A sack sorozat egy igazi csapatmunka

A szezon első hónapja tele volt olyan kérdésekkel, hogy mi történt a hatékony Panthers pass rush-al.
A Carolina kitöltötte a statisztikai lapot és elcsöndesítette a kérdéseket azóta.

"Nagyszerűen összejöttek a dolgok számunkra." mondta defensive tackle Star Lotulelei, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy most az NFL legjobb védelme az övék a sack-ek számát tekintve (39). "Azóta dolgozunk ezen, hogy a szezon elkezdődött. Az irányító elérése nem olyasvalami, ami csak úgy megtörténik az NFL-ben. Ez időt vesz igénybe, türelmet, munkát. Bebizonyosodott, ahogy a szezon ment előre. Megtanultuk, hogy működjünk együtt, mint egy védelem, mindenki ott legyen, ahol kell, és mindenki a saját munkáját végzi."

A szezon első hat meccsén a Panthers átlagosan 2,0 sack-et ért el egy meccsen, de az elmúlt hét találkozón már átlagosan 3,9 sack-et egy meccsen. Mario Addison a csapat legjobbja, de csak a 20. az NFL-ben 7,5 sack-et szerezve, de ez az igazi szépsége annak, amit a Panthers csinált.

Lotulelei kezdte a sack támadást a Carolina 7. heti pihenője után, három sack-et szerezve - ez pontosan annyi, amennyi az egy szezonos rekordja - a nyolc sack-ből, amit a 8. héten, az Arizona elleni győzelem során értek el.

Azóta két kivétellel mind a 10 Panthers játékos, aki játszott már a defensive line-ban, szerzett legalább másfél sack-et. A kivétel a defensive tackle Kyle Love - aki a Carolina legtöbb sack-et szerző defensive line játékosa volt az 5. hétig - és Paul Soliai. De a múlt heti öt sack-es, öt labdaszerzéses San Diego elleni győzelem során Soliai volt az, aki segített megadni az alaphangot Kawann Short második meccs elejei sack-jénél és Soliai volt az aki lecsapott a fumble-re.

"Nem tudtam volna megcsinálni a srácok nélkül." mondta Short, aki most a második a csapatban öt sack-kel. "Wes (Horton) összenyomta a zsebet - ő és Kony (Ealy) - és a nagy Paul is tolta a zsebet, valójában két srácot. Az egész defensive line - az egész védelem - nagyot játszott."

Ez volt a helyzet, amikor a zsák széria elkezdődött.

"Egy szép kombinációjú csoport állt össze." mondta a vezetőedző Ron Rivera. "Része volt ennek a fiatal secondary fejlődése is. Nézd meg a corner-ek és a safety-k játékát. Ez kéz a kézben megy csak. Ha jól sietteted az irányítót, a defensive back-eknek jó esélyük lesz arra, hogy megcsinálják a játékot. Ha defensive back-ek jól játszanak és elérnek bizonyos dolgokat, lesz a pass rush-nak ideje arra, hogy odaérjen. És része a jól időzített nyomás is. Ez a rész a koordinátorok érdeme. Megcsinálták a dolgokat, amire szükség volt, megtanították nekik és a helyes irányba terelték őket. És aztán a játékosok kimentek és végrehajtották."

És részben köszönhető a defensive koordinátor Sean McDermott rendszerének is, hét nem defensive linemen szerzett már sack-et ebben a szezonban. Egy hétfői sack után a Panthers-nek a negyedik egymást követő szezonban lenne legalább 40 sack-je, amire csak három másik csapatnak van reálisan esélye.

"Elismerés illeti a játékosokat, a védelem vezéreit és az edzőket." mondta McDermott. "Bizonyos szempontból egy fiatal védelemmel kezdtük az évet és fejlődtünk, javultunk. Talán lassan kezdtünk ebben a kategóriában, de a srácok és az edzők nagyon keményen dolgoztak, hogy eljussunk oda, ahol éppen most vagyunk."

Ez a munka természetesen nem korlátozódik csak a meccsnapokra.

"Sok múlott (Eric) Washington minden héten elvégzett munkáján." mondta Horton, akinek a kezdő keretbe állítása a 8. héten, mint futás megállító, több szempontból is pozitív hatással volt. "Nem csak átvettük a mozgásokat az edzésen; Washington elvárja, hogy mindenki megnyerje a futásait és amikor ilyen egy edzés, az meglátszik a pályán is. Úgy gondolom, hogy elkaptuk a fonalat most és a sack-ek jönnek szépen sorban. Könyörtelenül alkalmazzuk a nyomást és rotáció miatt, amit csinálunk, a fiúk frissek és éhesek."

Ez pedig nem szűnik meg, azután sem, hogy a legtöbb sack-et szerezték.

"Jól csináljuk a dolgunkat." mondta Ealy. "Egyként játszunk.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu