AFC konferencia-figyelő!

jackson.jpg

A múlt hetünk igazán szerencsésen alakult az idei playoff szempontjából, és ebben nem csak a Bengals legyőzésének volt szerepe, hanem a többi, AFC-t érintő meccsen is számunkra kedvező végeredmény született, így jelenleg ott kuksolunk a 6., wildcard helyen.

Az öt pozitív mérlegű csapat mögött viszont óriási 5-5-ös tumultus van: 5 csapat verseng a kiadó wildcard helyekért. Itt már bizony a mérleg önmagában nem elegendő a sikerhez, a különféle, bonyolult(nak tűnő) tie-breaker procedúrák határozzák meg majd a végleges sorrendet.

A főcsoportot vezető Chiefs óriási játékban alulmaradt a Ramsszel szemben hétfő éjszaka, így megérdemelnek egy hét pihenőt, de rajtuk kívül mindenki játszik az AFC-ben, és minden meccsnek hatása lehet további sorsunkra.

Ha nyerünk, minden rendben van – mondaná a rutinos olvasó, ám el kell keserítsek mindenkit, ezen a héten ez az alaptézis nem működik: a Bengals egy W-vel akkor is elénk kerül, ha mi 200-0-ra verjük az Oaklandet. Hogy miért? Itt jön be a képbe ismételten a tie-breaking ördöge: mivel verik a Brownst, az ugyanazon ellenfél elleni eredmény (is) számít egyforma mérlegnél. Tehát röviden: ha a Bengals győz, övék a 6. wildcard hely.

Lesz azonban bőven bonyolító tényező vasárnap ezen kívül is, amit most igyekszünk megvizsgálni és bemutatni. (Megj: most 3 csütörtöki meccs lesz Hálaadás alkalmából, de mindhárom NFC-s összecsapás, minket nem érint)

Browns @ Bengals (19:00) – Egy no-brainer igazából: a Barnáknak sincs még minden veszve, szóval kotorniuk kell az eredményért, a bye week pihenője és a 10. heti, Falcons enneni győzelem momentuma segítségükre lehet, hogy odapörköljenek az NFL Legtúlértékeltebb Csapatának. A Bengalsnak viszont egy sima W is elég a 6. playoff hely behúzásához hétfő hajnalra.

Jaguars @ Bills (19:00) – Mindkét csapat 3-7-tel áll, mindkettőnek létfontosságú a győzelem, máskülönben integethetnek az idei playoffnak. Ha továbbjutunk, mi jobban örülnénk a Billsnek egy esetleges playoff-összecsapásban, úgyhogy nekik kellene egy hangyányival jobban szorítani, de amúgy közvetlen hatása nincs a végeredménynek ránk nézve.

Dolphins @ Colts (19:00) – Két 5-5-ös team csap össze Indyben, bármelyikük is nyerjen, elénk kerül, ha nem sikerül vasárnap megvernünk a Raiderst. A Colts jóval forróbb mostanában, mint a Miami, így ismét a gyengébb matchup reményében a floridaiaknak szurkolunk.

Patriots @ Jets (19:00, Sport2, a Brady-rajongók megkapják idei 75. meccsüket a televízióban) – A New Englandnek a Titanstől elszenvedett égést követően nem nagyon fér bele még egy L, a New Yorknak viszont nyernie kell, ha szeretne januárban még jegyeket eladni. Üsse kavics, drukkoljunk a frizurabárónak!

Cardinals @ Chargers (22:05) – Az LA nagyon szépen beleszaladt a denveri pofonba múlt héten, így –bár még 7-3-mal állnak– nekik sem sétagalopp a maradék 6 hét, muszáj zúzniuk, mert hosszú mögöttük a sor. A Cardinals (2-8) kikapott a Raiderstől (2-8) így sok babér nekik idén már nem terem, bár az NFC középmezőnye is hasonlóan szoros (és nyomi), mint a mi főcsoportunk, szóval tankolni még ők sem tudnak igazából. Természetesen nagyon tudnánk örülni egy arizonai győzelemnek.

Steelers @ Broncos (22:25, Sport2, a Pittsburgh sokadik meccsét is leadja a tévé) – Mi már néhány hete azon az állásponton vagyunk, hogy nyerjen inkább a Steelers, annyival később futunk velük össze a playoffban. Most sincs másképp: egy Charges elleni W hullámain szörfölő Broncos győzelem akár még meg is kavarhatja a szezon végeredményét.

Titans @ Texans (MNF, 02:25, Sport2) – Egészen kedd hajnalig kell várni a végeredményre, aminek komoly befolyása lesz a jövő heti playoff sorrendre – de ezt a törzsolvasóknak már nem kell külön kiemelni. A Titans kicsit most depis, miután beszipkázta Andrew Luck csavartjait múlt vasárnap, a Texansnak meg bitang jó lehetősége van elhúzni a nyomi South szerencsétlenjeitől, így mindkettőnek nagyon fontos a győzelem. Természetesen Houstonért szorítunk majd álmunkban, merthogy nincs az az pénz, amiért elcserélnénk egy kiadós alvást erre a “rangadóra”.

Összegezzük tehát, kinek kell tehát vasárnap szurkolni a Hollókon kívül: a Brownsnak, a Billsnek, a Dolphinsnak, a Cardinalsnak, a Patriotsnek (köptem egyet), Vasudvardnak (még egyet) és a Texansnak.

Legrosszabb szcenárió: 9. hely a playoff versengésben, a Bengals, Colts és Titans trió 6-5-ös mérlegre javít a mi 5-6-unkkal szemben, de ugyanilyen W-L aránnyal a nyakunkon lesz a Dolphins és a Broncos is.

Legjobb kimenetel: maradunk 6. helyen, a Colts-Dolphins párosból az egyik a nyakunkban fog loholni, de a többiekkel szemben marad némi tér a levegővételre a Falconsra felkészülő héten.

Bye Week: Chiefs

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary