Saints megállította a Rams hengert

nola_1.jpg

Senki nem várja el az NFL-ben hogy egy csapat veretlenül legyen bajnok. Vannak olyan együttesek amelyek nagyon közel voltak hozzá (helló 1998-as Vikings, 2004-es Steelers és természetesen a 2007-es bostoni csalók, aka. Patriots), ám nem véletlen, hogy ez eddig mindössze egyetlen gárdának, az 1972-es Miaminak jött össze. 2018-as szezonban sokan reménykedtek benne, hogy a Rams-nek sikerül összehozni egy történelmi évet, ám LA sárga-kék fele belerohant egy Saints-be és ezzel elbukott az idei utolsó makulátlan klub is.

 

Aki ismeri az amerikai focit, egyetemit és profit egyaránt, az tudja, hogy a játék legkeményebb szurkoló bázisát a mély délen találjuk, ott ahol ez az egyetlen lehetőség a szegénységből való kiugrásból. Alabama, Mississippi, Texas, Florida, és Louisiana azok az államok, ahol a játék legerősebb utánpótlás bázisa található. Nem véletlen, hogy errefelé mindenki él-hal a fociért, legyen az középiskolai, egyetemi vagy a profi. Hiába jönnek évről-évre a hurrikánok, ez az a játék, amelyik összetartó erőként hat az itteniekre. Nem véletlen, hogy az LSU egyetem és a Saints stadionját tartják a legkeményebb, leghangosabb helynek (Seattle az északot uralja), ahol ezt a sportot játszani lehet. Nem véletlen tehát, hogy ha nagyon megy a Drew Brees vezette alakulatnak, akkor kevés együttesnek van esélye nyernie a Mercedes-Benz Superdomeban. A 2018-as éveben ez egyedül a Tampának sikerült, egy roppant furcsa szezonnyitón. Azóta nem hogy NOLA-ban, de idegenben sem sikerült legyűrni Sean Payton tanítványait.

 

Ilyen előjeleket látva érkezett a városba a veretlen LA Rams, hogy folytassa idei menetelését. Az NFC, és talán a liga, legjobb gárdája hiába jött 8-0-s mérleggel, Sean McVay-ék szempillantás alatt egy adok-kapokban találták magukat, amit nem bírt el a még mindig nagyon fiatal keret, és a szünetre 35-17-es hátránnyal vonultak az öltözőbe. Pedig nagy meglepetés nem érhette az ifjú mestert, hisz ha Brees és a körülötte játszók mind egészségesek, akkor a Saints bárki ellen képes szempillantás alatt 30-at szórni. És most mindenki nagyon fitt ám. Az első játékrészben Alvin Kamara volt elemében, a másod éves futó ellen esélytelen volt az LA eddig remeklő védelme:

 

 

Ami roppant meglepőbb volt, hogy a második játékrészre nem a lendületben lévő hazaiak, hanem a komoly verést elszenvedő vendégek jöttek ki nagyobb harci kedvvel, és ennek, valamint Jared Goff-nak (391 jard, 3 TD, egy eladott labda) köszönhetően zsinórban 21 pontot szereztek, és így a hajrára egállal fordultak a csapatok. Ám ekkor megtorpant a Rams, amit vendéglátók kihasználtak, és, ha egy kicsit késve is, egy remekbe szabott Brees-Thomas-akcióval lezárták a meccset. A Qb 346 jarddal és 4 TD-vel, míg az elkapó 211(!) jarddal és ezzel a gyöngyszemmel tette emlékezetessé az estét:

 

 

A Saints egy 10-ás rohamnak hála 45-35-ra megnyerte az év eddig legjobb meccsét, és ezzel lépéselőnybe került a Rams-szel szemben a pályaelőnyért folytatott versenyben. Az elmúlt évek ugyanis bebizonyították, hogy a NOLA a play-offban főleg otthon tud igazán nagyot alkotni. Ám aki elkönyvelte, hogy Paytonék 15-1-es alapszakaszt fognak produkálni, azokat el kell, hogy keserítsem. A New Orleans éve még csak most kezd belelendülni (Falcons, Eagles, Steelers, Panthers kétszer is), és az ellenfeleket látva simán benne lesz még jó pár vereség.

 

Szerintem a Rams is jól jött ki a vereségből. Egyrészt McVay-ékről lekerült a veretlenség okozta nyomás, másrészt el lehet kezdeni készülődni a rájátszásra. Gurley-ék hátralévő mérkőzési közül egyedül a Chiefs elleni november 20.-ai Mexikóvárosi derbi tűnik komolynak, a többi hat meccs mind nyerhető, és ne feledjük, hogy a sárga-kékeknek még lesz egy pihenő hetük is, ami plusz előnyt jelenthet az ellenfelekkel szemben.

 

Ja és még valami. Kellemes pezsgőzést a 72-es Delfineknek!