Draft Room - Az idei Draftról

Az Úr 2019. évének, április havának 25-27. napján ezúttal Nashville városában gyűlnek össze (már 84. alkalommal), a kiválasztásra váró játékosok, valamint az NFL franchise-ok képviselői (persze csak azok, akik nem épp egy szaftos cserét intéznek a forródróton). Már megszokhattuk, egyre nagyobb a verseny a börze megrendezési jogáért, ez nem is csoda, az első két napra rengeteg szurkoló érkezik a mulatságra, ezen felül a sajtóorgánumuk is szép számban képviseltetik magukat az eseményen (összesen 3 amerikai sportadó 4 csatornáján lesz megtekinthető a rendezvény).

Ezt az ádáz harcot idén Tennessee állam „fővárosa” nyerte, az itt boltot vezető kis- és középvállalkozók nem kis örömére. De azt, hogy melyik csapat új játékosai, elöljárói kortyolgathatják elégedetten április 27-én este az állam méltán híres nedűjét, még nagyon korai megmondani.

Hét körben, összesen 254 db fiatal titán fog csapatra lelni, a legtöbb választási joggal ebben az évben a New England Patriots és a New York Giants rendelkezik (12db), míg a legkevesebb cetlije a Seattle Seahawks csapatának van, szám szerint csupán 4 db.

Már hónapokkal ezelőtt lehetett sejteni, hogy az idei draft (különösen az első kör) a kiváló védő prospectekről fog szólni. Már most megkockáztatom azt az állítást, hogy kétszer annyi D játékos fog elkeli az első napon, mint támadó (ez a szám akár két és félszeresre is emelkedhet). Védőfal és pass rush játékosokat tekintve bitang erős az idei class, de belső linebacker poszton is akadnak kifejezetten minőségi prospectek. A secondary need csapatok annyira nem örülhetnek, kevés top tehetség található CB és S poszton.

Ami a támadókat illeti, az irányítók minőségi rátája nálam a jó közepes szintet üti meg, a támadófalban bevethető játékosok közül inkább tackle pozícióban dől a minőség oldalára a mérleg, center vagy guard poszton inkább a második, harmadik körben kelhetnek el többen. Ami a célpontokat illeti, több kiváló WR és TE is elkelhet az első napon, tehát aki erre a beosztásra keres pályakezdő fiatalt, az most dörzsölheti a tenyerét. Futók terén igen gyengécske a felhozatal, több szakoldal az idei évfolyam leggyengébb pontjának tartja ezt a szegmenst.

Hasra ütve kerestem egy szakember által készített top 50 prospect felsorolást, a gép Daniel Jeremiah összegzését dobta, aki a liga hivatalos oldalán tevékenykedik. A szerinte 50 legértékesebb végzős közül 28 db defense játékos, 22 db pedig támadó (a combine előtt). A combine után már kiegyenlítődött az arány 25-25-re. EDGE és DT poszton továbbra is elég nagy a tumultus, de több CB is felzárkózott a januári első verzióhoz képest. A csapatok szükségletei miatt azonban továbbra is tartom, hogy az első kör mindenképpen D orientált lesz, viszont ennek köszönhetően a második körben, több értékes támadó oldalon vitézkedő player maradhat elérhető.

Forrás:

Baltimore Ravens Hungary

facebook.com/ravens.hungary

Címkék: draft2019