Draft prospectek: Josh Allen, EDGE (Kentucky)

Igen, elérkezett az idő, megkezdem az előttünk álló draftra való felkészülést és nekiesek a tehetségek bemutatásának. Tavaly volt egy Josh Allen akit nem annyira komáltam (bár a Bills már teljesen korrekt helyen vitte el) és idén is van egy aki megoldást jelenthet a gyengélkedő passzsiettetésünkre. Vajon tényleg ő lehet az emberünk?

1997. július. 13-án született Virginiában. Gyerekkorában dadogott, így speciális iskolai ellátásban részesült, később pedig hiperaktivitással diagnosztizálták. A szüleivel Alabamába költöztek, ahol az Abbeville High School tanulójaként elsősorban a kosárlabdával próbálkozott, majd a nagybácsija tanácsára kipróbálta magát a fociban is és elkapóként ért el sikereket. A végzős évére hazaköltözött New Jersey-be és a Montclair High School játékosaként állami bajnoki címet nyert. A csapatában ő szerezte a legtöbb touchdownt és a sacket is. Két csillagos tehetségnek rangsorolták, ő pedig elígérkezett a Monmouth egyetemére, később azonban az edzője segítségének köszönhetően jött egy ajánlat a Kentucky-ról, így ott folytatta a játékát és a tanulmányait.

Ott aztán elég jól magára talált és számos egyéni elismerést begyűjtött. Másodévesként került be igazán a körforgásba, mikor 7 sacket szerzett. A teljesítményt megismételte juniorként is és jelentkezhetett volna a draftra, ő azonban a maradás mellett döntött. Könnyen lehet, hogy sok millió dollárt nyert ezzel a lépéssel, hiszen a 2018-as szezonban 88 szerelésig (ebből 21,5 TFL), valamint 17 sackig jutott. Ez természetesen első csapatos All-SEC, valamint All-American tagságot is jelentett. Itt azonban nem áll meg a történet, ő lett idén a legjobb egyetemi védőjátékos, a Chuck Bednarik Awardot, valamint a Lott és a Bronko Nagurski Trophy-t is beyűjtötte.

Erősségek

Nem lustálkodott az egyetemen eltöltött idő alatt, magára pakolt néhány kiló izmot, aminek köszönhetően szinte prototípus EDGE méretekkel rendelkezik (6'5", 260 lb körül lehet). Robbanékony játékos, jól lő ki a snapnél, ráadásul a futókat is utol tudja érni. Megvan a sebessége és a rugalmassága ahhoz, hogy elforduljon és betörjön a széleken, a fal bal- és a jobb oldalán egyaránt be tud bújni a tackle karjai alá. Nemcsak a széleken, de középen ketté tudja választani a gapet. A labdát támadja az irányító lezúzásakor, ami kierőszakolt fumble-ben mutatkozik meg (összesen 11 a négy év alatt, 5 seniorként). Sokoldalú játékos, mint írtam a futójáték ellen is alkalmazható, ráadásul coverage-ban is helytáll ha kell. Jól lát a pályán, mindig a játékszert próbálja figyelni.

Gyengeségek

Többen is tweener problémákat látnak nála, elsősorban a 3-4-es rendszerben lehet helye, két pontos állásból indulva. A snap várásakor képes túlságosan előre helyezni a súlypontját ami csökkenti az erejét és így relatíve könnyen kikapcsolható a játékból. Javulnia kell a bull rush-ban, nem tudja elég hatékonyan erővé konvertálni a sebességét. Hatékonyabban is használhatná a hosszú karjait, illetve a spin move alkalmazása is hatékony fegyvere lehet a profik között.

Olivier Vernon volt az egyetlen effektív pass rusherünk 2018-ban, Lorenzo Carter egyelőre csak ígéret, így mindenképp szükség lesz az erősítésre ezen a poszton. Több helyen olvastam velünk kapcsolatban Josh Allen nevét ami nem is csoda, hiszen könnyen megtalálhatja a helyét James Bettcher rendszerében. Ha így folytatja a fejlődését, akkor a profik között is rövid időn belül 10 sack felett fog zárni és a liga legveszélyesebb passzsiettetői között tarthatják majd számon. Megvannak benne azok az elemek amelyeket nem lehet tanítani és ha megnézi az ember a felvételeit, akkor nem nehéz észrevenni a pályán. Javítania kell még kicsit a technikáján és tovább dolgoznia a konditeremben, de egy olyan alapanyaggal állunk szembe, amellyel szívesen foglalkoznának a védőedzők. A combine-on, a pro day-en és az interjún bemutatott teljesítménye dönti majd el, hogy a top 10-ben vagy azon kívül választják ki a májusi drafton.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu