Amiért úgy gondolom, hogy Dwayne Haskins a Giants kiszemeltje

A New York Giants egy éve olyan helyzetben volt, amelyben nagyon ritkán, több QB közül mazsolázhattunk volna az 1/2-es választási joggal, Dave Gettleman azonban jobban belezúgott Saquon Barkley-ba, mint a saját feleségébe, így nem is merült fel reálisan a generációváltás gondolata.

Totál rosszul mérte fel a general managerünk a csapat képességeit, úgy látta, hogy a 2017-es csúfos szereplés csak egy kisiklás volt, de valójában romokban hevert a keret. A szezon közben jött a szemléletváltás, így megkezdődött a további kisöprés, aminek következtében Eli Apple New Orleans-ban, Snacks Harrison pedig Detroitban találta magát. Eli Manninghez azonban makacsul ragaszkodunk.

Ennek pedig oka van. A hibái ellenére is két Super Bowl győzelemmel ajándékozta meg a franchise-t és sok ilyen mentalitású játékost szeretnék még a csapatban tudni, mint amilyen ő. Az ázsiója azonban alaposan megcsappant, nem tud már olyan szinten teljesíteni, mint 2011-ben, egészen egyszerűen eltávozott belőle az a speciális képesség, amellyel 7 éve átgyalogolt a ligán. Akkor sorra jöttek az utolsó negyedes fordítások, ráadásul egy gyengélkedő támadófal mellett, emlékezzünk csak vissza az NFC döntőre. A megszerzett tapasztalatot azonban nem lehet elvenni Manningtől. Tudja mi a nyerő recept, remek példát mutat a pályán és az azon kívül is, ezek mellé pedig az egyik legszórakoztatóbb figura az öltözőben. Korábban leírtam, hogy egy idősödő és gyengülő irányítónak nem második számú QB edzőként kell funkcionálnia, azonban egy fiatalnak nagyon fontos lehet a jelenléte. A versenyszellem természetesen ezekben a játékosokban is megvan és ne legyen kétségünk, száz százalékban a játékra koncentrál Manning, ott akar lenni a pályán. A dolgát azonban nem nehezítené meg a rookie-nak és úgy gondolom, hogy egy ligába érkező fiatal irányítónak Eli mellett van az egyik legjobb helye. Sokkal hitelesebb egy olyan játékos az újoncok szemében aki egy csapatban töltötte el a hosszú pályafutását, mint egy journeyman aki 3-4 helyen is megbukott.

Számos dolgot nyilatkozott már Gettleman és jóval kommunikatívabb a médiával, mint Jerry Reese volt. Ami meglepett, hogy sok valós állítást mondott, tavaly például egy az egyben azt tette, amit „megígért”. Persze itt-ott előfordultak csúsztatások, de ennyi kell. Azzal kapcsolatban is hallottunk utalást, hogy a csapatunk stábjának tetszett a Kansas City Chiefs stratégiája (végülis kinek nem?) és akár mi is ezt az utat járnánk be. Nálam ez egyértelmű célzás arra, hogy Manning utolsó giants-es szezonja következik és megvan a kiszemeltünk QB poszton. A játékosunk szerződése 2019 végén lejár, a roster bónuszt megkapja, de átstrukturálni nem akartunk, mivel ahhoz hosszabbítani kellene. A Combine során szintén volt egy Gettleman mondat, amelyben elmondta, hogy mindennél jobban szeretné, ha megajándékozná a gárdát a következő franchise irányítóval. Tavaly sokkal jobban kiállt Eli mellett, idén már a szezon utáni sajtótájékoztatón is érezni lehetett, hogy megrengett a bizalom.

Nemcsak a nyilatkozatok utalnak erre, hanem a pickhalmozás is. Négy választási jogunk van a draft első két napján, a lehetőség tehát adott a feljebb lépésre. Nem gondolom azt, hogy az erős defense class miatt adtuk el Beckhamet, szerintem a megszerzett választási jogot nem feltétlenül erre akarjuk felhasználni. Azt már most tudnia kell a stábunknak, hogy melyik játékost hogyan értékelik, ha pedig úgy látják, hogy valamelyik QB-t érdemes lenne elvinni a top 5-ben, akkor meg kell húzni a ravaszt. Ha ez mégsem jön össze, vagy valamelyik csapat hajthatatlan lesz, akkor jöhet a B terv és meg lehet erősíteni a védelmet, valamint a támadófalat. Mindkét irányvonal vállalható. A feltrade persze nem lenne túl egyszerű, hiszen tavaly a Jets az 1/6-os pickje mellett további három darab második körös választási jogot adott a Colts-nak az 1/3-ért. Nem lepődnék meg, ha idén a Jets mozogna hátrafelé. Már írtam róla, hogy ezeknél a cseréknél a trade value chart alapján kiszámolt értéknél többet kell adni a kívánt választási jogért, így ezt is figyelembe kell venni.

No és a legfontosabb, hogy miért éppen Dwayne Haskins? Az én olvasatomban Kyler Murray lesz az 1/1. Rajta kívül egyedül Haskins az, akiben azt látom, hogy jó eséllyel kezdő szintű irányító lehet. Érzésem szerint rendelkeznek akkora potenciállal, hogy olyan szinten szerepeljenek, mint például Matt Ryan. Drew Lock és Daniel Jones esetében ennek jóval kisebb az esélye, őket elkerülném (inkább a Paxton Lynch-Derek Carr közötti intervallumba várom őket). A combine óta külön figyelmet fordítunk Haskins-re, a képviselőink Indianapolis-ban minden egyes lehetséges alkalommal találkoztak vele és némi pluszmunkát is adtak neki. A héten az Ohio State pro day-re gyakorlatilag a takarítónőt is elvittük. Egy éve Barkley volt az, akit megkülönböztetetten kísértünk figyelemmel a combine-on, így él a párhuzam. Tavaly az 1/2-es pick kapcsán a Hall of Fame tagságot emlegette a nyilatkozataiban Gettleman (ami egyet jelentett Barkley-val), idén pedig előszeretettel beszél az irányítókról. A logika azt mondaná, hogy nem azért cseréltük el Beckhamet, hogy védőt/védőket szerezzünk meg a kapott ellenértékért. Inkább azért, hogy akár trade árán is esélyünk legyen behúzni egy irányítót. Nem hiszem, hogy Peppers-en kívül egy vagy két védő megszerzéséért váltunk volna meg a liga egyik legmeghatározóbb elkapójától.

Jelenleg természetesen csak tippünk lehet a valódi terveinkről, így könnyen előfordulhat, hogy messze járok az igazságtól. Nem is feltétlenül azt írtam le, hogy mit szeretnék, hanem a várt forgatókönyvet vázoltam fel. Az azonban biztos, hogy azonosulni tudnék ezekkel a lépésekkel. A jövő elkezdődött, az újjáépítés közepén járunk, rebuild pedig nincs irányítóváltás nélkül. Tavaly is meghúzhattuk volna a QB picket, idén azonban egy újabb lehetőséget kaptunk rá. Könnyen előfordulhat, hogy ezzel a céllal érkezik meg a draft napján a stábunk a war roomba, az eddigi jelek alapján én ezt véltem felfedezni. Egy harmadik dolog azonban biztos a halálon és az adózáson kívül: ha nem játszik Super Bowlt a csapatod, akkor a szezonkezdet mellett a draft előtti hetek a legizgalmasabbak egy NFL szurkoló számára.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu