Minden idők egyik legjobb évfolyama?

Hemzsegett a tehetségekben a 2014-es NFL Draft, a játékosbörze előtt egy kiemelkedően erős class-t jósoltak a szakértők. Azóta eltelt négy év és be is jöttek a jóslatok, számos klasszist adott ez az évfolyam a ligának. Hatványozottan igaz ez az elkapókra, akik közül öt játékost is kiválasztottak az első körben. Odell Beckham Jr. nevével lehet fémjelezni a társaságot, aki a leggazdagabb elkapóvá vált a szezon kezdete előtt. De kik tartoznak még ebbe az elit névsorba?

Várható volt, hogy OBJ lesz a legjobban fizetett WR és a végösszeg is azt tükrözi amire számítottam. 4424 yardot és 38 touchdownt szerzett az első négy évében úgy, hogy újoncként ki kellett hagynia négy összecsapást, tavaly pedig összesen jutott neki ennyi mérkőzés, ráadásul az előszezonban elszenvedett sérülése miatt csak két alkalommal tudott kezdeni. Meg is érdemli a pénzt, a képességei alapján Julio Jones és Antonio Brown mellett van a helye. Némi kérdőjel akad a viselkedésével kapcsolatban, de éretten kezelte az idei nehéznek tűnő offseasont, hiszen Khalil Mackhez és Aaron Donaldhoz hasonlóan ő is a holdout mellett dönthetett volna, viszont az edzőtábor első napján jelentkezett és keményen tolta végig a training campet.

A '14-es draft előtt Sammy Watkins volt a legmagasabban rangsorolt elkapó, de egyelőre nem tudott teljesen megfelelni az elvárásoknak. Az első három évében több sérüléssel is meg kellett küzdenie, a Bills pedig le is mondott róla és elcserélték a Rams-hez. Ott Sean McVay munkássága ellenére sem tudott megújulni és Cooper Kupp, Robert Woods, valamint a futó Todd Gurley mögött csak Jared Goff negyedik számú célpontjaként funkcionált. Nem is marasztalták a nyugati parton és Kansas City-ben írt alá egy bombaszerződést, 48 millió dollárt kereshet meg három év alatt. A kontraktus gyakorlatilag két évre szól, hiszen 2019 után 14 millió dollárt spórolhat az elküldésével a Chiefs, szóval jól kell játszania. Egyértelmű, hogy jóval gyengébb játékosokat is találunk Watkins-nál, de az előzetes várakozások alapján többet vártunk volna tőle.

Sokkal jobban bejött a Buccaneers-nek Mike Evans, aki eddig minden szezonjában 1000 yard felett zárt. Pedig nagyobb kockázat volt az ő draftolásában, hiszen még az egyetemi játékosok között is tapasztalatlannak számított és elsősorban a fizikai képességeivel dominált a college-ben, ezzel pedig könnyen be lehet fürödni az NFL-ben. Ő is idén kapta meg a nagy pénzt, Beckhamhez hasonlóan 5 évre írt alá 82,5 millió dollárért cserébe.

A szélvészgyors Brandin Cooks bemutatkozását is epekedve várták a Saints szurkolói és valóban veszélyes párost alkotott Drew Brees-zel. Nem tartott sokáig a románc, hiszen három év után a Patriots játékosa lett Cooks, egy első és egy harmadik körös választási jogért (+ még egy 4. körös pickkel gazdagodott a New England) szerezte meg őt Bill Bellichick. Ez a házasság sem örök életre szólt, hiszen az idei offseasonban egy újabb trade következett, ezúttal pedig a turbó módba kapcsoló Rams volt a vevő. Talán itt otthonra találhat a korábbi Oregon State WR, hiszen 5 évre szóló, 81 millió dollár értékű kontraktust írt alá július. 17-én.

Persze nemcsak az első körben találtak kimagasló tehetségeket a general managerek, a draft második napjáról is értékes játékosok találtak gazdára. Közéjük tartozik Davante Adams, aki két átlagos szezon után a lovak közé csapott és az elmúlt kettő esztendő mindegyikében 10 TD felett zárt és alulról karcolta az 1000 yardos határt. Ő is megkapta a jól megérdemelt hosszabbítást, 58 millió dollárral gazdagodhat a következő négy évben.

Allen Robinsonnak a 2015-ös éve volt brutális, utána azonban nem tudta ezt megismételni, a tavalyi szezonja pedig ACL szakadás miatt a kukában landolt. Az előszezonban a WR gondokkal küszködő Bears csapott le rá, akik három évre igazolták le 42 millió dollárért cserébe.

Jarvis Landry a legjobb példa arra, hogy nem feltétlenül számít a Combine-on mutatott teljesítmény, hiszen a korábbi LSU játékos 4,77 másodperces 40 yardot "repesztett", ami egy átlagos linebacker időnek felel meg. Négy évig volt a Dolphins játékosa, franchise taget kapott, aminek az aláírása után egy idei negyedik és egy jövő évi hetedik körért elcserélték a Browns-hoz, ahol 75,5 millió dollárt kereshet a következő öt évben. Az eddiginél jobban megismerhettük az idei Hard Knocks-ban, ahol megmutatkozott a versenyképes mentalitása. Az első részben a többi elkapót szúrta le amiért ellazsáltak néhány edzést, majd Terrance Mitchellel akadt össze.

Itt sem ért még véget a sor, több olyan WR-t is találunk akik ugyan nem váltak klasszisokká, azonban ők is képesek a jó teljesítményre. Az egyik ilyen Donte Moncrief, aki annak ellenére, hogy alaposan visszaesett visszaesett, közel 10 millió dollárral fog gazdagodni idén a Jaguars-nál. Marquis Lee csapattársa lett, aki négy éves, 38 millió dolláros kontraktust írt alá, azonban az idei évet ACL szakadás miatt biztosan kihagyja. Egy hasonló sérülésen Kelvin Benjamin is átesett, aki nem kellett a Panthers-nek és a Bills-hez cserélték el tavaly. Paul Richardson is meglepően gazdag lett, benne a Washington Redskins látta meg a fantáziát egy jó seattle-i szezon után.

Nem lepődnék meg, ha kicsit elvesztettétek már a fonalat, így összefoglalom az eddig leírtakat. Kezdem a fizetésekkel, a spotracet hívtam segítségül:

  • Odell Beckham Jr.: 5 év, 90 millió $, 65 millió $ garantált
  • Mike Evans: 5 év, 82 millió $, 55 millió $ garantált
  • Brandin Cooks: 5 év, 81 millió $, 49,6 millió $ garantált
  • Jarvis Landry: 5 év, 76 millió $, 47 millió $ garantált
  • Davante Adams: 4 év, 58 millió $, 30 millió $ garantált
  • Sammy Watkins: 3 év, 48 millió $, 38 millió $ garantált
  • Allen Robinson: 3 év, 42 millió $, 25 millió $ garantált
  • Paul Richardson: 5 év, 40 millió $, 16,5 millió $ garantált
  • Marqise Lee: 4 év, 34 millió $, 16,5 millió $ garantált
  • Donte Moncrief: 1 év, 9,6 millió $, full garantált

Összesítve:

560,6 millió dollár, amiből 352,2-t biztosan megkapnak a játékosok. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 35 millió dollárt mindenképp kézhez kapnak, de ennél lényegesen több jut hozzájuk, és akkor még nem beszéltem a mindenféle szponzori pénzekről és az egyéb bevételekről sem. Brutális.

A statisztikák is hasonlóan meggyőzőek (nincsenek benne az idei szezon számai):

  • Jarvis Landry: 400 rec, 4038 yard, 22 TD
  • Odell Beckham Jr.: 313 rec, 4424 yard, 38 TD
  • Mike Evans: 309 rec, 4579 yard, 32 TD
  • Brandin Cooks: 280 rec, 3943 yard, 27 TD
  • Davante Adams: 237 rec, 2811 yard, 26 TD
  • Allen Robinson: 202 rec, 2848 yard, 22 TD
  • Sammy Watkins: 192 rec, 3052 yard, 25 TD
  • Marqise Lee: 171 rec, 2166 yard, 8 TD
  • Donte Moncrief: 152 rec, 1875 yard, 18 TD
  • Paul Richardson: 95 rec, 1302 yard, 8 TD

Jól látszik, hogy elég nagy a szórás a nagy szerződést kapó játékosok között, hiszen Paul Richardson négy évi statját többen is teljesítették már akár egy szezon alatt is. Ennek ellenére így is hihetetlenül néz ki a játékosonkénti átlag:

  • Négy szezonra: 235 rec, 3103 yard, 22 TD
  • Egy szezonra: 58 rec, 775 yard, 5 TD

Azt hiszem sokan elfogadnának egy ilyen elkapót mondjuk a második körben. Persze nem mindig kapja meg az ember az előre kívánt karácsonyi ajándékát. Vessünk egy pillantást az első körös elkapókra, akik közül számításba kell venni Kelvin Benjamint (184 rec, 2641 yard, 19 TD) is. Így a következő átlag jön ki:

  • Négy szezonra: 255 rec, 3727 yard, 28 TD
  • Egy szezonra: 63 rec, 931 yard, 5 TD

Még ezek a számok is lehetnének durvábbak, ha nem sérül meg tavaly OBJ és tartósabb marad Watkins valamint Benjamin. Ennek ellenére nem túl gyakori, hogy öt WR-t választanak ki az első körben, akik szinte mind be is válnak.

Mikor egy csapat a draft első két napján választ játékosokat, akkor jogosan várja tőlük, hogy kezdőkké váljanak a jövőben. Az első körös pickekkel szemben még ennél is nagyobbak az igények, klasszisteljesítményt akarnak tőlük a szurkolók. Ezt rendre meg is kapták a 2014-es évfolyamtól, hiszen Odell Beckham Jr. a jelenkor egyik legnagyobb klasszisává nőtte ki magát, de nem sokkal marad el tőle Mike Evans sem. Ugyan a Sammy Watkins-Brandin Cooks-Kelvin Benjamin hármas a csapatváltás(oko)n is túl van, de tőlünk is láttunk már olyan szezonokat amelyek megmutatták, hogy bizony van bennük potenciál. A valódi értéküket a következő 3-4 év fogja eldönteni. És akkor még nem szóltam a második napos gyémántokról, hiszen Jarvis Landry, Davante Adams és Allen Robinson is a liga legjobbjai között van.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu