Giants pozíciós áttekintő: tight endek

Ahogy a védelemben a linebacker, úgy a támadóknál a tight end posztot hanyagoltuk el évekig, gyakorlatilag sorra váltották egymást a valahonnan összekukázott játékosok. Két évvel ezelőtt aztán megváltozott a helyzet, de vajon elegendő-e a mostani minőség?

Némi meglepetésre Evan Engram volt a 2017-es drafton az első körös választottunk, aki elsősorban az elkapójátékban hasznos. Olyan atletikussággal rendelkezik, mint egy WR, labdával a kezében is hasznos yardokat tud hozni. Lényeges probléma azonban, hogy a felé repülő játékszert nem mindig tudja megszelídíteni, bár az a probléma halványulni látszott tavaly. A dropokat azonban felváltotta a sérülékenység, hiszen 5 mérkőzésről is hiányzott, ráadásul jelenleg is kisebb sérüléssel bajlódik. A pályafutásának egyik legfontosabb szezonjához érkezett, most dől el, hogy bekerül-e az 1000 yardos TE-k nem túl népes táborába, vagy pedig 6-800 yardos játékos marad. Utóbbi esetben azért lenne hiányérzetem vele kapcsolatban, többet várna az ember egy olyan első körös tight endtől, akit csak nagyon limitáltan lehet blokkolóként alkalmazni.

Kissé túlfizettük Rhett Ellisont, aki teljesen jó cserének. Minta Engram inverze lenne, ő inkább a futójáték támogatásában jeleskedik (ráadásul fullbackként is bevethető), de a felé szálló rövid átadásokkal is rendre boldogul. 6,2 millió dollárt kereshet jövőre, ráadásul 5 milliót megspórolhatunk az elküldésével, így nagyon nagy meglepetés lenne, ha nem a mostani lenne az utolsó szezonja nálunk. Szimpatikus játékos, de erre a szerepkörre létezik olcsóbb megoldás is.

2014 óta van a ligában Scott Simonson, a tavalyi volt a legproduktívabb éve 9 elkapással, 86 yarddal és 1 touchdownnal. A keretbe kerülésért kell küzdenie, az utolsó tight end helyekért rendre nagy tülekedés szokott lenni. Se jót, se rosszat nem tudok róla írni, amennyiben a special teamben is érezhető lesz a jelenléte, úgy maradhat még egy évet.

Ezt próbálja megakadályozni a tavalyi UDFA Garrett DIckerson, aki 4 mérkőzésen volt aktív a legutóbbi szezonban. Elkapása nincs.

Természetesen idén is vannak draftolatlan játékosaink, C.J. Conrad állítólag megcsillogtatta a képességeit a minicampek alatt és ha így folytatja, akkor veszélyben lehet Simonson helye. Persze ne rohanjunk ennyire előre, az egyetemen totál átlag számokat hozott és várjuk meg az előszezon meccseket mielőtt véleményt mondanánk róla.

Érdekesebb lehet nála Eric Dungey, aki a Syracuse dual threat QB-ja volt. Ahhoz azonban posztot kell váltania, hogy a profik között is sikeres legyen és Taisom Hill útját próbálja követni. QB/TE hibridként van feltüntetve, érdekes lesz látni, hogy milyen játékokat találunk ki rá.

Ahogy az elkapóknál, úgy így sem hiszem, hogy nagy problémánk lenne. Nagyobb szükségünk lesz Engramre, mint tavaly volt, a papírforma alapján többet fogja keresni Manning a labdával. Ellison a blokkolójátékával tud hasznos lenni, így remekül tudják kiegészíteni egymást, ráadásul a két tight endes felállást is hatékonyan lehet alkalmazni. Mögöttük gyakorlatilag bárki odaférhet a keretbe, a depth chart alján már a special teamben nyújtott szerep is döntő lesz.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu