Amit tudnod kell: New York Giants

Az utolsó meccs (Saints 33 - Giants 18): A New York 4. heti meccse a New Orleans ellen ígéretesen kezdődött. Egy 2 yardos touchdown passz az irányító Eli Manning-től az elkapó Sterling Shepard-nak a sikeres lezárása volt a 10 játékból álló, 75 yardos nyitó drive-nak, amelynek köszönhetően először a Giants iratkozott fel az eredményjelzőre.

A védelem, amelyet a linebacker Alec Ogletree és a safety Landon Collins vezetett, négy mezőnygólon tartotta a Saints csapatát a második negyedig, így a második félidőt 12-7-es Saints vezetéssel kezdték a csapatok. Az utolsó 30 perc azonban katasztrofálisnak bizonyult, a Saints running back-je, Alvin Kamara három futott TD-t szerezve bebiztosította a Saints győzelmét.

Annak ellenére, hogy Drew Brees-t kordában tartották, 32 passzkísérletéből csak 18 volt sikeres, 217 yardot szerezve,  a Giants nem tudta megfogni Kamara-t (181 yard), ami végül az egyik legfontosabb tényező volt a Giants vereségében.

"A hangsúly egyértelműen Kamara-n volt, a megállításán, hogy biztosak legyünk abban, nem szerez yardokat. Őszintén szólva, jobb meccse volt, mint nekünk." mondta Collins.

Ogletree és Collins együttesen 26 tackle-t és három yardveszteséges tackle-t értek el a vereség során. Támadásban Manning 41 passzából 31 lett sikeres, 255 yardot és egy touchdown-t passzolt. A runnig back Saquon Barkley 10 futásból 44 yardot és egy touchdown-t szerzett, emellett volt hat elkapása is 56 yardért. Shepard volt a csapat legjobbja 10 elkapással és 77 elkapott yarddal, miközben az elkapó Odell Beckham Jr.-nak hét elkapása és 60 yardja volt.

Az 5. héten a Giants a 12. a védekezést és a 25. a támadást tekintve.

Saquon, a csoda újonc: Ahogyan ebben a szezonban már oly sokszor, Barkley a New York-i támadóalakulat egyik legfényesebb pontja volt a New Orleans ellen. A 2018-as NFL Draft második körében kiválasztott Barkley, kihasználva agilitását és sokoldalúságát, nagy hatással volt a meccs képére mind a négy meccsen. A legjobb az újoncok között a futott yardok (216), az elkapások (27)  tekintetében és az Atlanta csapatában játszó Calvin Ridley-vel holtversenyben a legtöbb elkapott yard (193) is az ő nevéhez fűződik.

Annak ellenére, hogy a 4. héten csak 16 futása volt, ami ebben a szezonban a legkevesebb, Barkley az ötödik játékos lett az NFL történetében, aki meccsenként legalább 100 yardot szerzett karrierjének első négy meccsén. Barkley már bebizonyította, hogy képes megoldani a feladatot, amit rábíztak, de a döntő fontosságú fumble a running back Wayne Gallman-tól a második negyedben arra késztette a vezetőedző Pat Shurmur-t, hogy elgondolkodjon azon, vajon a Penn State egykori játékosa elég lehetőséget kap-e.

"Szeretnék még egy párat, és azok minden bizonnyal futások lennének." mondta Shurmur. "Amikor a labdát akarjuk futtatni, akkor a labdát akarjuk futtatni, és amikor passzolni akarunk, akkor passzolni akarunk. Robbanékonyak akarunk lenni és hatékonyan akarjuk csinálni. Ez a lényeg."

A labda átadása Barkley-nek kulcsfontosságú a Giants csapatánál, ha sikeres futójátékot akarnak és egy harcias Carolina defensive line ellen az újoncnak a legjobb játékára lesz szüksége.

A passzjáték még mindig keresi önmagát: A 4. heti vereséget követően Beckham csalódott volt amiatt, hogy az offense képtelen volt pontokat szerezni, miután a védelem az első félidőben csak 12 pontot engedett a Saints csapatának. A 4. heti meccs előtt a Giants offense átlagosan 18 pontot ért el meccsenként, miközben a Saints védelme 34.3 pontot engedett.

"Ki kell használnunk ezt támadásban. Pontot kell szereznünk és össze kell raknunk a drive-okat, ahogy azt az első drive során is tettük." mondta Beckham. "Ezt bármikor meg kell tudni csinálni, különösen akkor, ha olyan csapat ellen játszol, mint a Saints, akik nagyon hatékonyak támadásban."

Az első három meccsen a Giants összesen 73 pontot ért el, ami a ligában a hatodik legkevesebb volt. A csapat emellett a 20. volt a passzolt yardok (232.2) tekintetében és a hatodik legtöbb fumble (6) is náluk volt.

Az end zone-ba jutással is küszködött a Giants, annak ellenére, hogy Beckham és Shepard is  top elkapónak számít.

Beckham-et széles körben a liga egyik legjobb elkapójának tekintik, az 5. hét előtt a negyedik helyen áll az elkapások (31), de csak a 16. az elkapott yardok (331) tekintetében és TD-je sincs még. Ez a második alkalom a karrierje során, amikor a 2014-es első körös választás nem szerzett TD-t az első négy meccsén. Miután 2017-ben kihagyta az 1. hetet, Beckham négy meccsen játszott, mielőtt az 5. héten megrepedt a bokája és a szezon hátralévő részét kihagyta. A sérülést megelőzően Beckham az első három szezonjában minden évben bekerült a Pro Bowl keretbe.

Sheppard Beckham távollétében tűnt fel az elmúlt szezonban, 731 yarddal és 59 elkapással zárta az évet. Jelenleg Shepard az elkapók között a 15. legtöbb elkapással (24) rendelkezik és van két elkapott TD-je is.

A 37 éves Manning-et 15 alkalommal sack-elték, a támadó koordinátor Mike Shula legnagyobb bánatára, aki 2013 és 2017 között a Panthers támadóalakulatát irányította. Az idő hiánya az, ami nyilvánvaló volt számos játék során. A New Orleans ellen Manning kénytelen volt több check-down passzt is eldobni és 6,2 yardos passzonkénti átlagon tartották. Csak két próbálkozása volt több mint 20 yardos.

A szezonban Manning 6.99 yardot passzol játékonként - ez a 11. legrosszabb az NFL-ben - a leghosszabb sikeres passza pedig 37 yardos volt a Dallas ellen az 1. héten. Amikor megkérdezték a mély passzok hiányáról, Manning kihangsúlyozta, hogy türelmes és nem fog erőltetni semmit. "Ez általában rossz játékokhoz vezet. Vannak robbanékony játékok anélkül is, hogy mélyeket passzolnánk." mondta Manning.

Az offense hiányosságainak ellenére Manning látja a fejlődést. "Egy olyan offense-t látok, amely elvégzi a javításokat. Nincsenek hibák. Nem a rossz irányba megyünk. Keményen dolgoztunk." mondta Manning. "Látom a csapatot, amely nagyon keményen felkészül, keményen dolgozik, mindent jól csinál és továbbra is ezt kell csinálnunk.

"Fel kell emelnünk a fejünket, meg kell találnunk a módját, hogy összeálljanak a dolgok és meg kell találnunk a győzelemhez vezető utat."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu