A fekete holló

bengals.jpg

Van ugyebár egy olyan közismert mondás, amely szerint egy fecske nem csinál nyarat. De vajon egyetlen holló elég lehet ahhoz, hogy az amúgy nem túl meleg klímával megáldott Baltimore-ban felforrósodjon a hangulat, és a szurkolók között újra kitörjön a futball-láz?

 

Az olvasóknak tisztelettel jelentem, végre megkaptam a választ arra a kérdésre, hogy vajon a Baltimore vezetősége miért is draftolta Lamar Jacksont. Tuti, hogy nem azért, amit eddig láttunk tőle a pályán. Sokkal inkább azért, amit a Bengals ellen mutatott! Oké, csupán azért került be a kezdőcsapatba, mert Flacco sérüléssel bajlódik, de hány olyan játékos volt már a ligában, aki megkapta az esélyt, mégsem tudott élni vele, és ment a süllyesztőbe.

 

Nos, Jackson szerintem élt a lehetőséggel, és még akkor is így gondolom, ha egyszer eladta a labdát, és pontosan nulla, azaz nulla darab touchdown-passzt osztott ki. Nem egy acélos bemutatkozás kezdő QB-ként, ebben azért egyet érthetünk, de ha nyer az általa irányított csapat, akkor ezek a statisztikák pont senkit sem érdekelnek.  Jó tudom, tudom, a Cincinnati rúgójának kihagyott mezőnygólja, és a Ravens védelem emberfeletti teljesítménye is kellett a negyedik negyedben a 24-21-es hazai sikerhez.

 

De Jackson eredeti posztján történt bevetése után az látszik, hogy a srácban tényleg van potenciál. Nekem amolyan Newton-Wilson keveréknek tűnt a játéka: sokszor az volt az érzésem, hogy mindent egyedül, futással akar megoldani – mint Newton -, míg máskor olyan passzt vállalt be, amit nem kellett volna – mint Wilson. A 13 átadásból összeszedett 150 jard nem rossz teljesítmény, ha csak két negyedig tartana egy mérkőzés… Ugyanakkor a futóteljesítménye egészen ütős volt: 27 labdacipelés 117 jardért. Vagyis, ahogy azt már olvashattátok, Colin Kaepernick óta (2016, 12. hét) a Ravens újonca az első irányító, aki egy mérkőzésen átlépte a 100 futott jardot.

 

A Baltimore egyébként három vereség után nyert ismét, és tíz mérkőzés után ötvenszázalékos teljesítménnyel áll, éppúgy, mint a legyőzött ellenfele. És hogy ez miért fontos? Nos, azért mert papíron még bőven van esélye arra, hogy befogja az AFC északi csoportját vezető Steelerst. A Ravens sorsolása nem nevezhető rossznak, mivel a soron következő két ellenfél – Oakland (o), Atlanta (i) – verhető, ugyanakkor az is tény, hogy a csapat sorsa nem a saját kezében van. Szóval adott a kérdés: vajon egyetlen holló elég lehet ahhoz, hogy playoff-ba vezesse a gárdát és újra futball-lázzal fertőzze meg a várost?

El Fary