A Panthers tisztában van azzal, hogy javítania kell a futás elleni védekezésen, mielőtt késő lenne

Az NFL-ben minden védelem minden héten arról beszél, hogy meg kell állítani a futást. Arról beszélnek, hogy az offense egydimenzióssá tétele rengeteg előnnyel jár.

"Nem elég csak beszélni erről." mondta a vezetőedző Ron Rivera, miután a Carolina 24-16-os vereséget szenvedett Green Bay-ben.

Ez a rideg, kemény valóság.

A Panthers szenvedett a futás elleni védekezésben ebben a szezonban. A Carolina 5,2 yardot engedett futásonként - ez a legtöbb az NFL-ben - és 17 futott touchdown-t engedtek - ami szintén a legtöbb az NFL-ben.

A Packers vasárnap 163 yardot szerzett 27 futásból - ez átlagosan 6,0 yard - Aaron Jones ebből 93 yardot ért el és mindhárom TD-t futva szerezték.

"Jobbnak kell lennünk, ha a rájátszásba akarunk jutni." mondta Eric Reid.

Szóval mit kell tennie a Panthers-nek ahhoz, hogy ez megtörténjen?

Nézzük, mit mondott Rivera hétfőn.

"Valójában a legfontosabb dolog, amit keresünk, az az, hogy mindenki ott van, ahol lennie kell." mondta Rivera. "A védőfal szempontjából mi egy gap control védelem (a védelem futás megállítására irányuló blokkolási sémája, lehet one-gap (a védők a réseket támadják meg) vagy two-gap (a védők az adott ellenfelükre koncentrálnak)) vagyunk. Ha megnézed a réseket, ha megnézed a sémát - a srácok vannak, ahol lenniük kell? A másik dolog, amely szintén segíthet, hogy edzőkként adunk nekik lehetőséget a sikerhez? Más szavakkal, mi mit tehetünk? Kicsit megváltoztattuk az első sort és volt ott egy kis mozgás."

A Panthers az évek során általában jól teljesített a futás ellen, amikor Rivera irányította a csapatot, amint az az alábbi táblázatból is látható.

Év Futás elleni védekezés helyezése (Y/M)
2019 29.
2018 12.
2017 3.
2016 6.
2015 4.
2014 16.
2013 2.
2012 14.
2011 25.

 

A védőfalember Gerald McCoy úgy véli, minden darab a helyén van ahhoz, hogy ez az egység hatékonyan megállítsa a futást.

"Ez a védelem a futás megállítására épült." mondta a Green Bay elleni vereség után.

A Carolina ebben a szezonban még többször alkalmazza a 3-4-es felállást és Rivera szerint a játékosok és az edzők is azon dolgoznak, hogy megtalálják a megfelelő formulát a szezon második felére. Nyilvánvaló, hogy a nagyobb mértékű térhódítás a line of scrimmage-en és a több biztos szerelés az, ahol ennek el kell kezdődnie.

"Ez nem varázslat." mondta Rivera. "Csoportként kell összejátszanunk - edzők valamint játékosok - és ki kell mennünk és tenni a dolgunkat."

A Panthers passzsiettetése kiemelkedő ebben a szezonban, 36 sack-kel vezetik a ligát. Ez nyilvánvaló erősségük. Ezt az erőt azonban nem lehet teljes mértékben kihasználni, ha a csapatok átlagosan öt yardot szereznek futásonként és kerülik a nyilvánvaló passz szituációkat.

"Igen, tudjuk siettetni az irányítót, de mielőtt ezt megtennénk, előbb meg kell állítanunk a futást." mondta a passzsiettető Mario Addison.

Minél hamarabb, annál jobb, mivel már csak hét hét marad hátra a playoff helyért zajló versenyből.

"Az év későbbi szakaszában a rájátszásnak egyre nagyobb jelentősége van. Ahogy jön a november és a december, nagyon sok lesz a futás." mondta McCoy. "Készen kell állnunk a futás megállítására. Muszáj."

Forrás:

Carolina Panthers Magyar Szurkolói oldal

facebook.com/panthershun és panthershun.gportal.hu