JPP következő szerződése

A New York Giants tavaly komoly erőfeszítéseket tett a védőfal megerősítéséért, megszerezték Olivier Vernon és Damon Harrisont, egy évre újragiazolták Jason Pierre-Pault és Johnathan Hankins is felépült a sérüléséből. Ezzel gyakorlatilag egy teljesen új négyest tudtak kiállítani, ami látszott is a játék minőségén. JPP és Big Hank szerződése azonban lejárt és valószínűleg nem tudjuk mindkettejüket megtartani. Inkább előbbi megtartása lenne a hatásosabb, egy ilyen képességű defensive endet nehezebb találni, mint egy jó defensive tackle-t, azonban értelemszerűen jobban meg is kell őket fizetni. Az ESPN-nél próbálták megbecsülni mekkora pénzt tartalmazhat JPP következő kontraktusa, így most ennek próbálok utánajárni.

Korábbi első körös választottunk számára a minden játékos által várva várt nagy fizetés ideje két éve jött volna el, ekkor franchise taget kapott, azonban a július. 4-i kézsérülése átírta a forgatókönyvet és az új, hosszútávú szerződés visszavonásra került (amit egyébként aláírt volna). A 2015-ös szezon közepén visszatért Pierre-Paul és 110%-on pörgött, de a kezén levő kötés alaposan zavarta a játékban. Szabadügynök lett volna és a hírek szerint az Arizona Cardinals több évre magához láncolta volna, ő azonban újabb egy évre New Yorkban maradt. Örülhettünk a döntésnek, hiszen a kötés lekerült, így pedig újra a régi JPP-t láttuk. Az idény végeztével azonban teljesen jogosan kijelentette, hogy újabb egy évre nem ír alá, ezúttal a hosszútávú megállapodást keresi.

A hírek kb. 12-13 millió dolláros éves fizetésről szóltak, mások szerint azonban Vernon fizetése lehet az irányadó. A napokban az ESPN egy 4 éves, 59 millió dollár értékű dealt jósol, amelyből 21 millió dollár a garantált tartalom. Ez kb. 15 milliót jelent évente és azt is jelenti, hogy extrém esetben kettő, de inkább három év után könnyedén a cut áldozata lehetne a pass rusher. A nagy szerződések évenkénti cap hitje általában évről évre nőni szokott, mivel a fizetési plafon is növekvő tendenciát mutat. Ezen kívül a csapatok azért is erre törekednek, mivel így arányosan kevesebb pénzt kell kifizetni a játékosnak akkor, ha a teljesítménye gyengül és a szerződés lejárta előtt megválnának tőle. Persze az ügynökök sem hülyék...

Ez alapján a következő elosztást tudom elképzelni (garantált, base salary, cap hit):

  • 2016: 5 250 000, 5 750 000, 11 000 000
  • 2017: 5 250 000, 9 750 000, 15 000 000
  • 2018: 5 250 000, 10 750 000, 16 000 000
  • 2019: 5 250 000, 11 750 000, 17 000 000

Ez egy olyan struktúra, amely mind a csapatnak mind a játékosnak megfelelhet. JPP jelenleg 28 éves és ugyan sok van még benne, de jelenleg nem tudhatjuk 32 évesen milyen szinten fog teljesíteni.

Tény, hogy nagyon nagy szerepet fog játszani a pénz ebben a szerződésben, de én nem tartok elképzelhetetlennek némi hometown discountot sem. Ne feledjük, hogy mi draftoltuk Pierre-Pault és eddig mindig kitartottunk mellette. Korábban túlesett egy súlyos hátműtéten, a tűzijátékos balesete után pedig lehet, hogy számos franchise már lemondott volna róla. Ha mondjuk nem 15, hanem teszem azt 13 millió dollárt kapna évente még akár abba is belemehetne. Több írás is született a helyzetről, de a játékos pontos álláspontját még nem ismerjük.

A garantált összeg mértéke is fontos. Az ESPN által felvázolt érték túl jónak tűnik, ez a teljes szerződés mindössze 35%-a, ennél pedig vélhetően többet akarna JPP. Ha ezzel mégis megelégedne, akkor nagyban megnőne a maradásának az esélye. De mint korábban írtam az ügynököknek is van eszük.

Johnathan Hankins igényei is befolyásolhatják a történetet. Ő évi 8-9 millió dollárra számíthat, de ha egy vagy két millióval kevesebbel is beéri, akkor nem lepődnék meg ha az ő megtartása mellett döntenénk és a defensive end posztra egy kicsivel olcsóbb megoldást keresnénk.

A 4 éves, 59 millió dolláros fizetés ezzel a garantált értékkel szerintem kigazdálkodható, bár véleményem szerint ennél több garantált pénzre lesz szükség. Kb. ez az a határ ameddig érdemes elmenni. Egy év múlva meg kell hosszabbítani Justin Pugh és Weston Richburg szerződését is, bár előbbi nem dobna sokat a fizetéseken, hiszen idén az 5. éves opciójával fog pályára lépni. Utána Odell Beckham Jr. és Landon Collins következik, de addig lesz olyan játékos akin spórolni tudunk (pl. Dominique Rodgers-Cromartie) és a salary cap is nőni fog, így komolyabb veszteségek nélkül is beleférhet ez a szerződés.

bejegyzesgiantsbanner.jpg

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu