Miért volt értelme az elemzések szerint nekimenni a kétpontos kísérletnek abban a helyzetben?

Alig 12 perc volt hátra, amikor Christian McCaffrey bejutott az end zone-ba, megszerezve a 11. TD-jét ebben a szezonban. A Panthers ezzel 24-16-ra csökkentette a hátrányát. De az offense a pályán maradt. A Panthers ahelyett, hogy berúgta volna az extra pontot, a kétpontos kísérlet mellett döntött. Sajnos a próbálkozás nem volt sikeres, de a szurkolók és a média megkérdőjelezte a döntést, mivel még sok volt hátra a meccsből.

A meccs után a vezetőedző Ron Rivera elmagyarázta, miért döntött így.

"Ez tisztán elemzés volt. 100 százalékig." mondta Rivera. "Ha megcsináljuk és a meccs végén szerzünk egy TD-t, akkor az extra ponttal megnyerjük a meccset. Ha nem csináljuk meg, akkor lehetőségünk van ismét a kétpontosra menni.

"Nagyon jó érzéseink voltak az első alkalommal hívott játéknál és jó érzéseink voltak a második alkalommal is. Követtük az elemzést."

Rivera azon döntése, hogy ebben a helyzetben a kétpontosra ment, még nem hétköznapi az NFL-ben, ám az elemző szakértők szerint annak kéne lennie.

Vegyünk egy egyszerű forgatókönyvet, ahol a kétpontos kísérletek 50 százaléka sikeres (az elmúlt két évben valójában 49,7 százalék volt sikeres) és az egypontos kísérletek 100 százaléka sikeres (valójában az elmúlt két évben csak 93,9 százaléka volt sikeres) .

Ha a Carolina minden alkalommal az egypontosra megy és a hosszabbításban 50 százalék esélye van a győzelemre, akkor az egypontos kísérletekkel 100% a garancia a hosszabbításra és 50% az esélyük megnyerni a meccset a hosszabbításban.

Ha azonban a Panthers a kétpontosra megy az első kísérletnél, akkor 50% az esély arra, hogy megcsinálják (és 100% az esély, hogy az extra ponttal megnyerik a meccset a második TD után). Most vegyük a másik 50 százalékot, amikor nem csinálják meg és akkor ott van még a másik 50-50% a második alkalom során, ami 25 százalékos esélyt jelent a hosszabbításra. Az 50-50% a hosszabbításban azt jelenti, hogy 12,5 százalék esélyed van arra, hogy nyerj ebben a forgatókönyvben. Add hozzá ezt a kezdeti 50 százalékhoz, így most 62,5 százalék esélyed van arra, hogy nyerj, ha az első kísérletnél a kétpontosra mész, ahelyett, hogy 50 százalék esélyed lenne a győzelemre a mindkét TD utáni egypontos kísérlettel.

Ezt mondják a számok. És ezt játszotta a Panthers. Sajnos a Carolina-na nem kapott esélyt arra, hogy még egyszer megpróbálja, mivel az utolsó játék csak néhány centiméterrel volt rövidebb.

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu