Amit elszúrt Gettleman

3 forduló híján két szezon telt el az edző és GM váltás után, a csapat pedig soha nem látott mélységekbe zuhant. Még a 2016-ban mutatott teljesítménynél is gyengébbek vagyunk és az új rezsim második szezonja gyengébb mint az első. Ez komoly aggodalomra ad okot, illetve újabb azonnali változtatásokat igényel. A források szerint eléggé biztos Pat Shurmur elküldése, de őt követheti Dave Gettleman is. Lássuk mit szúrt el a general managerünk.

A régi-új alkalmazottunk azzal kezdte az első sajtótájékoztatóját, hogy újjá kell építeni a támadófalat. Való igaz, utoljára kb. 2012 környékén volt használható az O line-unk. Persze sokat változott az elmúlt évtizedben a foci és a korábbiaknál lényegesen nehezebb jó falembereket szerezni. Nem kapnak jó képzést a fiatalok, ráadásul a college-ban elterjdett spread offense is teljesen más stílust igényel a profi játékhoz képest. Ehhez jön a jelenleg érvényes kollektív szerződés miatti limitált edzéslehetőség, az összhatások pedig számos bustot termeltek ki a ligának. Rögtön meg is szerezte rekordösszegért Nate Soldert, aki nem vált be. A gyenge ellenfelek ellen jól játszik, de a minőségi defensive endek komoly fejtörést okoznak neki. Ebben az esetben az sem védhető, hogy muszáj volt ezt meglépnünk, mert erre a szintre a jóval kevesebbet kereső játékosok is képesek. Patrick Omameh volt a másik nagy találmány, akitől még a tavalyi szezon közben elköszöntünk. Ereck Flowers pedig a fal jobb oldalán sem vált be, de érdekes módon a Redskins-ban guardként fejlődött. Na nem mintha visszasírnám. A nyáron azt hihettük, hogy végre lesz egy átlagos szintű állományunk, de ez nem nagyon következett be. Semmit sem fejlődött Will Hernandez, rendre elköveti a tavalyi hibáit. Olivier Vernonért érkezett Kevin Zeitler, aki a legjobb falemberünk, de közel sem nyújtja már azt a teljesítményt, mint anno a Bengals-ban. Mike Remmers pedig olyan amilyen, egy átlag alatti beugró ember, ráadásul Jon Halapio sem kezdő szintű center. Két offseason, két elfogadhatóan játszó guard. Ez így nagyon sovány az ígéretekhez képest.

A "run the ball, stop the run, rush the passer" elgondolással sem értek egyet, egyszerűen nem így működik már a liga. A fizetési plafon miatt nem szerezheted meg minden posztra a legjobb játékosokat, így törvényszerű, hogy minden csapatnak vannak erősségei és gyengeségei. A legfontosabb, hogy utóbbiból minél kevesebb legyen és maradj konzisztens. Ha mérkőzésről mérkőzésre és játékról játékra is végre tudod hajtani ugyanazokat a jó dolgokat, akkor nagyon sokat léphetsz előre. Ezen kívül az egyensúlyra való törekvést is fontosnak tartom, féltökűként nem lehet sokra vinni. No de vissza az idézethez. Szép dolog, ha jó vagy a futójátékban, de nem ez fogja hozni a győzelmeket. Az NFL egy passzoló liga, a szabályok a légi támadásokat segítik, erre kell építened az offense-t. Alap, hogy a védelmednek bivalynak kell lennie, de ott sem a run D hozza meg a várva várt sikert. 376,3 yardot kapunk meccsenként, ezzel a 27. helyen vagyunk. A meccsenkénti 27,8 engedett pontokban pedig egy hellyel ennél is rosszabban állunk. No és akkor lássuk a futás elleni védekezésünket. 3,8 yardot engedélyezünk játékonként, ezzel pedig a 4. pozícióban tanyázunk. Mire megyünk vele? Nem sokra. És még egyszer leszögezem: nem az a probléma, ha a játék valamilyen elemében jók vagyunk, hanem teljesen más prioritások kellenek.

Ehhez kapcsolódnak a játékosigazolások. Teljesen lecsupaszította Gettleman a pass rusher állományunkat, a védőfal belső részét viszont túltöltötte. Dalvin Tomlinson és B.J. Hill mellé még csak-csak elfért Dexter Lawrence, de nem értem mi szükség volt Leonard Williams megszerzésére. Úgy szereztük meg, hogy a szezon végén lejár a szerződése, a héten pedig kijelentette, hogy ő bizony nagy pénzt akar. Mégis minek fizessünk meg egy olyan DT-t, aki semmiben sem emelkedik ki a többiekhez képest? Fáj kimondani, de nem szabad szerződést hosszabbítani vele. Meg kell várni, hogy mire árazza be a piac, utána pedig adott esetben megadni a kért fizetést. Persze egészen biztosan lesznek vonzóbb célállomások is. A cornerback sorba, illetve kicsit bővebben a secondary-be beleölt draft pickek sem túl bizalomgerjesztőek eddig. A legszomorúbb, hogy ugyanezt eljátszotta már egyszer Gettleman a Panthers-nél. 2016-ban James Bradberry-t, Daryl Worley-t és Zack Sanchezt vitte el a Carolina és egyikőjük sem lett világverő játékos. A mi esetünkben DeAndre Baker jelenleg a liga talán legrosszabb cornerbackje. Hiába volt egy-egy jó meccse, a korában emlegetett konzisztencia nagyon hiányzik nála. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy James Bettcher sincs jó hatással a játékára, azonban amikor a 10. hét környékén olyat nyilatkozott, hogy még mindig nem tudta megtanulni a playbookot, akkor elgondolkodik kicsit az ember. A legnagyobb fantázia Julian Love-ban van, aki jó hibrid slot cornerré/free safety-vé válhat. Érdekes eset Corey Ballentine, akinek pont a draft éjszakáján lőtték le az egyik legjobb barátját és őt is megsebesítették. Szép dolog, hogy így visszatért, de a játéka sajnos nem éri el az elfogadható színvonalat.

És hát a cserék. Sokan mutogatnak Beckhamre, hogy mekkora deal volt az eladása. Valóban nem azt hozza a korábbi közönségkedvencünk amit várnának tőle, azonban azt hozzá kell tenni, hogy nyár óta sérvvel bajlódik és a hírek szerint már a szezon előtt meg kellett volna műteni, pluszt azt se feledjük, hogy gyakorlatilag még nagyobb káoszba került bele, mint amilyenben nálunk volt. A cserét el is tudnám fogadni, van olyan, hogy egy játékos nem kell az új GM-nek. Ebben az esetben azonban nem adok neki új szerződést. 16 millió dollár az idei dead money, ráadásul Golden Tate is megérkezett az idei 6,2 millójával. 22 miska egy 7-800 yardos WR-ért valamint egy olyanért, aki már nincs nálunk. Elég nagy felelőtlenség ez a lépés az elmúlt két bukott szezon után még úgy is, hogy az érkezésekor alaposan túlértékelte Gettleman ezt a rostert. Összességében a többi trade-ből sem feltétlenül sikerült kihozni a legtöbbet még úgy sem, hogy első látásra jónak tűntek. JPP-ért B.J. Hillt hoztuk el, akinek a nyakára megszereztük Williams-t. LOL. Ha végül jól szerepel jövőre a korábbi NC State DT, akkor rendben van, viszont azt azért hozzá kell tenni, hogy nagyot ment tavaly Pierre-Paul és hiába volt idén egy ideig sérült, 7 meccs alatt hozta azt amit Lorenzo Carter 12-ből. Az Eli Apple csere ellenértékét Baker megszerzésébe öltük bele. Oké... Így összességében azt tudom mondani, hogy hiába nézett ki korrektül néhány trade, végül mégsem váltak be annyira jól ezek a húzások.

Az újoncokról nem szeretnék részletesen írni, ezt megtettem már néhány nappal ezelőtt. Annyi a konklúzió, hogy nagyon sok fog múlni Daniel Jones beválásán. Klasszis játékos Saquon Barkley, azonban jelenleg ő sem jelent kellő segítséget. Eddig komoly meglepetés Darius Slayton, de rajta kívül nemigen látok olyan fiatalt, akiből valódi klasszis válhatna. Szomorú.

Nem sokat vártam a csapattól a szezon előtt és sajnos beigazolódott a félelmem. Bárcsak tévedtem volna és most egy sokkal optimistább jövőről írhatnék. A tény, hogy 6-7 győzelemre számítottam nem jelenti azt, hogy szerintem jó úton járunk, már tavasszal is számos alkalommal fakadtam ki. Az sem túl optimális, hogy kétévente kirúgjuk az edzői stábot és a GM-t, de egyre inkább úgy érzem, hogy ez lenne a legjobb lépés. Elavulttá vált Gettleman filozófiája és így közel 70 évesen nem is tud már ezen változtatni. Ezen kívül rossz döntéseket hoz a szabadügynök piacon és szerintem a trade-ek sem voltak túl nyerőek. A draftok egyelőre védhetőek, azonban Jones be- vagy be nem válása még sok mindent megváltoztathat. 2015 végén úgy döntöttünk, hogy megválunk Tom Coughlintól (látva a Jaguras-nál bemutatott munkáját ez volt a helyes döntés), Jerry Reese-t pedig megtartottuk. Utólag be kell látni, hogy a kétszeres SB győztes GM munkáját is meg kellett volna köszönni. Biztosan újra bele kellene lépnünk ebbe a folyóba? Ugyan láttunk néhány jó döntést Gettlemantől, de számos olyan ballépést is, amelyek nálam elég indokot adtak arra, hogy ne őt bízzam meg a következő évek csapatának felépítésére. A maradását azonban szinte biztosra veszem, egyrészt az elmúlt másfél hétben is alakítgatta a keretet (Dixon hosszabbítás, Jenkins cut), másrészt előhúzta a legerőteljesebb kártyáját, mégpedig Shurmurra kente a sikertelenséget.

Forrás:

Magyar New York Giants Blog

giantsfootball.blog.hu