A Fekete hétfő várható áldozatai

Ma megrendezik az idei alapszakasz utolsó fordulóját így hétfőn eljön az NFL edzők rettegett napja, a fekete hétfő. Az utolsó alapszakasz mérkőzéseket követően 20 csapat már csak a következő szezonra fog koncentrálni.

Ennek az első lépése az edzők (és több esetben a general managerek) eltávolítása szokott lenni.

Az idei szezonban három vezetőedző sem tudta befejezni az alapszakaszt és idejekorán megköszönték az eddigi szolgálataikat.

Elsőként a Los Angeles Rams vezetőedzőjének Jeff Fisher-nek köszönték meg a szolgálatait. Őt a Jacksonville Jaguars HC-je Gus Bradley követte. Hétfőn pedig elköszöntek a Buffalo Bills vezetőedzőjétől Rex Ryan-től. A csapat a HC mellett elküldte Ryan ikertestvérét Rob-ot is.

Biztos távozók(nak tűnnek):

Chip Kelly, San Francisco 49ers

A legfrissebb hírek szerint az év elején kinevezett Kelly-nek csak egyetlen szezon jut a 49ers élén és holnap megválnak tőle. Szinte biztosan távozik a csapat general managere Trent Baalke is. Kelly Jim Tomsula-tól vette át a csapatot akinek szintén csak egy év jutott a 49ers élén.

Az új HC kinevezésével azonban nem következett be a várt javulás sőt még tavalyinál is rosszabbul teljesítettek. A szezonban csak 2 alkalommal nyertek, egy újabb vereség és egy esetleges Browns győzelemmel pedig a Draft 1/1-es Draft cetlijét is megszerezheti a pár éve még Super Bowl-t játszó csapat.

Chuck Pagano, Indianapolis Colts

A Colts tulajdonosa Jim Irsay pár hete lenyilatkozta, hogy igen elégedetlen a csapat teljesítményével és a játék összképével. Pagano neve tavaly is szerepelt a listán de akkor megmentette Andrew Luck sérülése azonban az mostani szezon után hatalmas meglepetést jelentene a maradása.

A HC mellett valószínűleg távozik a general manager Ryan Grigson is. A GM helyére már van egy nagynevű jelölt is Peyton Manning személyében. A pletykák szerint az irányító a vezetőség tagjaként térne vissza a korábbi csapatához.

Mike McCoy, San Diego Chargers

McCoy biztatóan kezdett a Chargers élén de az utolsó két szezonban csak 9 győzelmet aratott a csapatával. Egyes belső információk szerint biztosan munka nélkül marad és őszintén bevallva az Ő esetében szenzációt inkább a maradása jelentene.

Egészségügyi problémák miatt távozhatnak:

Gary Kubiak, Denver Broncos

A Broncos vezetőedzője a Super Bowl győzelem után idén lemaradt a rájátszásról és a legfrissebb hírek szerint nem fogják kirúgni hanem vissza fog vonulni a mai mérkőzést követően. Kubiak-nak az utóbbi években több alkalommal is egészségügyi problémái adódtak így nagyon valószínű, hogy 25 év edzősködés után visszavonul a profi futballtól.

Bruce Arians, Arizona Cardinals

A szezon előtt a Super Bowl egyik potenciális esélyeseként emlegették a Cardinals-t de a csapat teljesítménye alaposan elmaradt a várakozástoktól. Arians ráadásul idén két alkalommal is kórházban került így Kubiak-hoz hasonlóan nem elsősorban az eredmények hanem egészségügyi okok miatt távozhat. A problémák mellett valószínűsíthetően tényleg vissza fog vonulni Arians már csak azért is mert jelenleg Ő a liga harmadik legöregebb vezetőedzője.

Érdekes helyzetet teremtene a távozása:

Sean Payton, New Orleans Saints

Payton szinte a semmiből újjáépítette a csapatot de az utóbbi évekbeli teljesítményük (persze az offense még tartja magát) már nem is emlékeztet a Super Bowl-t nyerő csapatra. A HC nagyon kapós lesz a piacon így a Saints vezetősége ennek megfelelően nem fogja kirúgni a vezetőedzőt hanem a hírek szerint megpróbálják majd eltradelni. Payon az edzőtársaival ellentétben így nem a szabadügynökpiacon hanem egy másik csapatnál találhatja magát pár héten belül.

Valószínűleg maradnak, de igazából senki sem érti, hogy miért:

Marvin Lewis, Cincinnati Bengals

A Bengals az utóbbi években folyamatos playoff részvevő volt de folyamatosan kritizálják Őket a gyenge playoff teljesítményük miatt. Lewis maradása végig érthető volt hiszen mégiscsak playoff résztvevő csapata volt évről évre de idén nem jutottak be a rájátszásba így kézenfekvőnek tűnik, hogy idén váljanak meg a HC-től. Mindennek ellenére a legfrissebb hírek szerint mégis vissza fog térni jövőre de ez lesz az utolsó szezonja Bengals HC-ként.

John Fox, Chicago Bears

Fox pályafutása során két alkalommal is Super Bowl-t játszott de a Chicago Bears-es korszaka nem tartozik pályafutása legsikeresebb időszaka közé. Idén csak 3 győzelmet arattak és több alkalommal is igen kilátástalannak tűnt a játékuk. A friss hírek szerint azonban vissza fog térni idén is.

Maradniuk kell(ene):

Todd Bowles, New York Jets

A Jets idén tulajdonképpen mindent elrontott amit csak lehetett. Az egész káosz Ryan Fitzpatrick szerződéshosszabbításával kezdődött és egyre kilátástalanabbnak tűntek a szezon előrehaladtával. Nehéz megmondani, hogy a káoszért mekkora felelősség terheli Bowles-t. Ha kap egy használható irányítót akkor mindenképpen érdemes lenne egy évet várni a kirúgásával és a hírek szerint maradni is fog még egy szezonra.

Ron Rivera, Carolina Panthers

A tavalyi remekül sikerül szezon után hatalmas csalódást jelentett az idei gyenge teljesítmény de nehezen elképzelhető, hogy megválnának Riverától. Pár változás az edzői stábban azonban elképzelhető de hatalmas meglepetést jelentene ha elmozdítanák a HC-t.

Hue Jackson, Cleveland Browns

A tavalyi piac egyik fő célpontja Jackson volt aki nagy meglepetést okozott azzal, hogy végül a Browns hívását fogadta el. Az alapszakasz első 14 mérkőzését elvesztette de az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nagyon gyenge kerettel kell dolgoznia. Inkább a front officeban kell változtatni. Jó szabadügynöki igazolásokra és Draftra van szükség. Jackson elküldésével nem oldanának meg semmit sem csak elherdálnának egy jó edzőt.

nfl.com, Fotó: rv123.com, 49ers.pressdemocrat.com, espn.com, sportingnews.com, foxnews.com