Jason Pierre-Paul is franchise taget kapott

A New York Giants franchise taget adott Jason Pierre-Paulnak. A defensive end így nagyságrendileg 17 millió dollárt keresni az idei szezonban. A tavalyi szezont egyéves, 10 millió dolláros szerződéssel játszotta végig, így pénzügyileg rövidtávon előrelépés a tag.

2015-ben már megtettük egyszer ezt a lépést és akkor a nyár folyamán az asztalon volt egy hosszútávú szerződés is, de a július 4-i baleset mindent felforgatott. A játékos elmondta, hogy több egy éves kontraktust nem akar aláírni, hiszen bebizonyította, hogy a tűzijátékos incidens után is hatékony defensive end tudott maradni, így rászolgált arra, hogy hosszútávra kötelezze el magát. A tag tehát egyik félnek sem lehet megoldás.

A tavalyi költekezés akkor ér igazán valamit hogyha idén egyben tartjuk a csapat nagy részét. Ennek a része JPP megtartása is, de az ilyen képességű pass rusher mindig is hiánycikknek számított az NFL-ben. A franchise tag 17 millió dollárral terheli a salary capet és egy évre szól. Július 15-ig kell megállapodni a szerződésről, különben a játékos csak az egy éves szerződésével játszhat a szezonban. A mi esetünkben nem exkluzív FT-ről van szó, tehát a szabadügynök piac nyitásakor (március 9) bárkivel tárgyalhat Pierre-Paul. Ha megállapodott egy másik csapattal, akkor azt az ajánlatot matchelhetjük és ebben az esetben marad a mi játékosunk. Ha ez nem történik meg, akkor a távozásért cserébe két darab első körös választási joggal gazdagodunk. Ez nem fog bekövetkezni...

Paul Schwartz arról írt, hogy egyelőre elég távoli a megállapodás. Ez részben igaz lehet, részben viszont azt gondolom, hogy a teljes valóságot ő sem tudja, hiszen nem hiszem, hogy Jerry Reese a franchise tag mellett döntene abban az esetben, ha teljesen reménytelennek látná a helyzetet. Ha úgy dönt, hogy kiengedi a játékost a piacra, akkor egy esetleges távozás esetén jó eséllyel egy harmadik körös választási joggal gazdagodtunk volna 2018-ban. És azt se feledjük, hogy az ügynökök is szeretik néha elferdíteni az igazságot, az ő céljuk csakis a minél nagyobb fizetés kiharcolása.

A helyzet tehát senkinek sem jó. Valamivel több mint 30 millió dollárnyi helyünk van a fizetési plafon alatt, ebből ez a 17 millió dollár több mint a felét levenné ami alaposan csökkentené a mozgásteret. A "határidő" március 9, eddig kellene megállapodni. Azt eddig is tudtuk, hogy nem olyan egyszerű megegyezni JPP-vel, de az utolsó pillanatban eddig mindig beadta a derekát. Azt biztosra veszem, hogy az általunk kínált ajánlat sem kicsi, bár az biztos, hogy lenne olyan csapat aki irreálisan magas összeget adna neki. Ezt mi nem tehetjük meg, tavaly Olivier Vernon érkezett aranyáron, a fizetésekben pedig valamennyire egészségesen kell tartani az arányokat. Ennek ellenére az ESPN által "kiszámolt" 59 millió dolláros deal kigazdálkodható. Persze nem hiszem, hogy az éves átlag az elsődleges probléma, sokkal inkább a garantált összeg és a különböző megszerezhető bónuszok jelenthetnek gondot. Ne feledjük, hogy még egyszer nem akarnánk kockáztatni, a július 4-i baleset pedig sokat csökkenthetett a bizalmon.

És hogy mit gondolok az egészről? Már korábban is leírtam, hogy nálam Pierre-Paul megtartása lenne az első számú prioritás, de ha ez nem jön össze, akkor Johnathan Hankins-t fizetném meg. A mai nappal a kérdés eldőlt, JPP-t akarjuk megtartani. Ez több dollárba fog kerülni, mint Hankins megtartása, de az eredmény is jóval meggyőzőbb lehet. Az elmúlt évek sikertelenségei után felszálló ágba kerülhet a franchise és nem elképzelhetetlen egy újabb playoff menetelés. Erre azonban kb. 2-3 év van és azt gondolom, hogy Reese is all-in módba kapcsolt. Amellett, hogy a pénz is fontos befolyásoló tényező lesz, szerintem az is átfut Pierre-Paul fejében, hogy egy sikeres csapat tagja lehet, ráadásul néhány erős szezonnal a Giants legendák közé is emelkedhet. Valóban megérne pár millió dollárt az, ha mondjuk Jacksonville-be költözne és jó eséllyel csak szenvedne? Anno Victor Cruz is pont emiatt maradt és úgy érzem, hogy csak idő kérdése lesz megállapodni JPP-vel is.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu