Statisztikák és érdekességek: 2. hét - Atlanta Falcons

A meccsel kapcsolatos érdekességek

- A Falcons áll jobban az egymás elleni eredményeket tekintve, 28-18 a győzelmi mutatójuk, ebből 17-6 hazai pályán. A Panthers 6-5-re áll az utolsó 11 találkozót tekintve a Falcons ellen, de 2014 óta nem tudtak nyerni Atlantában.

- A vasárnapi (szeptember 16) a legkorábbi találkozó lesz a szezonban, mióta a Panthers és a Falcons szeptember 10-én találkozott egymással a 2006-os szezon első hetében. 2009-ben is a 2. héten találkoztak, de az szeptember 20-án volt.

- A Panthers a franchise történetében a nyolcadik alkalommal kezdhetné a szezont 2-0-val és az elmúlt öt szezonban ez lehet a negyedik alkalom. A Carolina mindössze egyszer (2002) nem jutott be a rájátszásba azokban az években, amikor 2-0-val kezdett.

- A Panthers defensive koordinátora, Eric Washington 2004-ben edzőtábori gyakornok volt az Atlanta csapatánál, a linebacker-eket segítette. A Falcons defensive koordinátora, Marquand Manuel játszott a Panthers csapatában 2007-ben.

- A Panthers defensive tackle-je, Dontari Poe 2017-ben a Falcons csapatában játszott. A Panthers punter-e, Michael Palardy a 2016-os edzőtábor során az Atlanta gyakorló csapatában szerepelt.

- A Panthers irányítója, Cam Newton College Park-ban született és Westlake High School-ba járt. A Falcons elleni 14 meccsén karrierje során Newton 18 passzolt touchdown-t és hét futott TD-t szerzett, a passer rating-je 76,7.

- A Panthers fullback Alex Armah a West Georgia csapatában játszott és Dacula-ból származik. A defensive tackle Kyle Love College Park-ban született.

- A Falcons safety Justin Bethel Blythewood-ból (S.C.) származik és a Presbyterian College-ba járt. A Falcons elkapója, Justin Hardy Vanceboro-i és az East Carolina csapatában játszott. A Falcons defensive falemberei, Grady Jarrett és Vic Beasley Jr. a Clemson University csapatában játszottak.

Érdekességek a Cowboys elleni meccsről

- A Carolina 21 meccs óta nem engedett 100 yardos futót és a Dallas running back-jét, Ezekiel Elliott-ot 69 futott yardon tartotta 15 futásból. A meccs Elliott harmadik legrosszabb találkozója volt karrierje során, az elmúlt három szezonban 26 meccsen lépett pályára. A Panthers csak 94 futott yardot engedett a Dallas-nak. A Carolina a legutóbbi 17 meccsén 12 alkalommal tartotta az ellenfelét 100 vagy kevesebb futott yardon.

- A Carolina hat egymás utáni hazai meccset nyert meg. Ez a sorozat a Vikings és a Patriots csapatával holtversenyben az NFL leghosszabb aktív sorozata.

- A Panthers 2017-ben a harmadik volt az NFL-ben 50 sack-et szerezve. Ez a tendencia folytatódott, amikor a Panthers hatszor sack-elte az irányító Dak Prescott-ot. Ez holtversenyben a legtöbb sack egy meccsen a Carolina csapatától a 2016-os szezon 8. heti, Arizona elleni meccse óta (akkor 8 volt). Az 1. hét után a Carolina a második helyen áll az NFL-ben a sack-ek számát tekintve. Kawann Short (2), Mario Addison (1.5), Wes Horton (1.5) és Shaq Thompson (1) mind hozzájárultak a sack-invázióhoz.

- A Panthers 147 yardot futott a szezonnyitón, ez volt a 91. 100 futott yardos meccs a vezetőedző Ron Rivera irányítása alatt. A Carolina mutatója a Rivera-korszakban 39-13 azokon a meccseken, amikor több mint 100 futott yardot értek el és az ellenfél 100 futott yard alatt volt. A Carolina legjobb futója a meccsen az 58 futott yardig jutó irányító, Cam Newton volt. Ez volt Newton legtöbb futott yardos meccse karrierje során a szezonnyitó találkozókat tekintve.

- A Carolina mindössze nyolc pontot engedett a Dallas-nak a szezonnyitón, ez a második szezon egymás után, amikor a Panthers az ellenfelét 10 pont alatt tartotta az 1. héten. A 2013-as szezontól kezdve a Panthers védekezése 11-szer tartotta az ellenfelét 10 pont alatt, amivel az NFL-ben a hatodik helyet foglalják el.

Next Gen statisztikák

Az NFL Next Gen Stats alapján:

- A  támadó koordinátor Norv Turner kihangsúlyozta Newton számára, hogy gyorsabban passzolja a labdát az elkapóknak. Newton passzai az 1. héten átlagosan 5,7 yardot tettek meg a levegőben, 65,4%-os elkapási hatékonysággal. 2017-ben átlagosan 8,2 yardot repült a labda, 59,1%-os hatékonysággal. 2016-ban az átlag 11,0 yard volt, az arány pedig 52,9%.

- McCaffrey futási hatékonysága (a szerzett yardok és a ténylegesen futott yardok aránya, minél alacsonyabb a szám, annál inkább futott „nyílegyenesen előre“ egy játékos) 2018-ban 3,19, amivel a bajnokságban a negyedik legjobb. Tavaly ez a mutató 4,63 volt, amely a 42. helyre volt elég.

- Thompson sack-je mindössze 2,2 másodpercet vett igénybe, ez volt a második leggyorsabb sack az 1. héten. Short átlagos távolsága az irányítótól a dobás pillanatában 3,7 yard volt (a ligaátlag 4,49 yard volt az 1. héten).

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu