Fact or fiction: 2019-es szezon

Totálisan kiszámíthatatlan idény előtt állunk, majdnem minden poszton akad egy nagyobb kérdőjel. Emiatt nemcsak a csapat, hanem az egyéni teljesítményeket is nehéz megjósolni, most azonban teszek egy próbát. Fact or fiction következik.

Állítás: legalább 10 mérkőzésen lesz kezdő Eli Manning

Mint a podcastben elmondtuk, legkorábban a hetedik héten látunk esélyt arra, hogy egy teljes meccset kapjon Daniel Jones, de ennél sokkal reálisabb lehet a bye week utáni mérkőzésünk. A 11. játékhéten leszünk szabadnaposak, így ha addig nem sikerül 3 győzelemnél többet összegyűjteni, akkor gyakorlatilag felesleges lesz Eli szerepeltetése. Persze az is kérdés, hogy egy Bears elleni idegenbeli összecsapáson kell-e bedobni a mélyvízbe Jones-t.

Vélemény: fact

Állítás: MVP esélyes lesz Saquon Barkley

Talán a tavalyinál is nehezebb szezon várhat a tavalyi első körös választottunkra, hiszen még jobban a hátára kell vennie az offense-t, mint egy évvel ezelőtt. Gyengült az elkapósor, így előtérbe kerülhet a futójáték, ráadásul a védők is még jobban rá lesznek pörögve Barkley-ra. Persze pont ő az a játékos, aki ennek ellenére is megállíthatatlan és nem elképzelhetetlen, hogy újra összejön neki legalább 2000 scrimmage yard. Arra azonban nem sok esélyt látok, hogy ő legyen az MVP. Ez legutoljára 2012-ben jött össze egy futónak, akkor Adrian Peterson lett a liga legjobb játékosa. Azóta azonban számos szabályváltozás történt, még könnyebb a passzjáték, ráadásul a támadófalunkat sem tartom olyannak, amely ilyen mértékben támogatni tudná a futásokat.

Vélemény: fiction

Állítás: lesz elkapónk a Pro Bowlon

OBJ távozásával komoly esélyt kaptak a WR-ek a javulásra. Sterling Shepardtól várjuk a legnagyobb előrelépést, de a 4 meccses eltiltása ellenére is sokat érhet Golden Tate rutinja, illetve tight endként Evan Engram is nagyot robbanthat. Shepardot még nem választották Pro Bowl keretbe, Tate-t pedig egy alkalommal, 2014-ben. Azt várom, hogy számos célpontot bevonnak majd a játékba Manningék, ráadásul Barkley is „elvisz” majd egy rakat elkapott yardot. Emiatt nekem meglepetés lenne, ha bármelyik WR-nek is játszania kellene a Super Bowl előtti hétvégén.

Vélemény: fiction

Állítás: kevesebb, mint 40 sacket szenvedünk el

Alaposan megkergették tavaly Manninget az ellenfelek, 47 alkalommal vágták földhöz. Az ezt megelőző években általában nem ez volt a jellemző, ’16-ban mindössze 22, egy évvel később pedig 34 sikeres vadászatot hajtottak végre az ellenfelek védői. Ugyan vélhetően nincs még kész a támadófalunk, de elvileg jobban néz ki mint mostanában bármikor, így a sackek csökkenését várom. Pláne úgy, hogy még jobban előtérbe kerülhet a rövid passzos-, illetve a futójáték.

Vélemény: fact

Állítás: legalább 32 sacket szerzünk

Ez egészen pontosan kettő meccsenként. Utoljára 2016-ban jött össze ez a „bravúr”, a felturbózott védelemmel. Idén sokkal kisebb a várakozásom, hiszen ha nem történik valamilyen csoda, akkor nagyon gyenge teljesítményt várhatunk a passzsiettetőinktől. Tavaly csak az Oakland Raiders volt nálunk gyengébb és idénre sem lettünk jobbak.

Vélemény: fiction

Állítás: Alec Ogletree-nek lesz a legtöbb szerelése

Nem. Nem ért a tackle-höz, ami egy linebackernél csöppet problémás. A PFF szerint 101 elhibázott kísérlete van eddig, amihez 80 mérkőzés kellett.

Vélemény: fiction

Állítás: Janoris Jenkins gyűjti össze a legtöbb INT-t

Előfordulhat. Ugyan gyenge szezonja volt tavaly, de két pick így is összejött, ráadásul csupa rutintalan társa lesz a CB sorban.

Vélemény: fact

Állítás: nem lesz visszahordott TD

A szabályváltoztatások miatt gyakorlatilag kiherélték a kick off returnöket, persze a játékosok egészségére is ügyelni kell. A punt return TD-k száma is visszaesett mostanában, ráadásul nincs is igazi specialistánk erre a szerepkörre. Jabrill Peppers-ben megvan a képesség, hogy meglóduljon, de az NFL-ben ez még nem jött össze neki.

Vélemény: fact

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu