AFC Körkép – 14. játékhét

afckorkeo14.jpg

Vasárnap beleszaladtunk egy maflásba –azaz inkább elbotlottunk saját cipőfűzőnkben–, aminek “hála” az idei playoff picture számunkra elég kedvezőtlenül alakul. Rajtunk kívül három csapat is 7-6-tal várja a következő fordulót, és az egyedüli tényező, ami miatt miénk még mindig a 6., wild card hely, az nem más, mint a konferencia-mérlegünk (6-4). A Colts, a Dolphins és a Titans is a nyakunkon, mindannyian “nyerhető” meccsekkel a továbbiakban, illetve nehezíti a helyzetünket az is, hogy az utolsó játéknapon az Indy a Tennessee-vel csap össze, ami a tavalyihoz hasonló izgalmakat jelenthet majd nekünk, Ravens rajongóknak, amennyiben a következő két meccset mindketten megnyerik.

“Semmi vész, ha győzünk a Tampa, a Chargers és a Browns ellen, simán benn vagyunk a PO-ban” – mondaná az optimista és kissé felkészületlen szurkoló, de sajnos ezúttal sem ilyen egyszerű a helyzet, a 10-6 sem garancia idén a továbbjutásra. Előfordulhat ugyanis olyan helyzet, hogy ez a mérleg is kevés lesz, és a Miami/Houston/Indy trióból kettő focizik majd januárban helyettünk. Ehhez sok mindennek kell történnie, de nem lehetetlen a szitu.

Van azonban olyan szcenárió is, ahol második kiemeltként, pihenőhéttel, otthon várhatjuk majd a divisional round ellenfelünket, de ehhez több, csodaszámba menő végeredmény szükséges az AFC csapataitól.

Kicsit kifacsart módon, csoportelsőként idén több esélyünk van a rájátszásra, mint ötödik-hatodikként továbbjutni. Ez abból adódik, hogy a divíziót jelenleg vezető Steelers maradék meccsei nem igazán könnyűek, előbb a New England teszi tiszteletét a kecsöpös stadionban, majd a vasudvardiak utaznak New Orleans-be, hogy az NFC-t jelenleg vezető Szentekkel összemérjék tudásukat. Mindkét meccsben simán benne van a bukta lehetősége Pittsburgh-i szempontból, bár a Patriots mintha lassan elérkezne a dinasztia-korszak végére (a Bengals pedig vajon idén is megpróbálja egyik csoportellenfelét kiejteni?) Ha nyerni tudunk kettőt a háromból, a PIT pedig minimum 2 vereséget begyűjt, mienk a csoport, egyenes az út a playoffba.

A tie-breaker procedúrák nagyon bonyolultak, ráadásul három vagy több csapat mérlegének egyezésénél teljesen megváltoznak, úgyhogy most nem mennénk bele az összes lehetséges variáció bemutatásába. Ettől függetlenül azért érdemes megnézni, a jelenleg harcban levő csapatok mire számíthatnak a továbbiakban.

STEELERS (7-5-1)

▪️Mint az imént említettük: vs NE, @NO és vs CIN. Kettőt simán elbukhatnak, de jobban örülnénk egy hármas zakónak. A Bengals még nem tankol, nem erről ismeretesek, sok múlik majd nekik a szezonmérlegen, szóval talán ismét sikerül egy 4&12-t bemutatniuk majd a Heinz Fielden. A meccs hétkor kezd az utolsó héten, meglássuk.

COLTS (7-6)

▪️vs DAL, vs NYG, @TEN. Ha mi is és az Indy is 9-7-tel zár, a Csikók nagyobb eséllyel jutnak tovább. 10-6/10-6 esetén mienk az előny.

▪️A Cowboys mostanában kemény ellenfél, ahogyan a Giants is megtáltosodni látszik, a Titans pedig a szokásos mákkal talán nyerhet, de legutóbb 38-at kaptak Indianapolisban 10 ellenében. Ez inkább 2-1, mint 0-3.

TITANS (7-6)

▪️@NYG, vs WAS, vs IND. A Tennesse az NFL nagy mákolója, úgyhogy ezekből a meccsekből bármi lehet, a papírforma szerint nagy az esély a 2-1-re, de még a 10-6-os végeredmény sem kizárt. Nekünk mindenesetre nagy szolgálatot tennének, ha a Colts-t elpáholnák az utolsó héten (egyelőre 19:00, de ismerjük az NFL-t, szereti tologatni a meccseket, ha a továbbjutás a tét)

DOLPHINS (7-6)

▪️@MIN, vs JAX, @BUF. A Bills és a Jaguars már elbúcsuzott a playofftól, számukra már ezek tét nélküli meccsek, de pont ezért felszabadult játékkal akár győzhetnek is a Delfinek ellen. A Vikings is nyikog idén, 6-6-1-gyel, hatodikként várja a következő fodulót, nyilván a W számukra az egyedüli elfogadható végeredmény. A 3-0-tól a 0-3-ig minden benne van ebben a három matchupban. 10-6 vs 10-6 esetén mienk a továbbjutás, 9-7/9-7 esetén pedig csak 1 szcenárió van a nyolcból, amiben a Miami jut tovább.

BRONCOS (6-7)

▪️vs CLE, @OAK, vs LAC. A Vadlovak bizony még végezhetnek 9-7-tel, és van olyan verzió, amiben ők jutnak tovább helyettünk. Kicsi ugyan az esély, de számolni kell ezzel is.

CHARGERS (10-3)

▪️@KC, vs BAL, @DEN. 10-6-nál rosszabbul már nem végezhetnek, bár nem kell hozzá mélyanalízis, hogy lássuk, vannak olyan jók, hogy a 0-3-as végső szériára nagyon kicsi már az esély. Ha nyerni tudunk LA-ben, mienk az előny a végelszámolásban (10-6 vs 10-6), ha viszont veszítünk, 9-7-nél jobbak már nem lehetünk, tehát nem is kérdés továbbiakban a sorrend.

RAVENS (7-6)

▪️vs TB, @LAC, vs CLE. Tavasszal, mikor kijött a “versenynaptár”, örültünk, hogy végre nem a Cincyvel kell majd utolsó héten, az utolsó percekben küzdeni a továbbjutásért, de ismét ott tartunk, hogy ez újfent nagyon is valós lehetőség. Hiába égett belénk az elmúlt évtizedekben az ellenkezője, a Brownst bizony egyáltalán nem lehet leírni – ha hozzuk a szokásos, ravenses formát, ismét kalamajkában találhatjuk magunkat az év vége előtt egy nappal. A Tampa ellen jó lenne egy magabiztosságot sugárzó és morált megerősítő győzelem, az idei leghosszabb, Los Angeles-i utazásunk viszont véleményünk szerint a Chiefsnél is nagyobb kihívást jelent majd a liláknak.

EGYEBEK

Papíron még a Browns és a Bengals is továbbjuthat, de az ezt kialakító körülmények már olyan szürreálisak lennének, hogy hetekig csak erről szólna a szaksajtó, így mi most ebbe nem megyünk bele.

ÖSSZEGZÉS

Két W számunkra egyáltalán nem lehetetlen a maradék három játékhéten, a Steelersnek pedig a két vereség simán benne van. Ha így alakul, nyert ügyünk és csoportunk van, januárban ismét Rávensz meccset nézünk majd a televízióban. 3-0 és a divízióban második hely esetén viszont nem 100%-os a továbbjutásunk, ezért bőven lesznek még izgalmak a következő hetekben.

Kinek szurkoljunk vasárnap? A helyzet ezúttal nagyon egyszerű: a Steelers vereségének (22:25), és az összes, fent felsorolt rivális vereségének is természetesen.

Felhasznált források, linkek:
Russell Street Report (https://russellstreetreport.com)
Playoff Predictors (https://playoffpredictors.com/Football/NFL)
ESPN Playoff Machine (http://www.espn.com/nfl/playoffs/machine)

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary