Min kellene javítania a Giants-nek a Dallas ellen?

Három újságíró véleményét olvashatjátok a Giants honlapjáról, akik azt vizsgálják, milyen változtatásokra lenne szükség, hogy a csapat jól szerepeljen a Dallas ellen.

A passz elleni védekezés kulcsfontosságú
John Schmeelk

Nehéz a védelemmel foglalkoznom, miután a Giants mindössze 234 yardot ért el vasárnap a Steelers ellen, de most ez az irány. A Giants passz elleni védelmének erőssége a cornerback poszton van Janoris Jenkins, Dominique Rodgers-Cromartie és Eli Apple személyében. Antonio Brown ugyan szerzett egy touchdownt, de mindössze hat elkapással és 54 yarddal zárt. A Steelers kevés sikert ért el a pálya széleit célzó dobásokkal. A Steelers négy legeredményesebb elkapója közül három tight end vagy futó volt, akik a pálya közepén szerepelnek. Ez veszélyes recept lehet a jövő heti, Cowboys elleni meccsen.

Dez Bryant továbbra is nagyon fontos a Cowboys nagy játékaiban, de már nem játszik kulcsszerepet a passzal induló támadásokban. Idén 72 kísérletből csupán 37 elkapása van (lenyűgöző 17,1-es átlaggal és 6 touchdownnal). Janoris Jenkins egész évben kiválóan teljesített az első számú wide receiverekkel szemben, és nincs okunk feltételezni, hogy ez megváltozna. Dak Prescott lényegesen kényelmesebben érzi magát, ha Jason Wittent veszi célba, aki 52 elkapást teljesített ugyanennyi próbálkozásból. Mivel Ladarius Green 110 yard elkapást jegyzett Pittsburghben (míg Jesse James 32 yardot), a Giantsnek ügyelnie kell rá, hogy Jason Witten ne örülhessen hasonlóan kiugró eredménynek. Witten kevésbé atletikus, mint Green, de profi módon képes megszabadulni az őrizettől az útvonalának befutásakor, és megtalálni a réseket a zónában. Az 1. heti találkozón Witten kilenc labdát kapott el 66 yardért. Gavin Escobar a Cowboys második számú tight endje, aki inkább függőlegesen jelent veszélyt, ám neki az egész idényben csak három elkapása van.

A Cowboys Ezekiel Elliottot, a running backet is hatékonyan használja a passzjátékokban, ugyanakkor nem olyan sűrűn, mint amennyire a Steelers alkalmazza Le’Veon Bellt. Elliott 28 elkapást ért el a szezonban, köztük egy 83 yardos screen passzt, amelyet touchdownig vitt a Steelers ellen. A Giantsnek elkapóként és futóként egyaránt ügyelnie kell Elliottra. Bell vasárnap hat passzt kapott el 64 yard ellenében, és a Giants nem engedheti meg, hogy Elliott hasonló sikerrel járjon. Prescott szívesen választja a slot receiver Cole Beasley-t is (a csapatnál neki van a legtöbb elkapása, szám szerint 60) rövidebb távolságban, a pálya közepén. Rodgers-Cromartie idén nagyszerűen teljesít a slotban, Beasley gyorsasága azonban gondot okozhat. A Beasley-hez hasonló másik receiver, Eli Rogers csak egy labdát kapott el a Giants ellen. Az 1. heti, Giants elleni meccsen Beasley 8 passzt húzott be 65 yardért, és a harmadik downoknál Prescott állandó célpontja. A Giants futás elleni védekezése kiegyensúlyozottan jó volt a teljes idényben, vagyis ha jól tudnak védekezni a Cowboys tight endjei, futói és slot receiverei ellen, jó esélyük lehet a vasárnap esti győzelemre.


Meg kell állítani Zeke-et
Dan Salomone

A Giants jellemzően szigorú futás elleni védekezése a földön 118 yardot engedélyezett Le'Veon Bellnek - az idei idényben most először lépte túl a 100 yardot az ellenfél valamelyik játékosa. A korábbi rekordot 87 yarddal a baltimore-i Terrance West érte el a 6. játéknapon. A Giants az NFL rangsorában ugyan továbbra is 5. a futás elleni védekezésben (mérkőzésenként 91,4 yarddal), a 14. héten a 11-1-es mérlegű Cowboys színeiben viszont az az Ezekiel Elliott érkezik a városba, aki 242 yardos előnnyel vezeti 2016 legeredményesebb futóinak toplistáját. A 2016-os NFL-draft negyedik választottja 1285 yardot futott, ami a már most újoncrekord a franchise történetében, nem beszélve a 12 touchdownjáról.

Ahol azonban Bell okozott igazán sok kárt az ellenfeleknek, az a passzjáték, amelyben Elliott is jól teljesít. Bell vasárnap hat passzt kapott el 64 yardért, 491-re növelve a ligán belüli előnyét az elkapás után elért yardok tekintetében. Elliott ugyanakkor az elkapás utáni átlagos yardok és az interceptionök aránya terén vezeti az NFL rangsorát 12,7-tel, beleszámítva a 10. héten, Pittsburghben elért 83 yardos touchdownját is. A Cowboys jól gazdálkodik az idővel – a 32:20-as átlagos labdabirtoklással ők az elsők – és ugyanezt próbálják majd tenni az NFC East idegenbeli rangadóján, amelyen bebiztosíthatják a csoportelsőséget.


Egyensúly a támadójátékban
Lance Medow

A 13. heti, Steelers elleni mérkőzésen Eli Manning 39 alkalommal próbált passzolni, és ebből 16-szor Odell Beckhamet vette célba. A következő elkapó ebben a sorban Sterling Shepard volt, akit nyolcszor választott. Mindössze három elkapó, két tight end és egy running back kapott el legalább egy passzt. Ehhez képest a hatmeccses győzelmi sorozat során legalább nyolc különböző játékos kapott el legalább egy passzt a hat meccsből ötön, és Beckham felé egy találkozón legfeljebb 11-szer repült a labda. Amikor Manning jobban szétteríti a passzait, a Giants támadójátéka kiegyensúlyozottabb - és ehhez a formához kell visszatérni a 14. héten, a Cowboys ellen. Ez persze nemcsak a célpontokon múlik.

A futás és a passz közötti egyensúly ugyanilyen fontos. Múlt vasárnap a Pittsburgh ellen a Giants mindössze 14 alkalommal futott. A teljes mérkőzésen hátrányban voltak, de 6:30-cal harmadik negyed vége előtt csak egy labdabirtoklás volt a különbség. A győzelmi sorozatot beindító, 6. heti, Ravens elleni találkozót leszámítva a Giants passzainak és futásainak aránya meccsenként nem volt több, mint 2:1. Baltimore után az öt találkozó mindegyikén legalább 20-szor próbálkoztak futással, Manning pedig csak egyszer kísérletezett 37-nél több passzal ebben a sorozatban. A 12. héten, a Browns ellen a Giants ideális arányt mutatott: 27 passzkísérlet, 27 futás. A Steelers ellen a New York átírta a forgatókönyvet, hiányzott az az egyensúly, amely oly jellemző volt a csapatra a megelőző mérkőzések során.

A Cowboys vezeti az NFL rangsorát a labdabirtoklás terén. A bajnokság egyik legjobb futójátékának köszönhetően (meccsenként 155,8 yard, második az NFL-ben) 32:20-ig tartják maguknál a labdát. Az ilyen csapatok ellen olykor a legjobb védekezés a támadás, vagyis a Giantsnek hosszú ideig tartó drive-okat kell vezetnie, amelyekben a futó- és a passzjáték egyensúlyban van, hogy a védősor minél kevesebbet legyen a pályán. Az 1. héten Dallasban a Giants 24 alkalommal futott, Manning pedig 28 passzkísérletet jegyzett. Ez hozzájárult az egypontos győzelemhez.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu

Fotó: justcoverblog.hu