Vajon mennyi JPP ára?

A tavalyi offseason a csapat újjáépítéséről és számos nagy játékos megszerzéséről szólt és ezt többé-kevésbé sikerült is abszolválni. A nagy igazolásoknak köszönhetően azonban idén jóval kevesebb hely áll rendelkezésre a fizetési plafon alatt, így jelenleg a kulcsjátékosaink megtartása az első számú prioritás.

Közülük a legnagyobb név Jason Pierre-Paul, akit a két évvel ezelőtti július. 4-i balesete után sokan leírtak, ő azonban megmutatta, hogy még mindig ugyanaz a hatékony játékos aki korábban volt, bármikor képes belenyúlni a mérkőzés alakulásába. 12 mérkőzésen 7 sacket szerzett és a futójáték ellen is hatásos, kevés ilyen defensive endet találunk a ligában.

Ezt maga JPP is tudja, a szezon végeztével teljesen jogosan kijelentette, hogy újabb egy éves szerződést nem ír alá és kb. egy öt éves, 55-60 millió dolláros kontraktust vár. Ez akár teljesíthető is lenne, hiszen ilyen minőségű pass rusher nem terem minden fán és még akkor is megérné a hosszabbítás hogyha ezért cserébe Johnathan Hankins-t elengednénk. Az újabb hírek azonban még nagyobb összegről szólnak, állítólag Olivier Vernon tavaly megkapott fizetése lehet a célösszeg. Ő 5 évre, 85 millió dollárért állapodott meg velünk, egy poszton két ekkora pénzű játékost pedig nem túl egészséges megtartani.

A probléma, hogy JPP és Vernon mögött nincs igazi klasszis játékosunk, igaz Romeo Okwara szép jövő előtt állhat, de Kerry Wynn és Owa Odighizuwa nem sokat mutatott eddig. Kérdés, hogy érdemes lesz-e megfizetni egy másik szabadügynököt, vagy inkább a draftról hozzunk valakit. Akárhogy is alakul, ez esetben a pass rush biztosan vissza fog esni. Érzésem szerint a kulcs az lesz, hogy meg tudunk-e állapodni Pierre-Paullal a piac nyitása előtt. Azt gondolom, hogy ez az évi 12 millió dollár környéki összeg mindkét félnek megfelelő lehet, bár azt is tegyük hozzá, hogy egy szívességet kaptunk már egy éve, mikor az Arizona Cardinals vitte volna a defensive endünket. Super Bowlt is nyert már, így most valóban a pénz lehet a legnagyobb motiváció a számára.

Ne feledjük, hogy egy nagy szerződésnél nemcsak az számít a játékosoknak, hogy mennyit tesznek a zsebbe, hanem ez alapján is rangsorolják őket a csapatok, az önérzetükre is nagy hatással van a fizetési csekk. Egyértelmű tehát, hogy valaki annyit kér mint egy másik klasszis kollégája, hiszen ugyanolyan jónak tartja magát. Ha a 12 milliós összeggel is meggyőzhető JPP, akkor reális eséllyel a mi játékosunk marad, de ha tényleg a Vernon dealt szeretné magának is, akkor szinte biztosra vehetjük a távozását, mert lesz olyan csapat aki megadja neki azt a pénzt.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu