A Panthers 1-5-el kezdett ebben a szezonban és megnyerte az utolsó két meccsét.

"Mindig is tudatában voltunk annak, hogy milyen képességeink vannak." mondta a Panthers fullback-je, Mike Tolbert. "Határozottan jó érzés, hogy két meccset nyertünk egymás után, de ugyanakkor tudjuk, hogy egy nehéz feladat áll előttünk vasárnap."

A Panthers a közelmúltban legyőzte a lassú kezdést, de a küldetés egy olyan csapat ellen folytatódik, amely még mindig bomba formában van a tavalyi teljesítménye után, 6-2-es eredményt téve az asztalra.

Íme öt kulcs a Chiefs tavaly mutatott fordulatából és hogy hogyan is illik bele a Panthers törekvéseibe ebben a szezonban.

A pass rush beindítása: A Chiefs-nek rengeteg jó rusher-e van, de lassan kezdtek tavaly, csak nyolc sack-et értek el a Kansas City öt meccsén (1,6-ot meccsenként). A 11 győzelem során a Chiefs 39 zsák sack-et szerzett (3,5-et meccsenként), aminek köszönhetően az évet 47-tel zárták, ami a negyedik legjobb volt a ligában.

Ezek a számok ismerősen csenghetnek a Panthers szurkolóknak most, amikor a Carolina a negyedik a ligában a sack-ek számát tekintve. Csak 12 sack-et szereztek az 1-5-ös kezdés alatt, de 12-t a legutóbbi két meccsen, a két győzelem során. Ezt a tempót tartva 48 sack-ig juthatnak.

A labdabiztonság: A Chiefs öt meccsen át tartó vereségsorozata sokkoló módon kezdődött, egy fumble-t az utolsó másodpercben döntetlen állásnál visszahordtak touchdown-ra ellenük. A fumble-k azonban eltűntek, amikor a Chiefs elkezdett nyerni.

A Kansas City csak hétszer vesztette el a labdát a 10 meccses győzelmi sorozat során, ez a második legkevesebb volt a ligában ebben az időszakban. Ez egy kipróbált és igazi formula a sikerhez a ligában, amit Carolina már megtapasztalt ebben a szezonban: a győzelmei során a Panthers takeaway/turnover mutatója 3/1; az öt vereség során pedig 1/3.

A fejlődő játékosok beépülése a csapatba: A Chiefs végül a második lett az NFL-ben az interception-ök számát tekintve a Panthers mögött tavaly, nagyrészt az újonc Marcus Peters-nek köszönhetően, aki holtversenyben a liga legjobbja volt nyolc INT-el és vezeti a ligát holtversenyben idén is öttel. A futó játék elvesztette a Pro Bowler Jamaal Charles-t tavaly, de Spencer Ware és Charcandrick West - akik együtt nyolc NFL meccsen játszottak 2015 előtt - segítettek a Chiefs-nek az NFL legtöbb (14) futott touchdownját szerezni a 10 meccses győzelmi sorozat során.

A Panthers szintén az újoncokra támaszkodik a secondary-ben, James Bradberry és Daryl Worley először kezdett együtt az utolsó meccsen - sikerrel. Azt remélik, hogy az első körös Pick Vernon Butler hamarosan visszatérhet a bokaficam után és támogatni tudja a defensive line közepét.

Az újoncok talán ebben a szezonban is bemutatnak egy nagy előrelépést, ahogy 2014-ben is, amikor az újonc offensive linemen Trai Turner és Andrew Norwell, valamint az újonc defensive back Tre Boston és Bene Benwikere segített a fordulatban, amit idén is meg akarnak csinálni.

A támadófal megszilárdulása: A Chiefs az elmúlt szezonban küzdött azzal, hogy megvédje az irányító Alex Smith-t, négy sack-et engedtek meccsenként az 1-5-ös kezdés során. A 10 meccses győzelmi sorozat alatt két sack-et engedtek meccsenként.

Esetükben a bal guard Jeff Allen beállítása - aki sérülést követően tért vissza - hat meccs után stabilitást biztosított. A Panthers útja más volt, amikor a baloldali tackle Michael Oher hiányzott az elmúlt öt meccsen. A jobb tackle Mike Remmers állt be Oher helyére és Daryl Williams virágzott időnként Remmers posztján. Ha Oher visszatér, a line sokkal erősebb lesz és talán készek egy virágzással befejezni a szezont.

Ragaszkodni a tervhez: A Chiefs edzőjét, Andy Reid-et elárasztották kérdésekkel, amikor csapata a szezon elején megcsúszott. Reid néhány helyen változtatott, de összességében hitt a csapatban és kitartott a fegyverei mellett, a türelem pedig végül kifizetődött.

Ez volt a Panthers vezetőedzőjének, Ron Rivera-nak a hozzáállása is és a dolgok kezdenek jóra fordulni. Novemberben, amióta Carolina-ba jött 2011-ben, 32-12 a mutatója.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu