Mennyit spórol a Ravens a Flacco-cserével?

Ha 18,5m az alapfizetése és 26,5m a cap hitje, hogy lehet, hogy 10,5 milliós spórolásról beszéltek? – teszi fel a látszólag jogos kérdéseket az olvasó. Röviden és tömören, ábrával is szemléltetve megpróbálok tiszta vizet önteni a Lombardi-kupába.

Joe Flacco jelenleg érvényes szerződése 2021 végéig szól, ezért az idein kívül még 2 évig terheli az aktuális csapatának a fizetési sapkáját. Hogy évente mennyivel, azt láthatjátok alul a képen évekre lebontva. Az összfizetése (egyszerűsítve) két tételből tevődik össze: az alapfizetésből és a bónuszokból.

A kis számokhoz a magyarázatok:

1 – A QB adott évi alapfizetése. 18,5, 20,25 és 24,25 millió dollár a három évben. A tegnap létrejött Denver-csere következtében ezek azok az összegek, amelyeket mostantól a Broncos csapata fizet Joe-nak. (Természetesen az új csapat más kondíciókról is megegyezhet Flaccóval, de mi ezekkel nem foglalkozunk, a mi fizetési sapkánkat ez nem érinti)

2 – Előre kifizetett, 5 évre egyenlően elosztott (ún. prorated) bónuszok. Flacco 2016-os szerződéshosszabbítása 40 millió dollár aláírási bónuszt tartalmazott, amit azon nyomban meg is kapott (talán mekis papírzacsiban), de, hogy ne terhelje egyetlen, nagy összegben a sapkát, a cap-szabályok megengedik, hogy a csapatok 5 évre szétoszthatják az ilyen jellegű bónuszokat. Tehát a 40 milliója egy könyvelési “trükk” következtében 5x8 millióvá változott, amiből még hátra van 2 egység, 2x8, azaz 16 millió dollár vár még elkönyvelésre. Fontos: ez a pénz már ki van fizetve, a Ravensnek kötelező elkönyvelnie, nem ruházható át, nem lehet gumicukorra váltani, nem veszíti el egyéb jellegét sem. Ez az ún. dead money.

3 – Az előbbi két tétel az adott évben összesen ezzel az összeggel terheli a fizetési sapkát. Az idei összfizuja 26,5 millió, a 2020-as 28,25m és a 2021-es 24,25 millió dollár (volt, illetve lett volna, mert azóta, a csere miatt ez a helyzet megváltozott)

4 – Mivel Joe innentől (illetve március 13-tól) a Broncos szerződéses játékosa, így a Denvert terheli az idei 18,5 milliós alapfizetés teljesítése, a Ravens pedig felelős a 2019-es, már előre kifizetett bónuszok elkönyveléséért, ami 8 millió dollár. Igen ám, de mivel a trade június 1. előtt jött létre, így a jövő évi, 2020-as bónuszt is idén kell elkönyvelni – tehát a Baltimore összesen 16 millió dollárt kénytelen levonni az idei fizetési sapka teljes összegéből (le kell nyelni a 2019-es és 2020-as dead money-t egyben).

Visszatérve az első kérdésre: hogy lesz akkor ebből 10,5 milliós spórolás? Úgy, hogy az idei 26,5 millió dollár helyett “csak” 16 milliót (a 2019-es és a jövő évi bónuszt) kell elkönyvelni, azaz levonni a salary capből, tehát a csapat anyagi helyzete 10,5 millió dollárral lett könnyebb, jobb. Magyarul: ennyivel többet tudunk idén játékosfizetésre költeni.

A két tétel bónusz idei megfizetésének következtében a 2020-as NFL-évtől kezdve már nincs Joe Flacco után fizetendő kötelezettsége (dead money) a Ravensnek.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary

Fotó: msn.com