Amit tudnod kell: Seattle Seahawks

Az alapok: A 11. hét eseményei után a Seattle a saját kezében tartja a sorsát a rájátszást tekintve. Egy vasárnapi győzelemmel a Panthers (6-4) elé kerülhetne a Seahawks (5-5) a rangsorban és a második wild card helyet birtokolná, köszönhetően az egymás elleni eredménynek. De egy győzelem megszerzése egy olyan stadionban, ahol a Carolina 10 meccs óta nem kapott ki, nem lesz kis feladat.

Mindkét csapatnak óvatosnak kell lennie, hogy Hálaadáskor a nagy igyekezet miatt nehogy átessen a ló túloldalára.

A megbízható Russell: Nem volt egyetlen olyan NFL vasárnap (vagy hétfő vagy csütörtökön) sem, amikor a Seahawks irányítója, Russell Wilson ne mutatta volna meg magát, mióta 2012-ben belépett a ligába.

A 11. héten a Packers ellen Wilson egy hét játékból álló, 75 yardos TD drive-ot vezetett az utolsó percekben, ezzel 27-24-re nyert csütörtökön a Seattle, ez volt karrierjének 20. negyedik negyedbeli fordítása és 25. meccset eldöntő drive-ja. Ezen a meccsen Wilson-t háromszor sack-elték, ez a legkevesebb a 7. hét óta.

A győztes meccseken Wilson átlagban 211,8 yardot passzolt meccsenként, 70,7 százalékos passz hatékonysági mutatóval és 10 touchdown mellé csak egy interception-t dobott. A vereségek során  is hasonló számokat produkált - 226,6 yard meccsenként, 63 százalékos mutató, 13 touchdown és  négy interception - de a legnagyobb különbség úgy tűnik az, hogy Wilson-t 22-szer sack-elték a vereségek, 10 alkalommal pedig a győzelmek során. És tudjuk, hogy Wilson mindig veszélyes, mint futó - 227 futott yardja van 27 futásból.

Az öt Carolina elleni alapszakasz meccsen Wilson 4-1-es mutatóval büszkélkedhet, az utolsó találkozó pedig 2016-ban egy 40-7-es győzelem volt Seattle-ben. Ezeken a meccseken Wilson passzainak 69,2 százaléka sikeres volt, átlagban 251,6 yardot passzolt és öt touchdown passzt adott. Emellett van még 136 futott yardja is a 27 futásból.

A két évvel ezelőtti viszonyoktól eltérően, amikor a Seattle uralta az NFC West divízióját, Wilson és csapata a második helyen tanyázik, köszönhetően a 10 meccsen mutatott hullámzó teljesítménynek.

A Seattle kerete 2016 óta megváltozott a labda mindkét oldalán, de Wilson-nak még mindig ismerős célpontjai vannak az elkapó Tyler Lockett és Doug Baldwin személyében. Lockett 38 elkapással 554 yardot szerzett és a TOP10-ben szerepel a szerzett touchdown-okat (7) tekintve, míg Baldwin 30 elkapással 327 yardot és egy TD-t ért el a sérülések ellenére. Várhatóan a tight end Nick Vannett és az ex-Panther Ed Dickson is fontos szerepet játszanak majd a meccsen.

A Seattle csapata a 14. a meccsenkénti szerzett pontok (24.6) és a 20. a meccsenkénti szerzett yardok (351.1) tekintetében, de Wilson időről időre bizonyítja, hogy neki mindössze egy kis dolog kell ahhoz, hogy valami nagy dolog történjen.

Újjáéledő védelem? Névsorolvasás! Ha elolvastad annak a védelem felállását, amely néhány évvel ezelőtt a Seattle-t az egyik legerősebb csapattá tette, gyorsan rájöhettél, hogy ezek az aktuális srácok nem azok a srácok.

A Legion of Boom napjai véget értek és bár néhány kulcsfontosságú darab, a jelenlegi 49ers játekos Richard Sherman kivételével továbbra is a keretben van, vagy az IR listán szerepelnek (Earl Thomas és Kam Chancellor), vagy kisebb sérüléssel bajlódnak (KJ Wright).

A helyükön új arcok mutatták meg magukat. Legfőbb vezetőjük a defensive tackle Jarran Reed és a defensive end Frank Clark. Mindketten második körös Seattle-i választások voltak (Clark 2015-ben, Reed 2016-ban), akik a domináns 2015-16-os időszakban fejlesztették tudásukat.

Clark 2018-ban 10 sack-et szerzett, ezzel holtversenyben a negyedik az NFL-ben. Emellett van még két levédekezett passza, egy interception-je és három kierőszakolt fumble-je. Reed-nek 34 tackle-je van és holtversenyben a 13. a sack-ek számát (5.5) tekintve.

A tandem kívül Bobby Wagner (74 tackle, 0 sack), aki szintén tagja volt a "LOB"-nak és a linebacker Barkevious Mingo csatlakozott a sokoldalú secondary-hez, amelyben ott van a safety Bradley McDougald és Tedric Thompson valamint a cornerback Shaquill Griffin, ők alkotják a védelem új identitását.

Az elsőéves koordinátor Ken Norton Jr. irányításával, aki Kris Richard helyett érkezett a holtszezonban, a Seahawks a nyolcadik legkevesebb pontot engedte meccsenként (21.6), és 58,62 százalékos red zone hatékonysági mutatón tartották az ellenfeleket. Emellett a 10. legtöbb sack-et (28) szerezték és a 11. legkevesebb yardot (348.1) engedték meccsenként.

Három futó jobb, mint egy? Nehéz helyettesíteni egy vadállatot, de ha három jó futó is van a helyén, az nem rossz vigaszdíj.

Persze, Marshawn Lynch soha nem kapcsolt teljesen "Beast Mode"-ba a három Carolina-ban rendezett alapszakasz meccsen, amikor Seattle-ben játszott, de az a képessége, hogy meg tudta határozni az offense sebességét, létfontosságú volt a gameplan szempontjából.

A 2018-as Seahawks esetében a futójáték egésze új, eddig ismeretlen magasságokat ért el az elsőéves koordinátor, Brian Schottenheimer irányítása alatt.

Chris Carson, Mike Davis és az újonc Rashaad Penny a liga egyetlen olyan triója, amelyben legalább 300 futott yardot ért el mindhárom játékos.

Ez a teljesítmény persze azt is jelenti, hogy a Seattle jelenleg a legjobb az NFL-ben a futójátékot tekintve (154,3 yard meccsenként), ezen a helyen a Carolina szerepelt korábban.

Carson, Davis és Penny egyaránt legalább hat futást átlagol meccsenként és a Seahawks 7 meccs óta minden találkozón 150 futott yard fölé tudott kerülni, a vasárnapi meccs tehát egy izgalmas futóversenyt is hozhat.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu